Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2008 09:38 - Интервю с канадската авторка НАОМИ КЛАЙН за най-новата й книга "ШОКОВАТА ДОКТРИНА - КАПИТАЛИЗМА НА КАТАСТРОФИТЕ" (Превод №12, част 2)
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2456 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 15.01.2008 12:01


"ВОЙНАТА  в  ИРАК  е  ГИГАНТСКИ   БИЗНЕС"

  
Наоми Клайн в интервю с берлинския ежедневник "Der Tagesspiegel" от 29.10.07г.

 

         Вестник "Der Tagesspiegel":  Госпожо Клайн, списание "Неон" Ви нарича "майка на антиглобалисткото движение" ...

         Наоми Клайн:  ... аз да съм майка на движението ?!

         ... а "Ню Йорк Таймс" нарече първата Ви книга "No Logo" дори "Библията на движението".

         Когато пресата загуби самоконтрол, аз не отговарям за това.

         Не Ви ли карат тези похвали да се чувствате горда?

         Не. Единствените, които се интересуват какви дрехи носи Наоми Клайн и какво кафе предпочита, са журналистите. Движението не се интересува от това. Изглежда, на някои им доставя удоволствие да ме разглеждат като търговска марка, щом съм написала книгата "No Logo". Много смешно!

         Британският в. "Обзървър" определи книгата "Но Лого" като "новия "Капитал". Щом сте новият Маркс: чели ли сте много от него?

         Защо ми поставяте този въпрос? Всеки, който пише за икономика, трябва да е чел Карл Маркс. Но "Капиталът" не ми допадна много, предпочитам "Манифеста".

         Вие сравнявате "шоковата икономика" с изтезанията. Как стигнахте до тази идея?

         Когато решерширах в Ирак, за да разбера, как функционира преструктуриранeто на страната от американската управа. Тогава ми попадна протокол от разпити на ЦРУ. И там стана дума за появата на "прозорец на случая", който се отваря при изтезанията. Когато се достигне до този момент, затворникът изпада в състояние на парализа, в което той не може да защитава своите интереси. Това е добро описание на състоянието, в което изпадна Ирак след нахлуването на американците. Заместникът на външния министър Колин Паул заяви, че иракчаните трябва да бъдат така стресирани от операцията "Шок и ужас", че те - и това са негови думи - да могат лесно да бъдат преместени от "А" в "Б".

         И това успя?

         През пролетта на 2003 г., когато Багдад още гореше, поставеният там американски цивилен губернатор, Поул Бемер, заяви, че Ирак е "готов за бизнес", което означаваше неконтролирана свободна търговия, забрана на стачките, ограничаване на профсъюзите. След това бяха уволнени 500.000 държавни служители ...

         ... тъй като държавата трябваше да бъде прочистена от съпартийците на Садам Хюсейн.

         Уволняваха се всички: инженери, експерти, дребни чиновници. Правителството на Съединените щати беше на мнение, че общественият сектор в Ирак няма да играе повече никаква роля. Най-драматичното решение беше заповед № 39: почти всички 200 държавни предприятия бяха приватизирани. Чуждестранни фирми имаха право да купят 100% от всяко предприятие и да изнасят 100% от неговата печалба извън Ирак. Ирак беше отдаден на разграбване.

         Бързо да се действа, съветваше още Макиавели ...

         ... да, и това става най-лесно при народ в състояние на дезориентация. Иракчаните бяха погълнати от други проблеми: да си набавят чиста вода, да не пропуснат режима на тока, те имаха грижи за оцеляване на своите семейства.

         В Ирак днес се водят кръвопролитни боеве между сунити и шиити. В книгата си Вие твърдите, че гражданската война няма религиозни подбуди.

         Факт е, че уволненията и разпродажбата на Ирак създадоха условия за прилив на хора към фундаменталистите. Те поеха функциите на държавата и изградиха социални мрежи.

         Вие пътувахте в Ирак една година след падането на Садам Хюсейн. Имахте ли бодигардове с Вас?

         Не. Бях на път само с един преводач и имах възможност да се движа доста свободно. Прекарах много време във фабрики, разговарях с бизнесмени и работници; повечето бяха разгневени по отношение на новоприетите закони.

         Преживяхте ли горещи ситуации?

         Току що бях пристигнала, когато стъклата на хотелската ми стая се пръснаха, видя се огнено червено кълбо и въздухът от помещението бе изсмукан от горещината навън. Експлодирала бе една 500 килограмова бомба, която разруши много сгради. Изтичах по чорапи навън. За моя изненада, обаче, иракчаните, които работеха в хотела останаха напълно безучастни към случилото се, те гледаха футбол по телевизията. Те са така шокирани, че вече нищо повече не може да ги стресира.

         Книгата Ви се нарича "Шоковата стратегия". Какво разбирате под това?

         Това е, когато се използват колективни травматични състояния на обществото, за да му се наложи непопулярно преустройство по неолиберален образец. Такива моментни състояния могат да бъдат война, политическа криза или природна катастрофа. Моделът винаги е един и същи: от един път обществената собственост се разпродава и социалната държава практически престава да съществува. В резултат националното богатство се преразпределя отдолу нагоре. Буржоазната историография твърди, че свободният пазар и демокрацията вървят ръка за ръка. В действителност насилието винаги е било акушерка на неолиберализма.

         Вие сравнявате неолибералния капитализъм с електрошоковите експерименти над психично болни.

          Това не е мое сравнение. Милтон Фридман, създателят на неолиберализма, писа на Пиночет 1973 г. след военния преврат в Чили, че той трябва да подложи страната на "шокова терапия".

         Чили днес се счита от мнозина за успех на неолибералната политика. Страната е политически стабилна и има развиваща се икономика.

         В края на господството на Пиночет 45% от чилийците живееха под границата на бедността, а доходите на най-богатите бяха нараснали с 83%. Според статистиката на ООН Чили днес е на 116 място от 123 страни по отношение на справедливо разпределение на националния доход. Но привържениците на Фридман все още стоят в правителството, в международните финансови институции и в медиите и разпространяват легендата за успехите на страната.

         Сериозно ли смятате неолибералите за инквизитори?

         Стратегията на инквизитора е да прекърши личността на затворника, за да не е в състояние да защитава своите интереси. Неолибералите знаят много добре, че техните фундаменталистки идеи не могат да се прокарат по демократичен начин. Затова те изчакват моментите, в които обществата са парализирани. И тогава прилагат наведнъж своите рецепти.

         Имате ли примери в подкрепа на това твърдение?

         Това се случи в Чили и Аржентина през 70-те години, след военни преврати, в Боливия през 80-те, а Полша, Южна Африка и Русия бяха подложени на шокова терапия през 90-те години. Напоследък тази стратегия можеше да бъде наблюдавана в Ню Орлеанс след урагана "Катрин" и в Ирак, веднага след началото на войната.

         Буш започна войната с обяснението, че иска да отстрани от власт един диктатор. Вие твърдите, че става дума за налагането на един икономически модел?

         Мисля, че Ирак бе нападнат, защото вицепрезидентът Дик Чейни искаше да каже на света: "Ако ни се противопоставяте, ще получите един страхотен ритник!" Но когато беше взето решението за нахлуването, ставаше дума за разпродажбата на Ирак.

         Войната на Съединените щати им струва до сега 463 милиарда долара. Вие обвинявате правителството на Буш в лично обогатяване.

         Тези политици са едновременно и бизнесмени, които печелят пари от продуктите, от които има нужда по време на война и в случаите на бедствия. Дик Чейни и жена му са свързани с предприятия, които са поели изпълнението на държавни поръчки. Те спечелиха сериозно от приватизирането на войната. Между другото в Съединените щати имаме случай на държава, която само играе ролята на държава. Тя разполага със знамена, печат и правителствени сгради, изнася пресконференции. Но ако дръпнем завесата, ще се окаже, че зад нея няма никой и нищо. Всичко е разпродадено. През 2003 г. правителството на САЩ подписа 3512 договора с частни фирми, за поръчки в сектора на сигурността. През следващите две години вече имаше 115 000 такива договора. Индустрията по сигурността, която преди 11 септември 2001 г. практически не съществуваше, днес представлява бизнес на стойност 200 милиарда. Аз го наричам комплекс на капитализма на катастрофите (ККК). Той доставя всичко: наемници, необходимото за американските войски, охранителна техника и пр. Само концерна "Халибъртън" спечели от иракската война 20 милиарда долара.

         Чейни беше през 90-те години шеф на "Халибъртън" ...

         Така е, и при заемането на поста си в правителството на Буш той притежаваше 189 000 негови акции и 500 000 опции за акции. Стойността на една акция на "Халибъртън" се покачи от 10 долара преди войната на 41 долара три години след това. Икономически войната в Ирак е един гигантски гешефт. Погледнете само числата: в началото в Ирак имаше само един нает подизпълнител на 10 американски войника, днес те са вече 180 000 наемници на 170 000 войника.

         Известност всред обществеността доби предприятието "Блекуотър", когато негови наемници през септември 2007 г.  застреляха 17 цивилни иракчани в Багдад.

         "Блекуотър" е собственост на Ерик Принс, дясно ориентиран християнски фундаменталист. В началото той трябваше да осигури само няколко бодигарда за Поул Бремер, а сега разполага с 1000 души в Ирак, които участват и в бойни действия. Един такъв наемник печели по 30 000 долара на месец. До днес тази война струва 460 милиарда долара, а е известно, че 40% от тях отиват в частни компании. За тази паралелна икономика никога до сега не са се провеждали дебати. Приватизациите бяха прокарани с помощта на шока от 11 септември 2001 г. А знаете ли, кой проведе разследването по случая  "Блекуотър" в Багдад?

         Не.

         Самият "Блекуотър". Документите по случая бяха също така потулени от правителството на Буш.

         Вие споменахте преди Ню Орлеанс като пример за прилагане на шокова стратегия. С какво е отговорен неолиберализма за опустошенията от един ураган?

         Отидете в Ню Орлеанс и кажете на хората, че истински ураган е връхлетял града и го наводнил. Те ще Ви изгледат наистина кисело. Защото това не бе истински ураган - беше се скъсала една дига. Когато "Катрин" удари Ню Орлеанс, тя беше само ураган първа категория. Но това беше достатъчно, за да се скъсат дигите!

         Да не подозирате политическа преднамереност?

         Присъщо е на неолибералната философия систематично да се занемарява поддръжката на обществената собственост. Инфраструктурата на Съединените щати е прогнила. Американското сдружение на цивилните инженери прецени, че привеждането на пътища, мостове и диги в приемливо състояние ще струва 1500 милиарда долара. Да, но преди Ню Орлеанс да беше засегнат от тежкото природно бедствие - националната служба по катастрофите и авариите беше възложила на една частна фирма да подготви града за противодействието на ураган. Градската управа, обаче не знаеше нищо за това. По този начин държавата се провали в едно от своите главни задължения: да се грижи за гражданите си по време на бедствия. Не случайно пострада един беден, населен главно от черни град. Ню Орлеанс днес е експериментално поле на неолибералите.

         Моля?

         Те въвеждат нова, частна система на образование - така наречените "чартърни училища", които от дълго време са техен любим проект. Преди урагана "Катрин" Ню Орлеанс притежаваше 123 обществени училища, сега те са само 4. А 4500 учители са уволнени. Ликвидиран е и техния профсъюз.

         Има ли нещо лошо в частните училища?

         Въпросът е, вярва ли се на демократичните процеси или не. Ако хората от Ню Орлеанс се бяха изказали при едно допитване в подкрепа на частните училища всичко щеше да е "о"кей". Но не е добре, когато правителството използва момент, в който ученици, родители, учители са принудени да бягат от домовете си и са пръснати в 50 щата,  да променя изцяло социалната структура на града. Създава се една двукласова образователна система, една за богатите и една за бедните. Консервативни фондации, като тази на Лаура Буш, помпат големи суми в частните училища на Ню Орлеанс, за да могат при оценяването да постигнат по-добри резултати. Обзалагам се само след няколко години ще има проучвания, които ще ни доказват, колко перфектен за Съединените щати е образователния модел на Ню Орлеанс.

         Вие имахте транспортен инцидент когато посетихте Ню Орлеанс само няколко дена след урагана.

         Ние се заблудихме, пътищата бяха наводнени, липсваха указателни табели и ни блъсна една друга кола. Имах счупени парчета стъкло от колата във врата и бях в безсъзнание. Съжалявам, че писах за това, тъй като сега ми се натяква, че съм била закарана в частна клиника. Но тогава аз бях в безсъзнание.

         Защо Ви закараха в частна клиника?

         Защото съм бяла. Там съществува расов подбор. И може би защото обществените болници бяха претъпкани или затворени.

         Политически Вие сте оценявана твърде различно. За едни сте привърженичка на лявото кейнсианство, а според радикалната левица мечтаете за някакъв романтичен капитализъм.

         Книгата ми не е никакъв манифест. Аз не пиша, как трябва да изглежда света. С едно единствено изключение: считам, че хората трябва да могат сами да решават за своето бъдеще. Не съм гуру, аз документирам, аз съм само журналистка.

         След Вашата книга "No Logo!" възникнаха масови протести срещу фирми като "Nike", младежи изхвърляха маратонки и спортното си облекло. Противникът в новата Ви книга е по-безличен, но по-мощен.

         Вие бихте могли също да се ангажирате срещу приватизациите - напр. на железопътния транспорт в Германия.

         За леви като Вас в САЩ има интересно определение: "She was born in red diapers" ("Тя е родена в червени пелени"). Родителите Ви се изселиха в Канада в протест срещу войната във Виетнам. А прародителите Ви ...

         ... бяха американски марксисти. Моят дядо беше през 50-те години художник при Уолт Дисни. Там той организира първата стачка, за което бе уволнен и записан в черния списък и нямаше право повече да работи  в Холивуд.   ...
           ...

----------------------------
Подбор и превод:  Аладжов



Тагове:   интервю,   Канадската,


Гласувай:
1



1. анонимен - uZLEBvPyqoNdtnn
25.05.2011 06:28
That's the best asenwr of all time! JMHO
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4883400
Постинги: 2548
Коментари: 6421
Гласове: 16757
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930