Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2020 15:08 - Системната криза на западния модел
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2988 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 06.06.2020 03:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Финансовият апокалипсис на Запада

Икономически анализ на "Строго секретно"

Случва се империите да се разпадат внезапно, докато са жизнеспособни, както например Руската империя през 1917 г.
Случва се империите да изчезнат след много десетилетия и дори векове на агония, като Западната Римска империя през 476 г.
Но, за да се стигне до разпадане на една империя винаги трябва да съвпадат две условия: остра глобална криза, която империята не може да разреши само с вътрешни средства, и неспособността на имперската власт да се приспособи към кризата чрез необходимите реформи.
Западът (САЩ и неговите васали от първа линия: Канада, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Република Корея и ЕС) дълго време отказваше да разбере или да признае, че създаденото от него глобално имперско пространство е в системна криза.
Защото още от средата на 80-те години, по-точно от 1973 г., американските лидери знаеха, че възможността за по-нататъшно разширяване на системата са изчерпани, т.е. да бъдат финансирани текущите нужди на САЩ от джоба на бъдещите поколения поради монопола върху печатането на долара.
Изяжданите преждевременно пари на бъдещите поколения започнаха да надуват балони, които започнаха да гърмят от началото на ХХІ век, за да се стигне до сегашния "балон на всичките балони", с който изгърмя и цялата система.
Анализираме този колосален процес от много години – несъстоялият се "американски век", краят на американската военна хегемония, и краят на сегашната системна криза на капитализма.
Заедно с неговото изостряне сочехме, че ситуацията е катастрофална и не може да бъде спасена. За пръв път в моята коментаторска кариера виждах, че така наречената "световна върхушка" (елит, плутокрация, клептокрация, Нов световен ред) се сблъсква с толкова голяма криза, че на дневен ред е самото нейно оцеляване.
Такава криза не е имало в историята на капитализма. Това е същността. Всичко друго е второстепенно.
Съвременният капитализъм е в агония. Съществуващата система на възпроизводство и натрупване на капитала е в задънена улица. Създадените от глобалния капитализъм производителни сили не могат да се развиват в рамките на остарялата система, основаваща се на частното присвояване на добавената стойност. Това е краят на грабежа чрез лихвата.
Последствията, които ще продължат десетилетия, ще променят облика на света. Обречени сме на преход през нощта.
Защото онова, което става днес не е само криза, но финансово-икономически апокалипсис, който ще доведе до залеза на съвременния капитализъм.
Така нареченият коронавирус е последен отчаян опит на Запада да се спаси, или предпоследният акт на световната история и как под прикритието на борбата срещу коронавирус да се спаси глобалната системна криза.
Но всъщност пуснаха в действие отдавна подготвяния план на световния "елит", който може да бъде синтезиран в четири точки:
рязко съкращаване на населението на Земята, до "оптималното" ниво от 1 милиард души, ако не може с ядрена война, то с биооръжие;
деиндустриализация на икономиката ("изграждане на пост-индустриално общество");
ерозия на държавния суверенитет;
създаване на световно правителство от останките на национални държави, предназначено да контролира цялото световно население.
Но мерките за борба с коронавируса рикошираха и удариха либерализма, като последен етап от системната криза на Запада, изродил се в сегашния финансов глобофашизъм.
Първо, през пълен контрол над световното население със здравен тероризъм. Въвеждането на задължителни тестове. Консолидиране на цялата медицинска информация за дадено лице в централизирана база данни. С помощта на тази информация човек ще бъде разпределен в определена група (ще функционира система за социално оценяване).
Второ, контрол върху движението . Въвеждат се ограничения и забрани за придвижване не само през границата, но и в рамките на страната.
Трето, контрол върху контактите на човека с други хора.
Четвърто, контрол върху поведението на човека по време на работа и в свободното му време. Поставени навсякъде камери за наблюдение и микрофони, различни джаджи, "умни неща" (коли, хладилници, други домакински уреди и т.н.), термични изображения, дронове, дори микрочипове, имплантирани в човешкото тяло задължително.
Важен компонент от антивирусния глобофашизъм трябва да бъде "ефективната изолация":
първо, "доброволната" самоизолация на всеки член на обществото, който трябва да се скрие в своето убежище;
второ, принудителната изолация или принудителна карантина;
трето, принудителната изолация на нарушителите на карантина даже със затвор.
Международната изолация също ще бъде норма. Влизането и излизането от страната ще бъде силно ограничено.
Ще се появи и профилактика на вирусни пандемии, като ще се използват ваксините и ваксинациите. В ерата на коронавируса те ще станат задължителни. Както е известно, създаването и производството на ваксини сега е под контрола на световния "елит". Известно е също, че ваксините и ваксинациите се разработват в лаборатории, които са спонсорирани и финансирани от Фондация Бил Гейтс, която е "загрижена за здравето на световното население" и че "има твърде много хора на планетата". И, за да се намали световното население до един "златен" милиард, може да се проектира не само коронавирус, а и "антидот", т.е. подходяща ваксина.
Но това е и краят на западната система. В крайна сметка САЩ се оказаха един обикновен банкрут, за да се стигне до сегашния момент на "спасявай се всеки, както може". САЩ вече не могат да предложат нови ценности или интелектуални импулси. Този колос на глинени краха рухна – геополитически и икономически. Зад използването на силата стои традиционната англосаксонска геополитика, предполагаща разрушаване на националните държави и използване на национални егоизми, стара схема, разработена и изпробвана още преди векове от английската социална антропология.
В това падане вече минаха няколко етапа. Първият бяха корпоративните банкрути, вторият – банкрутът на цели държави, третият – преразпределението на световните пазари. Сега е четвъртият етап – преразпределението на политическата карта на света чрез голяма война. Или с пандемия. Избраха пандемията.
Това ще е петият етап на кризата, който ще е... изходът от кризата. Защото ясно е, че кризата ще продължи докато не изчезне самата система.
Това е криза на системата. Системата се нарича капитализъм.
Основните задачи на новата, този път вирусна, война на Запада са:
да се отвлече вниманието на западните общества от кризата и от срива на тяхното жизнено равнище чрез създаването на нов враг, като гневът на населението бъде канализиран срещу него, а не срещу собствения елит;
да се "изчистят" чрез войната колосалните дългове, да се осъществи "банкрут чрез вирус", Федералният резерв на САЩ и доларовата система да останат в миналото и огромните дългове да бъдат "отписани";
в процеса трябва да се построи новата неоколониална цивилизация на основата на нови технологии, но със старото съдържание. Господарите на Запада са убедени, че планетата е пренаселена и "излишните хора" използват твърде много ресурси. Заради това "под нож" ще отидат повечето от тях;
на тази основа трябва да настъпи раздробяване на големите национални държави и държави-цивилизации: Русия, Китай, Индия и Иран.
До този момент пътят беше дълъг. Още през 2001 г. (след събитията в Ню Йорк), а в някои случаи още от началото на 90-те години, започнахме да анализираме и предвиждаме най-вероятния път към колапса на съвременния либерален капитализъм и на неговия бастион САЩ. Жизнено важна част от този анализ беше икономическото дестабилизиране на планетата, предизвикано от загубата на долара на статута на световна резервна валута.
Освен това, винаги съм сочил, че новата финансова криза на Запада няма да се случи в ситуация на политическо затишие или вакуум, и че западната финансова банкерска върхушка, която създаде сегашната криза, няма да позволи крахът на западната икономика на долара и на глобалните пазари да стане без събитие – прикритие, което да скрие тяхната вина. На тях им беше нужно нещо наистина голямо, което да "гипсира" обикновените хора, да ги изпълни със страх и безпомощност. На глобалния елит е необходим Апокалипсис.
Светът стигна до реалната опасност от термоядрена война. Но тъй като тя ще унищожи и Запада, избраха вирусният вариант. Поне засега.
Но и без вируса САЩ и Европа са смъртно болни. Болна е и американо-англо-холандската монетарна система, наложена на целия свят. Заради това САЩ и Англия провеждат политика към съкращаване на населението на земята до 1 милиард.
Целта е кардинална трансформация на света според англо-американско-ционисткия диктат, създаване на глобален концлагер, пълен със страх, който ще бъде използван като основа на онова, което глобалистите наричат "нов световен ред".
Но много бързо САЩ стигнаха до момента, в който фигурите им на дъската започнаха да падат.
Пред нашите очи завършва една ера. Това е ерата на либералния капитализъм и на капиталистическата цивилизация, базираща на единния емисионен център и частното присвояване на печалбата от банковите лихви.
Едновременно се води колосална война за икономиката на бъдещия свят и за неговата идеология.
Става дума за нова социална и икономическа цивилизация. Сегашната капиталистическа теория и практика рухнаха. Срещу тях започва ренесансът на съпротивата срещу диктатурата на банките и глобалния банков фашизъм. Светът е пред радикален прелом.
Западният елит е в паника. Всички технологии за управление на обществото са изчерпани. Необходимо е нещо да се направи, народът да се изплаши от нещо. Необходим е ужас, а най-големият ужас за обикновения човек е бедността и войната. Но ядрената е опасна. Ще използват вирусната. Тя също води до бедността.
Така стигаме до същността на нещата – че става дума за криза на системата, тест на системна криза на капитализма. Капитализмът умира, по-точно вече е умрял.
САЩ от няколко десетилетия живеят на кредит, благодарение на измисления от тях потребителски, кредитен капитализъм.
Неведнъж сме се спирали на този макропоказател, който обяснява всичко. САЩ произвеждат по-малко от 18 процента от световния брутен продукт, но потребяват 40 на сто от него. Заради това общият дълг на САЩ е между 70 и 700 трилиона долара (никой не знае колко са и по каква методология ги изчисляват).
Но даже в минималния вариант дългът надминава годишния световен брутен продукт 5 пъти. Това означава, че парите за икономическия ръст на целия свят са изядени и няма откъде да се вземат. Така САЩ въвлякоха в пропастта и другите страни.
Започна третият фалит на американския долар, който постави точка на почти 70-годишното му доминиране като единствена световна резервна валута. Третият фалит на долара ще разруши действащата сега световна финансова система, базираща върху надуването на финансови балони.
Това е цикълът на изчерпването на възможностите за пространствена експанзия на капитала, т.е. на глобализирането на долара. Оказа се, че "цялата земя вече е малка", и, че няма нови пространства за усвояване. Капитализмът достигна и до последните кътчета на Земята. Появи се остър дефицит от ресурси.
Така в една точка се сляха две огромни кризи – на предишната система на световна хегемония, и на изчерпването на възможностите за експанзия на капитала.
Днес по-голямата част от американската икономика е виртуална и може просто да изчезне. Тя не съществува.
САЩ са една фалирала държава, тъй като основният източник за покриване на този дефицит са заемите и кредитите, и новите заеми и кредити за покриване на предишните. Това означава, че изход от кризата за САЩ вече е невъзможен.
Изхождайки от това американската финансова върхушка се нуждае от нулиране на дълговете. Причина за замразяване на външния дълг на САЩ може да стане нова терористична атака "с мръсна" ядрена бомба в американски град, разпространение на пандемията от Ебола, COVID-19 или нещо подобно, война в Иран и т.н.
Тъй като САЩ се опитват да се спасят като прехвърлят кризата си върху другите, нещата закономерно стигнаха и до Европа, където ще се появи срив на жизненото равнище с 60 процента и колосални социални вълнения.
САЩ са в ситуация, която в шахмата се нарича цугцванг. Всеки следващ ход само влошава ситуацията. Заедно с нея все по-отчетлива е неизбежността от техен банкрут.
А ето и някои от най-страшните факти за държавния дълг на САЩ. Кутията на Пандора се отваря.
1. В момента националният дълг на САЩ е 200 трилиона долара (но според неофициални източници сумарният дълг на САЩ е над 700 трилиона долара).
2. Ако се подели този дълг, на всеки американец се падат повече от 150 000 долара.
3. В момента САЩ трябва да плащат като дълг около 51 цента от всеки долар, който изразходват.
4. През 2019 г. за изплащането на лихвите по националния дълг ще отиват 92 цента от всеки долар държавни разходи.
5. Според МВФ, до 2060 г. държавният дълг на САЩ ще нарасне до 400 процента от техния брутен продукт.
6. Ако държавният дълг на САЩ се постави в пирамида от 5-доларови банкноти ще измине разстоянието да Луната.
7. Aко харчите по един милион долара от деня на раждането на Христос, пак няма да можете да изразходвате 1 трилион до днес.
8. Ако се харчи по 1 долар на секунда, за да похарчите 1 трилион ще са ви необходими 31 000 години.
9. Ако САЩ сега започнат да връщат дълга си със скорост по 1 долар на 1 секунда, ще им трябват 40 000 години, за да платят целия си дълг.
Както писа един известен финансов експерт, "САЩ не са в задника на света, а много по-дълбоко".
Нещата наистина са страшни. Цунами на глобокризата ни поглъща. В момента гърми балонът на всички балони. Това е страшен взрив.
Все повече хора разбират скрития геноцид, осъществяван от Запада в мащабите на цялата планета.
Геноцидната програма е глобална по своето същество, както и използването на генното, бактериологичното, биологичното, химическото, информационното, климатичното, електромагнитното, ядреното и всички други видове оръжия и специални средства, като ръкотворните катастрофи и бедствия се планират и реализират на наддържавно, на планетарно равнище.
Глобалната програма за редуциране на населението на Земята от 8 на 1 милиард съвсем не е измислица, а резултат от действието на самия либерален капитализъм и неговата имплозия. Оттук нататък той само ще се свива, а заедно с него и възможностите за живот на хората, населяващи планетата.
В този смисъл новата световна война отдавна е започнала. Заради това казвам, че постоянно ни се предлагат две алтернативи, една – лоша, другата – още по-лоша.
Така нареченото "казино на края на вселената" е пред катастрофа. Какъв е поредният номер на световната война няма никакво значение, нито пък дали се определя като Армагедон или Апокалипсис. Защото след броени минути топчето на рулетката в казиното ще падне върху двойната нула.
В това казино САЩ и Западът дължат 2 квадрилиона долара на другите. Това е "казиното на края на вселената", като всички сме участници в трилъра "безкрайният ужас на ужасния край".
Фалитът на това казино е започнал. Пациентът е в кома. Смъртта е неизбежна. Само 30 години неограничено всевластие на капитализма бяха достатъчни, за да бъде унищожен самият капитализъм.
Само за 30 години той успя да набута целия свят в дългова, производствена и демографска безизходица, да превърне милиони хора в стадо от постиндустриални аборигени, да задуши научно-техническия прогрес, да криминализира "елитите", за да стигнем до момента, в който Западът с нова голяма война иска да нулира своите дългове и да разпространи хаоса, за да може да елиминира геополитическите си противници.
Светът е пред нов "нулев час". Оттук-нататък всичко е възможно.
Сегашната криза е безпрецедентна и ще доведе до безпрецедентен социален взрив и глобална революция. Неравенството е чудовищно. Днес 359 милиардера имат доход, надвишаващ съвкупния доход на 50 на сто от човечеството. Върхът на тази пирамида е глобалният мафиотско-олигархичен синдикат, на чийто връх са най-богатите крезове, които определят хода на световните процеси. Те контролират основните планетарни ресурси, купуват парламенти и правителства. И само сривът на системата може да ги унищожи.
Но те нямат намерение да се предадат. Обратно. Готвят прехода към техния "нов свят", като са готови да сринат планетата до "кота нула", този път с някакъв измислен вирус.
Тяхната глобална доктрина е, че следите на предишно престъпление се изтриват с още по-голямо престъпление.
Дали САЩ могат да спечелят тази война? Това е невъзможно, освен ако не ликвидират цялото човечество. Има симптоми, че са предвидили и този вариант.
Битката е колосална. Върху долара беше построена цялата световна финансова система. Но липсва фундаментът. Силата на долара не е в това, че икономиката на САЩ произвежда повече от другите. Силата на икономиката на САЩ е, че тази страна потребява повече от другите. По-точно, че основното потребление в света се изразява в долари, в това число на енергоресурсите.
Това означава, че главният механизъм на кризата е падането на потреблението в САЩ и на търсенето на долари. Заради това САЩ правят всичко възможно да наливат потреблението и чрез спасяването на банките искат да запазят контрола върху добива и търговията с енергоресурси.
Такава криза не е имало в историята на капитализма.
Ситуацията е понятна вече на всеки, а онези, които не я разбират, са дебили. Иронията на историята е, че западният елит сам набута САЩ в този исторически капан. Девизът "Боже, пази Америка, или поне я спаси", стана актуален, както никога в миналото.
Едно е ясно – краят на капитализма най-накрая дойде.
Заради това казваме отдавна, че кризата е системна.
Има две решения. Или тя ще бъде унищожена, или ще се промени, /което е невъзможно/. Заради това продължаваме да наблюдаваме бясна надпревара между войната – в нейния нов биовариант, и бесният галоп на тоталната криза. Кой ще изпревари?
Най-лошото е, че се движат едновременно и успоредно, в една и съща посока.

Автор: Красимир Иванджийски




Гласувай:
7



1. 1997 - Какво се случи?
01.06.2020 18:14
"от 1973 г., американските лидери знаеха, че възможността за по-нататъшно разширяване на системата са изчерпани"
Обаче се появиха неща, които могат да се продават
Започнаха да се продават ЕИМ, а после и компютри Западът просперира
Започна да се продава битова и звукозаписна техника. Западът просперира.
Започна да се продава комуникационна техника. Западът просперира.
Сега Западът разчита, че ще се възстанови и просперира чрез грижа за здравето. Всеки ваксиниран. Всеки с медикаменти и апарати. Грижата за здравето е шанса за покупател. Ако не си купиш- смърт. Сериозен довод. Не е като при компютрите или смартфоните.
цитирай
2. bojo12345 - Изглежда наближава часът на нация/и, които могат да поведат хората към нов живот
02.06.2020 17:03
и нов начин на мислене?
Може би философите имат пред вид това за 21 век и ролята на 6-та раса?
цитирай
3. pando - 100 %
04.06.2020 22:34
ISTINA!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4803812
Постинги: 2483
Коментари: 6254
Гласове: 16349
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031