Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2010 15:36 - Ще се стигне ли до разпад на Еврозоната?
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2298 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 22.07.2010 13:28


д-р. юр.н. Иван Аладжов  /
 
ЕС  -  модел  без  бъдеще?

    Днес силните европейски "партньори" на по-малките икономики в ЕС като Гърция, Португалия, Ирландия и Испания доста добре печелят от острите им финансови затруднения. Такова е положението между другото през цялото време от присъединяването на тези страни към ЕС и най-вече след влизането им в еврозоната.
    Основен печеливш от членството на по-слаби икономики в Евросъюза е Германия. Конкурентоспособноста на немското стопанство и съответно износът са се увеличили само през последното десетилетие средно с 25% за сметка на другите страни членки, с което тя се е превърнала в главния облагодетелстван от общия пазар и особено от въвеждането на еврото.
    ФРГ със своята експанзивно ориентирана към износ, висококонкурентна икономика, само през последните 10 години, откакто бе въведена общата валута, е успяла да увеличи експорта си например към Гърция с цели 66% за сметка на националния производствен сектор на тази страна. Вследствие на това той все повече залиня. Затова в продължение на близо две десетилетия страната поддържа висок външнотърговски дефицит, т.е. внася много повече, отколкото изнася. За да неутрализира този дисбаланс, южната ни съседка бе принудена да заема нови и нови кредити, за да компенсира постоянния бюджетен дефицит, достигнал през пролетта до близо -15%. Това доведе в крайна сметка и до натрупването на гигантската държавна задлъжнялост в размер на актуално над 400 милиарда евро (близо 175% от БВП) и до де факто неплатежоспособността на тази страна. Същевременно немските банки експандират през последните години масивно в Гърция. Те предоставят заеми, изкупуват изгодно част от държавния дълг на страната и печелят добре от лихвите по него. (Затова и неотдавна Германия се включи с близо 150 милиарда евро в общия пакет за подкрепа на финансовите системи в закъсалите южноевропейски членки, защото с тези средства ФРГ реално гарантира кредитите на немски банки.) Вследствие на факта, че износът на Гърция към Германия, както и родното производството за вътрешния пазар постоянно намаляват, икономиката на нашата съседка става все по-слаба и неконкурентоспособна за сметка на немската. И докато преди влизането си в еврозоната Гърция можеше донякъде да компенсира тази тенденция, девалвирайки периодически драхмата спрямо например марката (за периода 1979-1993 г. общо с цели 86%), възстановявайки по този начин временно конкурентоспособността си спрямо по-силните икономики в съюза, днес тази възможност не съществува като едно от малкото средства за противодействие.
    Не по-различна е ситуацията и по отношение на Испания, друг потенциален кандидат за тежки финансови сътресения. След въвеждането на еврото ФРГ увеличи износа си към тази държава с 59% за сметка на местната значително по-слаба икономика. Ето защо няма нищо учудващо, че и бюджетният дефицит на иберийската страна е нараснал към момента на около -11,5%, безработицата вече надминава 20%, а държавният дълг постоянно расте - като само за последната година той е набъбнал с още около 150 милиарда на близо 700 млрд.евро.
    Също и спрямо Португалия, друга сравнително слаба икономика от периферията на Евросъюза, Германия успя да увеличи експорта си с 30% за сметка на местното стопанство след въвеждането на общата валута. Съответно и бюджетният дефицит на тази страна също постоянно расте, достигайки вече близо -10%, а държавният дълг на страната само през изтеклата година скочи с нови над 10 на сто до около 70% от БВП.
    А изводът, който може да се направи, е, че прикачването на слаби стопанства към икономически съюз с много по-силни държави, и особено към обща валута с тях, е пагубно за конкурентоспособността и стопанството на малките. За фаталните последици от това днес сме свидетели в цялата средиземноморска периферия на еврозоната. И не е изключено част от тези страни да излязат от валутния съюз, защото съвместното тясно съжителство с големите им отнема възможността за развитие. Което от своя страна означава, че в досегашната си форма на съществуване Европейският съюз е достигнал до своите граници и без фундаментални промени на модела той няма бъдеще.
 


Тагове:   криза,   еврозона,


Гласувай:
4



1. eien - Ще се стигне,
12.07.2010 15:47
да!
цитирай
2. анонимен - FMrMaTuNjF
25.05.2011 04:55
Hey, good to find smoonee who agrees with me. GMTA.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4875047
Постинги: 2539
Коментари: 6400
Гласове: 16711
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930