Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2011 13:00 - Безкрайните опити за приватизация на "Булгартабак"
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2070 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 30.06.2011 12:09


Иван Аладжов
 
Скандал  след  скандал  за  "Булгартабак"  
Сагата с приватизацията на холдинга продължава вече 13 години  
    Родният цигарен гигант "Булгартабак" (БТ) е създаден още през далечната 1947 г. и в продължение на повече от половин век е един от най-големите производители на цигари в Европа. До 1990 г. предприятието е монополист у нас и държи 25% от пазара в бившия Съветски съюз. След промените, през 1993 г., под една шапка се обединяват 12 фабрики за преработка на тютюн, 9 за производство на цигари и 1 предприятие за опаковки. В структурата на холдинга влизат и няколко задгранични предприятия за производство на цигари в Русия, Украйна и Румъния. БТ е с капацитет за производство на 75 млрд. къса цигари.
    Но днес бъдещето на дружеството е неясно, още повече че вече 13 години се правят опити за неговото раздържавяване, покрай които периодически избухват големи скандали.
    Приватизационната процедура за "Булгартабак" започва още през 1998 г. По време на управлението на Иван Костов стартират първите преговори с потенциални купувачи. През април с.г. Агенцията за приватизация (АП) започва да събира оферти от потенциални купувачи. Интерес тогава проявяват Philip Morris, British-American Tobacco, Gallaher, Altadis, Japan Tobacco и Credit Suisse First Boston. Но нито една от компаниите не подава оферта. Синият кабинет не успява да продаде БТ, вицепремиерът и министър на икономиката Александър Божков е освободен от поста си през юни 2000 година. На негово място идва Петър Жотев, но и през 2001 г. процедурата по приватизация е неуспешна и е закрита.
    Но сагата по продажбата на БТ продължава и при правителството на Сакскобургготски. Една от основните цели на НДСВ е да приватизира бързо дружеството. През януари 2002 г. правителството одобрява стратегия за раздържавяване. Тя предвижда холдингът, обединяващ 22 дружества в България и 8 в чужбина, да се продаде чрез конкурс на 2 етапа. До втория етап ще се допуснат 5 кандидата, представили най-добрите оферти.
    През март парламентът одобрява стратегията за приватизация на БТ. Тя предвижда продажба на холдинга като цяло по параметри - количества изкупуван тютюн, цена, инвестиции и трудова заетост. Купувачът трябва незабавно да плати и 38,5 млн. евро задължения към държавата, фонд "Тютюн" и работниците.
    На 25.03.2002 г. АП обявява публичен конкурс, който се провежда на два етапа. В агенцията са подадени 4 окончателни оферти за 80% от БТ. Кандидат-купувачите са "Консорциум Метатабак" (зад него стои Майкъл Чорни), "Росбулгартабак", "Тобако кепитъл партнерс" и "Тобако холдинг". На първо място е класиран "Тобако кепитъл партнерс" с предложена цена от 110 млн. евро, плюс обещание за 72 млн. евро инвестиции и поддържане на персонал от 6000 души.
    На 28.08.2002 г. изборът на купувач и ходът на цялата процедура е обжалван от "Тобако холдинг", "Росбулгартабак" и "Консорциум Метатабак" пред Върховния административен съд (ВАС). Месец по-късно ВАС спира предварителното изпълнение на решението за избор на купувач и постановява АП да поиска повишаване на офертите.
    През февруари 2003 г. НДСВ променя Закона за приватизация и БТ влиза в списък с 15 предприятия от значение за националната сигурност, решенията за които не подлежат на съдебен контрол. Предвидено е купувачът да се избира от кабинета и да се одобрява от парламента. От БСП се обявяват против поправката, а от ДПС не одобряват купувача. Президентът налага вето върху поправките в приватизационния закон, но парламентът го прегласува.
    В края на март с.г. са прекратени преговорите с "Тобако кепитъл партнерс". След съда и тогавашното правителство спира сделката.
    През юли се изготвя нова стратегия за продажба на БТ. "Бритиш американ табако" (БАТ) подава оферта за 200 млн. евро за 3 цигарени фабрики - в София, Пловдив и Благоевград. Ресорен министър тогава е Лидия Шулева, която се среща с ръководството на БАТ в централата им в Лондон.
    Шулева, която е и председател на надзорния съвет на БТ, подписва предварителен договор с БАТ. Министърът на земеделието и горите по това време Мехмед Дикме също подписва, но по-късно оттегля подписа си. От ДПС отново не одобряват купувача и остават с резерви към намеренията му. Партията е за спиране на приватизацията и за незабавно обявяване на нова процедура за раздържавяване на холдинга. Без да бъде обявена сериозна причина Дикме е освободен от длъжност и министър става дотогавашният му заместник Нихат Кабил.
    Междувременно става известен фактът, че фирма на БТ е произвеждала чужда марка цигари, без да има лиценз или договор за това и така е замесила държавата в международен скандал. По информация от НСБОП фирмата, която е произвеждала цигари с марка "Бахман", е в Благоевград, а лицензът за цигарите бил на ирански холдинг. Тогавашният директор на БТ Георги Костов отрича да е сключвана сделка между "Благоевград БТ" и фирма от Иран.
    БСП внася искане в парламента за дебати по сделката. Но липсата на кворум проваля парламентарния контрол. Според Коалиция за България тази тактика е приложена, за да няма дебати за БТ. Опозицията се обединява около позицията за консултации за вот на недоверие към правителството. Заради избухналия скандал с поста си се разделя председателят на парламента проф. Огнян Герджиков.
    През февруари 2005 г. БАТ се оттегля от приватизацията на БТ поради усложнената политическа обстановка и скандали между управляващите партии у нас.
    Няколко дни след това Шулева е освободена от поста вицепремиер и министър на икономиката, а впоследствие и като член на надзорния съвет на БТ. Сделката с БАТ официално е обявена за прекратена, след като парламентът констатира несъответствие между проекта за меморандум и стратегията за приватизация. Но 129 народни представители препоръчват на Министерския съвет откриването на нова процедура за раздържавяване на БТ.
    На 16.03.2005 г. Владимир Кожин, ръководител на Управлението за осигуряване дейността на руския президент, прави скандално разкритие пред сп. "Итоги", че Русия стои зад неосъществената приватизация на БТ. А че страната му като първоприемник на СССР има сериозни права в концерна, доказват архивите на управлението.
    В края на 2005 г. новият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров заявява, че има 3 варианта за приватизация на БТ. Първият е за раздържавяване на всички дружества поотделно. Вторият - да се продадат само дружествата в Пловдив и Стара Загора, към които има заявен интерес. А третият е за запазване на 4 цигарени дружества и 2 тютюнопреработвателни, като те могат да бъдат приватизирани и на по-късен етап. Идеята е БТ да не се разпродава преди да излезе на европейския пазар.
    На 3.10.2006 г. на закрит аукцион, организиран от Българската фондова борса (БФБ), е продаден мажоритарен пакет акции - 67% от "Юрий Гагарин БТ"-Пловдив.  Месец по-късно ръководството на БТ решава да продаде още 10 свои дъщерни дружества чрез БФБ или чрез публичен конкурс.
    През февруари 2007 г. Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) съобщава, че ръководството на БТ е решило да се открият процедури за продажба на акциите на холдинга в 6 дружества чрез предлагане на БФБ и на още 2 чрез публично оповестен конкурс.
    През април с.г. МИЕ подготвя промяна в закона за приватизация, за да може "Булгартабак" да бъде продаден на борсата. За това е необходимо БТ да бъде изваден от списъка на дружествата със значение за националната сигурност. Но промените не са гласувани. 
    В началото на май избухва скандал с взаимни обвинения между министър Овчаров и директора на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров. В скандала са замесени и зам.-министърът на икономиката Корнелия Нинова, изпълнителният директор на БТ Христо Лачев, зам.-министърът на бедствията и авариите Делян Пеевски и др. Овчаров твърди, че Александров е изнудвал за пари Лачев и че е лобирал за частни интереси в  Държавния резерв и хазарта. Шефът на следствието пък обявява, че Овчаров го заплашвал чрез посредници заради разследване на опит за скрита приватизация на БТ. Впоследствие министър-председателят Сергей Станишев уволнява двамата зам.-министри, замесени в скандала, и изпраща Румен Овчаров в отпуск, след което той се оттегля от поста. Тогава публично са изразени съмнения, че зад скандала стоят кръгове, свързани с бившите тайни служби, чиито икономически интереси са били накърнени. Ангел Александров също напуска поста си.
    Същевременно прокуратурата образува досъдебно производство срещу длъжностни лица от БТ заради присвояване на големи суми. В сградата на холдинга в София е извършен обиск. Иззети са 407 неизгодни договора, чрез които от БТ са източени десетки млн. лв.
    На 14.07.2008 г. при търговия при особено ниски нива на БФБ пакетът на БТ от 78,18% от "Слънце-Стара Загора Табак" е купен за 18,186 млн. лв. от "Бизнес Център Изгрев" ЕООД. По повод тази продажба Комисията за финансов надзор (КФН) впоследствие установи, че в случая продавачът БТ е бил предварително известен, което е в противоречие с принципа за анонимност на страните, характерен за нормална борсова търговия. Във връзка с това на заседание от август 2008 г. КФН налага временна забрана на търгово предложение от "Бизнес Център Изгрев" за купуване на акциите на "Слънце Стара Загора Табак".
    Същия месец са публикувани и данни за загуби на БТ за първото полугодие на 2008 г. в размер на 25,4 млн. лв., след като години наред холдингът е бил печеливш.
    През септември 2010 г. Агенцията за приватизация одобри възлагането на нов рунд от приватизацията на "Булгартабак". На 14.04.2011 г. с решение на надзорния съвет на агенцията е указано какъв метод за приватизация на дружеството трябва да бъде избран, какви да са предварителните изисквания към инвеститорите, както и критериите за оценка на предложенията на участниците.
    В началото на юни Коалиция за България обвини кабинета на ГЕРБ, че критериите за приватизация на БТ се правят за една предварително определена фирма, която трябва да спечели. От БСП посочиха, че параметрите за приватизация на дружеството се договарят на срещи в кабинета на министър-председателя Бойко Борисов. И че има опасност БТ да бъде продаден на много ниска цена, без никакви гаранции за персонала, за развитието на дружеството и за изкупуването на продукцията на тютюнопроизводителите. А заложените критерии за приватизация са такива, че нито един от големите външни инвеститори да не отговаря на условията и да не може да участва.
    На 10 юни стана известно, че общо 10 фирми, между които и 3 големи международни компании, са закупили документи за участие в конкурса за приватизацията на "Булгартабак".
    Но основното, което до сега така и не стана ясно за целия този 13 годишен период, е кое въобще налага приватизацията на това до неотдавна добре печелещо държавно дружество.



Тагове:   Булгартабак,


Гласувай:
4



1. dedenze - Същността е в последното изречение !
30.06.2011 17:46
Налага го приетия, грешен за бедна България, американски обществен модел, при който, всичко трябва да бъде частно. Даже и банките обслужващи държавните пари ! Понеже, явно добре познавате Финландския модел - кажете на българите какъв е държавния сектор там и сравнете стандарта на живот с нашия !?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4823619
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16461
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031