Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2010 13:56 - Великобритания затъва в кризата
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1160 Коментари: 1 Гласове:
3



     Една от най-засегнатите от финансовата криза държави е Великобритания, чийто банков сектор бе ударен със силата на мощна цунами вълна. Островът е другият главен финансов злосторник заедно със САЩ, откъдето тръгна днешният вирус на икономическия упадък.
    През последните 2 години, след зрелищна борба на вложителите да спасят спестяванията си, рухна четвъртата по големина банка на Обединеното кралство - "Northern Rock", а остатъците от нея бяха национализирани. В несъстоятелност изпадна и друг голям британски финансов институт - "НВОS", който първоначално бе погълнат от конкурента "Lloyds". Но и той сериозно се задави от горчивия хап и бе принуден да хленчи за спасение пред държавата. А впоследствие двете слели се банки също бяха национализирани. В края на 2009 г. кабинетът в Лондон се видя принуден да одържави и изпадналата в затруднения "Bank of Scottland", както и фалиралия институт "Bradford&Bingley". Тази банка вследствие на спекулации с отровните американски ценни книжа бе изпаднала в неспособност да обслужва задължения от 63 милиарда паунда.
    Консултантската компания "Прайс Уотърхаус" изчислява, че през последната година Великобритания е била ощетена с 600 млрд. паунда заради кредитната криза. Приблизително толкова са и загубите в жилищния сектор и обезценените акции на финансовите институти, които са двете най-засегнати стопански сфери.
    И въпреки стабилизационния пакет от 500 милиарда паунда, който бившето лейбъристко правителство на Гордън Браун прие през миналата година за подпомагане на финансовия сектор, лъскавите небостъргачи на банките в Лондонското сити с всеки изминал месец все повече се обезлюдяват. Вече десетки хиляди до вчера високоплатени банкери са загубили работните си места и обичайното си високомерно поведение. А бъдещето на още 100 000 техни колеги е неясно. Днес често наблюдавана във финансовото сити тъжна гледка е върволица от приблизително еднакво добре облечени хора, силно наподобяващи преселение на пингвини, унило да напускат внушителните небостъргачи в центъра на столицата с кашонче лични вещи. Жените сред тях тихо хлипат с разтекъл се грим, а мъжете се отправят директно към най-близката кръчма, където довчерашните преуспели и надменни юпита давят скръбта си в алкохол.
    Но с това не се изчерпва историята на упадъка на основния финансов център на Стария континент. Днес Великобритания е заплашена от втора вълна на кризата, която може да се окаже по-тежка дори от гръцката катастрофа. През изтеклите месеци се регистрира сериозен спад на данъчните постъпления. Това доведе в крайна сметка до рекорден скок на бюджетния дефицит и експлозия на държавните дългове и в Обединеното кралство, макар то да е извън еврозоната, която в момента е в окото на дълговата криза. А това може да тласне кралството в трайна рецесия.
    Бюджетният дефицит на страната скочи през изтеклата година повече от двойно на актуално вече над -12,5% (като предходната година дефицитът бе под -5%). Също и държавните дългове набъбнаха през изминалата година с нови около 200 млрд. паунда до близо 1000 млрд., което е около 70% от БВП, при положение, че през 2008 г. този показател бе малко над 50%.
    Реалното изражение на кризата върху хората е многоизмерно и вече се усеща във всички слоеве на обществото. Най-засегнати са емигрантите, които първи губят работата си. Съответно Англия става по-малко атрактивна за чужденците. Британската статистика дори регистрира най-големия отлив на източноевропейци, откакто през 2004 г. страната отвори трудовия си пазар за част от бившите соцдържави. Островът вече не е привлекателен за гражданите от първата вълна на разширяване на ЕС. През 2009 г. броят на регистриралите се на работа от страни като Полша, балтийските републики и Словения е намалял с близо 50% в сравнение с предишната година. Макар и в по-малка степен, тази тенденция се забелязва и при идващите от България и Румъния, които често са заети при изключително лоши условия в селското стопанство.
    Великобритания всякак се опитва да намали рекордно големия бюджетен дефицит. Консервативното британско правителство поиска неотдавна от министерствата да планират евентуално намаляване на разходите си с до 40%, което е много повече от обявеното през юни т.г. при представянето на актуализирания бюджет. Но според профсъюзите това съкращаване ще доведе до загуба на още около 1 млн. работни места в обществения сектор. И това при положение, че безработицата през последните две години бързо нарасна на около 2,5 милиона души, респ. над 8%, което е най-високото й ниво от 70-те години насам. Новото правителство възнамерява да премахне и задължителното пенсиониране на 65 г., целейки да облекчи бюджета. Съответно синдикатите се заканиха със сериозни ответни реакции, ако дясноконсервативният кабинет на Камерън предприеме подобни антисоциални мерки. Те биха върнали страната със 100 години назад към условията на мрачния Манчестерски капитализъм от XIX век. За капак правителството възнамерява да повиши и ДДС с най-малко 2% до поне 20 на сто, които трябва да плаща всеки гражданин (дори когато си купува прословутите, ужасни на вкус, британски наденички).
    Вследствие на всичко това най-вероятно ще станем свидетели на гореща есен на протестите и на Острова, след като вълната на недоволството от повсеместната антисоциална офанзива на управляващите вече обхвана цялата южна дъга на ЕС.


Тагове:   Великобритания,


Гласувай:
4



1. анонимен - wXURFYdvqInXCKDp
25.05.2011 03:57
Great thinking! That ralely breaks the mold!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4883379
Постинги: 2548
Коментари: 6421
Гласове: 16757
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930