Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2013 10:19 - От Венецуела за смъртта на Чавес
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 4187 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 29.03.2013 09:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

трите секунди раздяла c команданте  чавес

  , Jeroen Kuiper, "Der Freitag", 14.3.2013

След смъртта на Уго Чавес на 5 март т.г. Венецуела бавно се отърсва от вцепенението и шока, в който изпадна. Започва и новата предизборна борба за президентския пост.

Уго Чавес - почитан като светец.

Той все още не е изнесен от смъртния си одър в огромната зала на военната академия във Фуенте Тиуна, в югозападната част на Каракас. Десетки, стотици хиляди венецуелци все още пристигат за раздяла с него, защитникът на бедните и омразната личност за богатите, обединителят на осъзнаваща се Латинска Америка. Тези дни синът на семейство учители се превръща за свойте почитатели в мит и може би в светец. "Chavez el nuevo Cristo" ("Чавес, новият Христос"). Чавизмът бавно става нов вид религия, безспорна, почти недосегаема за критиката.

Уго Чавес все още не е пренесен на мястото си за вечен покой.  Той е в района "23 de Enero", в квартала на бедните в западния край на столицата, негов избирателен бастион. Богатите противници на Чавес от източната част на града въобще не се появяват тук, въпреки че отдалечеността не е голяма. След 20 минути с метрото в посока центъра се слиза на спирка Каньо Амарило. От там нататък се върви покрай една изрисувана с образа на Данило Андерсон стена, прокурорът, който през 2002 г. разследваше превратаджиите и през 2004 г. беше убит. Пътят се изкачва по хълм с пъстро боядисани къщички и води по-нататък покрай няколко от 50-те постройки на най-всоката му равна част, в които живеят най-верните привърженици на Чавес. След няколко минути се стига до малък площад, от който вляво се отклонява тясна уличка, водеща към музея на революцията. Тук, преди няколко дни правителството реши окончателно да бъдат пренесени тленните му останки.

По подобие на Ленин, Мао Дзе Дун и Хо Ши Мин трупът му ще бъде балсамиран. Въпреки, че Чавес някога беше казал, че показването на умрели е "нещо ужасно", ръководните фактори изглежда бяха пренебрегнали или забравили това негово мнение. Но както и да е - посещенията в музея на революцията в момента са забранени. Полковник Рамирес и неговите войници охраняват улицата към бъдещия пантеон. "Никой не може да минава от тук. Тялото на Чавес ще бъде докарано в края на седмицата. Сега всичко се подготвя. Моля, да ме извините!", любезно ни спира той.

В тази част на града бързо става ясно, какво означава Чавес за хората от народа. "Преди няколко години той ни посети. Аз лично разговарях с него" - разказва 58-годишната Кармен Товар. "Естествено, бях притеснена, но той се оказа много сърдечен и ми каза, че е човек като мен - и двамата произхождаме от югозападна Венецуела". Товар посочи спортните уреди и детските съоръжения на площадката пред нея. "Всичко това бе направено с пари на общината, преди тук нямаше нищо. Днес се чувстваме по-сигурни, няма толкова престъпления, както преди". Кармен Товар въздъхва тежко: "Чавес си отиде и сега се надяваме Мадуро да продължи да прави същото. Слънцето пече, от седмици не е валял дъжд и както винаги над Каракас е жега. В далечината, зад морето от циментови къщички се издига Авила, местната планина на столицата, която я отделя от Карибско море.

Покорители на Космоса.

До площадката със спортните уреди е разположено медицинско заведение на мисията "Барио Адентро", където кубински лекари от години обслужват населението. Тази неделя ги няма, защото са на домашни посещения. Малко по-нататък в квартала е болницата, а до нея е "Меркал", супермаркет със социално субвенционирани ниски цени.

Мигел Пабон, координатор във фронта "Симон Боливар" е прекарал целия си живот в този квартал. "След построяването на тези къщи на хълма през 50-те години по времето на президента Перец Хименес, хората бяха изоставени сами на себе си - докато най-сетне преди няколко години Чавес започна с ремонта на сградите. Получихме 96 милиарда боливара, с които  стартирахме реновирането". Както пояснява 32-годишният Пабон, неговата група в района разяснява и защитава идеологията на революцията. Кой има властта тук, ли? "Естествено, народът. Два пъти в седмицата провеждаме митинги, на които информираме жителите за развитието на революцията и събитията по света. Ние следим също така да не се появяват нежелани личности в квартала".

Какво би станало, ако кандидатът на опозицията, Енрике Каприлес спечели изборите на 14 април? "Това не може да се случи." Но ако все пак теоретично стане? "Няма да го приемем. Ще има бунт", се намесва в разговора 24-годишният Йезус.

И докато в квартала "23 de Enero" революционното ежедневие си тече, стотици хиляди венецуелци продължават всеки ден да се редят в процесията за сбогуване с Чавес, преминаваща през района "Los Proceres" в югозападния край на столицата. Налага се да чакат до 20 часа, докато стигнат до военната академия, където в голямата зала е изложен ковчега за поклонение. Членове на боливарската милиция раздават на хората вода и портокали. Купища от боклуци са натрупани от двете страни на улиците. Отвреме-навреме санитари отнасят някой припаднал от слънчев удар, от високите температури и чакането. Атмосферата смътно напомня на попфестивал, ако не беше скръбта, обзела хората. Многчасовото шествие завършва с 3-секундно прощално отдаване на почит пред тленните останки на Уго Чавес. В саркофага той е положен в зелената си военна униформа и е с червената барета. Пред ковчега е поставен почетния за военните погребения меч. Лицето на Чавес има странен кафяв цвят, почти като на пластмасова кукла. Времето за раздяла от 3 секунди е твърде недостатъчно, за да се добие пълна представа за състоянието на покойника. Повечето от посетителите отдават военна почест на команданте, изговарят няколко думи за сбогом и просълзени  свеждат глава. С това всичко приключва и те внимателно се насочват към изхода.

Орландо Розалес с група чависти е наел автобус, за да дойдат от града Барквисимето до Каракас. "Чавес не ръзгърна революцията само на Земята, той покори и Космоса", казва той. "Какво имам предвид, ли? Това, че 2008 и 2012 г. съвместно с Китай Венецуела изстреля свой сателит в Космоса". Както всички венецуелци, така и Розалес е убеден, че Николас Мадуро ще бъде достоен наследник на Чавес. "Той ще пожъне това, което Чавес пося".

Вестниците в Каракас съобщават, че и в Куба е обявен тридневен държавен траур. Кубинският народ почита Чавес като свой събрат, се казва в съболезнователната телеграма на държавният глава, Раул Кастро. "Той усещаше нашите проблеми като свои и с изключителна щедрост правеше за нас това, което можеше. Очевидно, се имат предвид петролните доставки, които Венецуела осигуряваше на Куба при преференциални условия, за които Острова на свободата се реваншираше с лекари, болногледачи и учители.

През първите дни след смъртта на Чавес опозицията от респект се държеше мирно и тихо. Всички бяха шокирани, независимо дали са привърженици или противници на Чавес. За да се подчертае този момент на национално помирение, правителството нареди да се затворят всички училища. Улиците в центъра на градовете опустяха, столичнато метро превозва безплатно хилядите червено облечени привърженици на Чавес. Впечатляващо е да се почуства влиянието, което този мъж оказва над своя народ и самочувствието, което вдъхва той на своите привърженици.

Наследството на президента.

От дълги години богатите съсловия от източната част на столицата не крият скептичните си очаквания за бъдещето на страната. Така разсъждава и Маризела Риера, която срещнахме в супермаркета "Екселсиор Гама" в близост до парка "Миранда", една от крепостите на опозицията. Заможните венецуелци пазаруват обилно, но не се запасяват. Не се чувства липсата на стоки. "Кафе и захар малко недостигат, въпреки че захар се доставя", казва Риера. Тя само се моли, обстановката да остане спокойна.

Централната избирателна комисия е ограничила времето за предизборна борба от 2 до 14 април, но естествено, никой не се съобразява с това. Кампанията на опозицията започна, когато тя обяви, че ще опита щастието си отново с кандидатурата на 39-годишния Енрике Каприлес, губернатор на провинция Миранда. През септември м.г. той загуби президентските избори срещу Чавес с 44%.."Не е вярно, че ние сме лошите, а другите са добрите", заяви Каприлес по време на предизборната борба. Той е убеден, че правителството седмици наред е заблуждавало народа за здравословното състояние на Чавес. "По този начин то печелеше време, за да подготви Николас Мадуро за президент на прехода." Клетвата му за пожизнен държавен ръководител не се признава от опозицията. Според конституцията по-скоро неговият конкурент, председателят на парламента, Диосдадо Кабелло трябва да поеме този пост. Каприлес се обръща провокативно към Мадуро с репликата: "Николас, човече, ти не си избран от никого".

Отговорът на 50-годишния Николас Мадуро - бивш шофьор на автобус, водач на метровлак, профсъюзен лидер, председател на парламента и външен министър не закъснява - изявленията на Каприлес са "безотговорни, жалки и фашистки". Мадуро - печели от вълната на съпричастие сред населението. Той се възприема като лоялен приближен и легитимен наследник на Команданте. Собствен профил все още не е изработил. Най-големите проблеми за човека с мустаците произтичат от това, че той няма военна кариера, а може би и безпрекословната подкрепа на армията, че му липсва харизмата и риториката на Чавес.

След изборите, които Мадуро би трябвало да спечели, вероятно ще се окаже, че икономиката не работи така, както трябва. От години не може да се овладее инфлацията. Външният дълг на страната въпреки увеличаващия се добив на петрол нараства. Кредитори като Китай може да изгубят търпение. А това означава, че рано или късно Мадуро ще трябва да промени нещо в политиката на Чавес, било чрез намаление на помощите за Куба и Никарагуа, било чрез съкращение на социалните програми. Но това все още са само предположения, а Мадуро ще се опита да стори всичко възможно, за да избегне упрека, че при Чавес всичко това не би се случило. Доколко сплотен и действен ще остане чавизмът, все още е трудно да се предскаже.

Превод от немски: Любен Аладжов



Тагове:   Уго Чавес,   венецуела,


Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4825118
Постинги: 2502
Коментари: 6279
Гласове: 16467
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031