Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2011 13:33 - Китайското чудо видяно отблизо
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1871 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 15.02.2012 09:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Иван  Аладжов
 
 Преди края на десетилетието народната република ще изпревари САЩ като водеща икономика *

  Преди време имах удоволствието да участвам в семинар на тема "Икономическото развитие на Китайската народна република", организиран от Министерството на търговията на КНР в Пекин.
  Освен столицата на страната, където основно се провеждаше мероприятието, ние имахме възможността да посетим разположения в делтата на река Яндзъ супермодерния близо 30 милионен мегаполис Шанхай, красивия административен център на провинция Джъдзян - Ханджоу, както и най-голямото строително творение на човечеството - Великата китайска стена, която с нейните 7000 км дължина е най-яркият символ на Поднебесната империя. В Шанхай, освен че видяхме безкрайната гора от небостъргачи, както и добре запазения стар колониален център на града, посетихме и къщата-музей, където през 1921 г. се събират младият Мао Дзедун, Ван Лин и още 11 другари. Те учредяват Китайската комунистическа партия, която повежда страната през 1949 г., след победоностна над 20 годишна гражданска война. В шестмилионния Ханджоу, който се намира на устието на вливащата се в Източнокитайско море река Цянтан, ние имахме удоволствието да видим известното в цяла Азия с красотата си Западно езеро, изобразено на банкнотите от 1 юан, както и прочутите плантации за чай около него, както и да вземем участие в чаена церемония, където често е отсядал дори Мао Дзедун.
 Останах силно впечатлен от видяното и преживяното в тази далечна страна - невероятни културни паметници, екзотична кулинария, чисти и уредени градове с модерна инфраструктура, хиляди километри нови магистрали и високоскоростни влакове, както и от това, което научих по време на лекциите за наистина изумителните стопански постижения на тази огромна държава.
 През последните 20 години на бурен икономически растеж с ежегоден прираст от около 9-10% Китай изпревари последователно Италия, Великобритания, Франция и Германия. След като реализира пореден ръст от 8,5% и през изтеклата година на глобална криза и повсеместен упадък по света, китайското стопанство надмина по обем и японската икономика, която от 1968 г. държеше второто място. А се очаква дори преди края на десетилетието да изпревари и САЩ. Поредна година Народната република е и водеща в експорта, измествайки ФРГ трайно от тази позиция.
  След първоначалните три десетилетия на развитие по пътя на класическата планова икономика след 1978 г. Китай започна да прилага разумно дозирани реформи за установяване на "социалистическо пазарно стопанство" под контрола на комунистическата партия. Официално това е т.нар. социализъм с китайски особености, при който на повечето големи предприятия, макар и да остават преобладаващо държавна собственост, им се разрешава да работят на пазарен принцип и да реализират печалба, която сами да разпределят. Най-ярък пример за този модел е глобално опериращият мегаконцерн "Хайер" и много др.
  Тази политика, съчетана с огромния резервоар от стотици милиони работливи граждани в трудоспособна възраст, е в основата на т.нар. китайско икономическо чудо, кото за кратък период изведе страната на челна позиция в списъка на най-бързо развиващите се държави в света. Въпреки пазарните механизми за развитие на стопанството, може да се каже, че в Китай все още е налице разновидност на плановата икономика заради силния партиен контрол върху стопанството, включитилно и върху частния сектор, и следването на 5-годишни планове за развитие.
  Днес Китай е на второ място след САЩ по БВП както на покупателна основа с около $ 8000 милиарда, така и по номинален БВП - близо $4500 млрд. Но вследствие на огромното население БВП на човек по покупателна способност е само малко над $6000, а номинално дори под $4000.
  Въпреки това през последните десетилетия е отбелязан огромен скок в подобряване на жизнения стандарт на широки слоеве от над 1,3 милиардното население на страната. Така например в края на 70-те години над 50% от китайците живеят под линията на бедността (тогава все още се шири дори гладна смърт). А през новото хилядолетие бедните по дефинираната за страната граница вече са само около 8-9%, макар и техният номинален брой със 150 милиона души все още да е голям.  Но страната се бори, и то успешно, с намаляване на бедността.
  От 1978 г. насам стопанството на страната е нараснало над 70 пъти (!) Без съмнение, разпадането на СССР и "китайското икономическо чудо" са двете най-мащабни събития през последните 20 години.  Бързото развитие на Китай обаче създава и проблеми. Основните сред тях са замърсяването на околната среда и увеличение на неравенството в доходите на населението. Но и по отношение на преодоляването на тези проблеми Китай напоследък е постигнал изключително много. Така например страната е единствената в света, в която вече от години могат да се закупуват екологични, електрически мотоциклети, и е изградена необходимата за зареждането им инфраструктура. Въобще Народната република е водеща в т.нар. "зелени технологии", като дори вече са построени няколко изцяло екологично пасивни града, в които се използва само слънчева енергия.
  А днес, когато в останалия свят повсеместно режат доходите на хората, Пекин предприе вдигане на заплатите с над 20%, за да стимулира вътрешното потребление. В много сектори възнагражденията вече са значително по-високи от у нас, при значително по-ниско ценово равнище от това тук. В редица провинции дори минималната заплата е по-висока от в България.
  Миналата година в Китай изтече 11-aта поред стопанска петилетка. Нейната цел бе изграждане на "хармонично общество" чрез по-оптимално и балансирано разпределение на богатствата, подобряване на образованието, здравеопазването и сигурността на гражданите. През пролетта бе приет новият 5-годишен план, който предвижда стратегическа промяна на икономическото развитие на страната - от ориентирано към износа стопанство към модел, опиращ се на вътрешния пазар и местното потребление, както и на повишаване жизненото равнище на населението. Освен това Пекин предвижда от следващата година заплащането на експортирани стоки вече да се извършват в юани, което в комбинация с новата национална стратегия за развитие е удар срещу долара като международна разрлащателна единица.
Основна цел на комунистическата партия е насочването на ресурси към приоритетното развитие на по-бедните региони - най-вече североизточните, разширяване добива на нефт и газ в Западен Китай, както и ударното строителство на модерна пътна и жп инфраструктура, по които показатели страната вече е водеща. Така например ежегодно влизат в експлоатация по около 5000 км нови автомагистрали, а досега са построени над 7000 км високоскоростни жп трасета, по които влаковете се движат с над 300 км./ч. Неотдавна влезе в експлоатация и високопланинска железница с херметизирани вагони през Хималаите, която се изкачва на над 5000 м. през тази най-величествена планина на земята. Международните статистики сочат, че 3/4 от всички строителни кранове в света са издигнати в Китай. Емблематичен пример в това отношение е крайбрежният мегаполис Шанхай, където само за 10 години са построени повече небостъргачи, отколкото в Ню Йорк за цял век. С близо 500 м Shanghai World Financial Center за сега е най-високият и бе построен в рекордно темпо само за няколко години. Факт е, че всяка седмица се въвежда по един небостъргач в експлоатация.
  Китай днес произвежда около 10% от всички промишлени стоки в света, нареждайки се на 3-о място по този показател. Водещи са добивната и химическата промишленост. Произвеждат се най-вече комуникационна апаратура, дрехи, автомобили, играчки, електроника, оръжия и строителни материали. От 1996 г. насам Китай е на първо място в света по добив на стомана и въглища, както и по производство на цимент, изкуствени торове, телевизори и напоследък на мобилни телефони. А вече и по продажба на коли. Развитието в тези сектори е със зашеметяващи темпове. Така например производството на стомана скача тройно само за 7 години. Още по-впечатляващ е ръстът в производството на интегрални схеми - след 1978 г. този сектор търпи над 700 кратно увеличение.
  Въпреки тези гигантски стопански успехи в Китай не са загубили чувството за реална преценка (както например неподплатено с нищо родно самохвалство на българския политически "елит"). Неотдавна китайските ръководители предупредиха да не се надценява стопанският възход на страната. "Не трябва да се взима за критерий само размерът на икономиката. Трябва да се взимат под внимание също и данните за производителност на глава от населението", заяви наскоро в Пекин говорител на китайското министерство на търговията. "Икономическият капацитет на Китай все още е на нивото на развиваща се страна. Качеството на китайския стопански ръст трябва да продължи да се подобрява. Това важи както за качеството на живот, така и за науката, технологията и защитата на природата", продължи той.
  Именно в десетилитията на буен стопански подем Поднебесната империя успя да натрупа и най-големите валутни резерви в света в размер на актуално над 3200 милиарда долара. Голяма част от тази средства, близо $ 1200 млрд., Пекин е инвестирал в държавни ценни книжа (ДЦК) на САЩ, но постепенно съкращава вложенията си в американски облигации. Китайските финансисти все по-често започват да говорят за необходимостта от диверсификация на валутните резерви на страната. Съответно европейските и японските ДЦК и валути все повече привличат интереса на Пекин като алтернатива, въпреки разразилата се тежка дългова криза в еврозоната и разрушителното земетресение в Страната на изгряващото слънце. Също и златните резерви на Китай постоянно се увеличават, и са вече над 1 161 тона на стойнотс около 60 млрд. долара, с което страната се нарежда на 6-то място в света. Освен това страната е най-големият производител на злато от 2007 г. насам, като през миналата година там са добити 341 т. Нарастват и преките китайски инвестиции в развиващите се страни. За Африка и Южна Америка КНР дори е най-важният външен инвеститор.
  Всичко това недвусмислено показва какъв невероятен скок напред в развитието си е постигнала тази държава, в която с гордост продължават да държат червеното знаме издигнато, за разлика от у нас, където през последните две десетилетия всички символи и постижения на бившата ни социалистическа родина бяха обругани, унищожени или разграбени от перестройкаджийския антиелит.

-----------------------------

* Матириалът спечели на 20.9.2011 г. 3-та награда на конкурса "Една моя история, свързана с Китай", организиран от посолството на Китайската народна република в България



Тагове:   Китай,


Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4884998
Постинги: 2548
Коментари: 6425
Гласове: 16761
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930