Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2015 14:45 - Командир Гиви - донбаският Че Гевара
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 4043 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Михаил Толстих e един от най-важните стратези на проруското опълчение в Украйна

Гиви е един от най-известните командири на проруските опълченци в Източна Украйна. Той е висок, сух мъж на 35 г. със светла коса и проницателни сини очи, обича цигари. За миналото на Михаил Толстих не се знае много, но в Донбас жителите и бойците разказват с дълбок респект за Гиви.
Той ръководи подразделението, което миналата година през август обкръжи близо 10 000-на украинска армия в Иловайск и където неговите бойци унищожиха една от основните щурмови групи на киевската военна машина. Украинските загуби бяха огромни, в жива сила и във военна техника. Това важно сражение промени хода на войната в Източна Украйна.

Настъплението на киевските главорези бе спряно

През януари тази година подразделението на Гиви завзе летището на Донецк, където се бяха окопали украински войски, които подлагаха милионният град на тежък артилерийски терор. След разгрома киевската армия трябваше да се изтегли на север и на изток. А момчетата на Гиви нанесоха поредния удар на враговете при Дебалцево през февруари. Там бяха унищожени над 8000 украински войници и стотици танкове на врага. След това поражение украинският президент, шоколаденият милиардер Петро Порошенко, дори бе принуден да сключи компромис с опълченците и да подпише мирното споразумение Минск 2, с което украинските силоваци де факто признаха, че не са в състояние да победят бунтовниците в Източна Украйна. При тежките боеве за Дебалцево Гиви бе ранен, а през март бе извършено неуспешно покушение срещу него.
За жителите на Донбас Гиви е народен герой, който защитава живота на обикновените хора, а за хунтата в Киев и нейните западни ментори той е военнопрестъпник и терорист. Самият Гиви лаконично казва: "За това, което днес върша, историята ще отсъди дали съм прав или не. Ние се борим за независимостта и за това хората тук да имат живот. Ние ще продължим, докато победим."
Миналото на комендант Гиви не е много известно. Според официалната му биография, която той разпространява в интервюта по медиите, Михаил е роден в Иловайск, недалеч от Донецк, през 1980 г. От 1998 до 2000 г. служи в украинската армия, след което работи във фабрика. През пролетта на 2014 г.

животът му радикално се променя

Тогава, когато след майданския преврат в Киев бе свален бившият украински президент Виктор Янукович, проруско настроени граждани се надигнаха в Източна Украйна, завзеха правителствени здания в Донецк и Луганск, провъзгласиха независимостта на двете народни републики.
"Шефът на нашата фабрика беше украински бизнесмен", разказва Гиви. "Ние стачкувахме и го прогонихме. Политиката, която провеждаше Киев, никога не ми е харесвала - аз винаги съм се самовъзприемал като руснак. Миналата година ми стана ясно, че е дошло време да се вземе позиция. И аз се присъединих към опълченците." Прави впечатление, че за много кратко време Гиви се издига от обикновен работник до полковник и командир, днес дори е един от стратезите на новоруското движение в Югоизточна Украйна и един от последните легендарни полеви командири от първия час на съпротивата, останали живи.
Гиви говори руски със силен грузински акцент. Самият той казва, че прадядо му е бил грузинец. Официалният Киев твърди, че наричаният от местното население Че Гевара на Донбас е опитен военен с руски паспорт, ветеран от войната в Чечня. Успехите му в битките, в които е участвал, могат да потвърдят тази хипотеза. От март т.г. Гиви и неговите бойци от батальон Сомалия са включени

в листата за наказателни санкции на ЕС

Обвиненията, които отправят брюкселските бюрократи срещу тези мъже, които защитават живота на невинни жени, деца и старци в Донбас, са, че те подкопават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. На тази страна, която е решила, че може безнаказано да избива част от населението, живеещо в нейните граници, което по своята същност представлява престъпление срещу човечеството - геноцид.
При всички положения войната в Източна Украйна превърна Толстих в нещо като звезда. Своята популярност и постоянно медийно присъствие той дължи на разпространени в интернет видеозаписи. Най-известен е видеоклипът, гледан вече стотици хиляди пъти, в който командирът Гиви стои прав и с присвити очи пуши пура, а около него падат и експлодират ракети ГРАД. Хората наоколо тичат с паника на лицата и търсят къде да се скрият, а командирът не помръдва, само наблюдава ада, който цари около него.
"Аз съм длъжен да благодаря на моите бойци", казва Гиви. "Те са истинските герои, не аз. Аз съм просто техният командир." Бойците на Гиви са група доброволци, специално подбрани негови последователи. Наричат се батальон Сомалия, което е едно от най-страшните места на планетата, където от две десетилетия бушува кръвопролитна гражданска война.
Гиви се гордее с това, че го възприемат като 

мъж със силен характер

Често той взема някои от пленените украински войници в джипа си и обикаля с тях в и около Донецк, за да им покаже разрушенията, които те са нанесли на града и околностите. В същото време обяснява за какво се бият опълченците. Често подобни пътувания той предприема и с журналисти. Самоувереността на Гиви спрямо западни журналисти е легендарна. Те говорят и пишат за него с особена форма на подчиненост и разбирателство към делото му. Почти шепнешком хората разпространяват истории за неговата смелост и нетърпимостта му към неправдата. Разказват как преди военни действия той буди бойците си с изстрели във въздуха.
Чуждестранните журналисти в Донецк се срещат с Гиви в луксозния хотел "Рамада". За разлика от другите полеви командири на опълченците Гиви много добре е разбрал значението на медиите в тази война. Въпреки суровото му излъчване и всяващото страх присъствие на неговите телохранители той често се среща с журналисти. Чрез тях иска да покаже на света за какво се бият хора като него и за страданията на жителите в Източна Украйна.
"Обичам Брус Уилис", разказва той пред британски журналист. "Ако някой реши да снима филм за живота ми, бих предпочел да бъда игран от Джордж Клуни." Един кореспондент на в. "New York Times" писа неотдавна за него: "Той изглежда като 

Силвестър Сталоун на млади години

Обича екшън филмите, уважава Владимир Путин, обича бокса и да играе футбол, красивите жени, хубавите коли и пурите." Гиви се опитва да използва популярността си, за да направи на целия свят достъпна каузата на опълченците. "Тези, които не се присъединяват към нас и не защитават земята ни, не са истински мъже", казва той. "Дори жените са грабнали оръжие и са влезли в нашите редици, за да бранят родните места. Те са много и се бият рамо до рамо с нас в окопите срещу украинския агресор. Киевската хунта най-после трябва да разбере - независимостта на Донбас е вече факт. Ние никога няма да се предадем, ще се бием докрай." Въпреки договореностите за примирие от Минск положението в Източна Украйна е изключително напрегнато. Зачестява артилерийският обстрел на украинците, най-вече около Донецк. Бойците от батальон Сомалия чакат нови заповеди в своята щабквартира, която е разположена недалеч от разбомбените развалини на донецкото летище. Всички се надяват скоро да започне голяма офанзива, която да освободи новорусийските земи чак до Одеса и до Крим, които са населени предимно от рускоезично население. Ако се вземе решение за такова настъпление, и в това са убедени всички, неговото изпълнение ще бъде предоставено на един мъж - командира Михаил Толстих, или както местните с обич го наричат - Гиви, донбаският Че Гевара.
По материал от Die Zeit
превод: Любен Аладжов



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4822881
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16458
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031