Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2020 13:29 - Защо САЩ убиха иранския генерал Сюлеймани
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 794 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 16.01.2020 09:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Покушението срещу генерала от Иранската революционна гвардия Касем Сюлеймани беше логичното следствие от многогодишната практика в американската външна политика. То не произтича просто от импулсивните действия на президента Доналд Тръмп, а беше изрично одобрено от Сената в законопроекта за финансиране на Пентагона, приет още миналата година.  

Убийството е имало за цел да засили присъствието на Съединените щати в Ирак, да им гарантира контрола над петролните залежи в тази страна, да запази американския долар като основно разплащателно средство в региона, както и да противодейства на започналия задкулисен диалог между Иран и Саудитска Арабия, целящ намаляване на ескалацията между двете страни. В допълнение и подразделенията на американския "Чуждестранен легион", като терористите от Ислямска държава, Ал Кайда, Фатах Ал Шам и други уахабитски формирования в Сирия и Ирак трябваше да бъдат засилени с този удар срещу Иран.

Фонът за действията на САЩ е платежният баланс и ролята на петрола и други енергоносители като дългосрочен лост на американската дипломация. Военните разходи на Вашингтон още от войните им в Корея /1950-53г./ и Виетнам /1955-75г./ предизвикват голям дефицит в бюджета на Щатите. Проблемът за американските военни стратези днес е как да продължат да поддържат 800-те американски военни бази по света и съюзническите им сили, без да губят финансовото господство на САЩ.

През 1971 г. беше решено да се замени обвързаността на долара към златото и да се предлагат американски държавни облигации, като средство за влагане на валутните спестявания на чуждестранните централни банки в САЩ. Вече няма голям избор как да се инвестират валутните приходи главно в долари от износа основно на суровини, освен да започнат да закупуват американски държавни облигоции, и по този начин да върнат доларите обратно в икономиката на САЩ. Ефекта от това е, че курсът на долара не е отслабнал въпреки огромните военни разходи на империята. Министерството на финансите и Федералният резерв дори не бяха принудени да повишават лихвените проценти, за да примамват чуждестранни вложители. А постоянния обратен приток на долари в САЩ компенсира изтичането на хиляди милиарди към военните програми на Вашингтон. Поддържането на долара като световна резервна валута е основен стълб на огромните военни разходи на САЩ и широкото военно присъствие в чужбина. 

Страхът от заобикаляне на тази система беше една от основните причини, поради които САЩ тръгнаха на война срещу Кадафи през 2011 г. Валутните резерви на Джамахирията се държаха в злато, а не в долари. Освен това бившият държавен глава на Либия Муамар Ал Кадафи призоваше и други африкански страни да последват примера му, за да се освободят от  клопката на долара. Най-вече заради това президентът Барак Обама атакува Либия. Резервите на страната от милиарди долари в злато  бяха ограбени, модерната либийска държава бе унищожена, ефективната система за обществено образование и здравеопазване бяха ликвидирани, а публичната инфраструктура съсипана.

Основната заплаха за Вашингтон е „дедоларизацията“, която преследват Китай, Русия, Иран, Венецуела, Турция и др. Без функцията на долара като средство за привличане на световните спестявания, САЩ биха били ограничени във военно отношение. Иран със своята независима външна и икономическа политика, е една от страните, които застрашават тази стратегия на Хегемона, тъй като не  търгуват с долари. Вашингтон се ядоса на генерал Сюлеймани за успешната му борба срещу Ислямска държава и други подкрепяни от САЩ терористи в Ирак и Сирия. Целта на Щатите бе да  унищожат Сирия чрез кървава братоубийствена война и да заменят централното правителство на Башар Асад с верни на Вашингтон местни лидери. Изнесени в пресата информации подсказват, че ген. Сюлеймани е бил в Ирак, за да помогне на правителството там, да си върне контрола над нефтените находища, приходите от които в момента се експлоатират главно от САЩ.

Още в началото на 2018 г. американският президент Доналд Тръмп поиска Ирак да възстанови на САЩ разходите за кървавото „спасяване на неговата демокрация“ - масивните бомбардировки над Ирак. А иракският петрол трябва да компенсира това. Целта на Тръмп е САЩ да „получат нещо“ за военните си разходи за унищожаването на иракската и  икономика. Този начин на мислене отразява политиката на САЩ. То обяснява и защо американците се опасяват от плана на Сюлеймани да помогне на Ирак да поеме контрола върху нефта си, и представлява може би основния мотив за ликвидирането му, в нарушение на всички норми на международното право.


Тагове:   Иран,   сащ,   ген сюлеймани,


Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4869812
Постинги: 2536
Коментари: 6395
Гласове: 16695
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930