Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2020 22:23 - Пандемията - поредният мега провал на неолибералния капитализъм
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2177 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 01.07.2020 19:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За американския проф. Ноам Чомски първият и най-важен урок от пандемията на коронавируса е, че кризата представлява „поредният колосален провал на неолибералната версия на капитализма“, като ситуацията в Съединените щати е особено тежка поради „социопатичните кретени, които ръководят правителството“ във Вашингтон.

Интервю на Кристина Магдалено (EUREFE), препечатано в EurActiv, 25.04.2020 г.

Попитан какво може да се научи от COVID-19, Чомски посочи провалите на съществуващия икономически ред.

Чомски: Един от уроците е, че това е поредният колосален провал на неолибералната версия на капитализма. Масивен провал. Ако не научим този урок, следващия път повторението ще е още по-зле.

Съвършено очевидно е какво стана. След епидемията от SARS през 2003 г. учените бяха напълно наясно, че предстоят други пандемии, вероятно от рода на коронавирусите. В онзи момент можеше да се извърши необходимата подготовка. Подобно на начина, по който това се прави по отношение на грипа. Всяка година разполагате с нова грипна ваксина, защото има малки вариации, но вие сте готови за това, така че бързо се произвежда.

Това не беше направено. Трябваше някой да осъзнае проблема и да се заеме да го решава.

Има две възможности. Фармацевтичните компании: те разполагат с ресурсите, те са супер богати поради подаръците, с които щедро ги даряваме. Но те няма да го направят. Те наблюдават пазарните сигнали, които предупреждават, че няма да има печалба от подготовката за предстоящи катастрофи. Върху което се стоварва неолибералният чук: правителствата са лишени от възможността да предприемат каквото и да било (поради политиката на остеритет – бел.ред.), след което идва твърдението, че всъщност правителствата са проблемът, а не решението.

Съединените щати са в тотална катастрофа заради шайката, която управлява Вашингтон. Те са способни да обвиняват всички по света, освен себе си, а всъщност те са виновните за катастрофата. Сега САЩ са епицентърът на кризата. Това е единствената страна, която е толкова нефункционална, че дори не може да предостави данни на Световната здравна организация за смъртните случаи и заразените.

Чомски определи подхода на администрацията на Тръмп към проб­лема като „сюрреалистичен“.

Чомски: През февруари пандемията вече бушува, а го признават всички, освен САЩ. Точно в средата на февруари Тръмп излиза с новия си бюджет за следващата година. Струва си да го разгледате внимателно: по-нататъшни съкращения на Центъра за контрол на заболяванията и на други, свързани със здравето правителствени структури, които след това още веднъж да бъдат съкратени по време на пандемията. Увеличаване на финансирането за добива на изкопаеми горива – допълнителни субсидии за разрушаване на организиран човешки живот в недалечно бъдеще. И разбира се, още средства за военните, поначало свръхраздути и извън всякакъв контрол, както и допълнително финансиране за прословутата стена на Тръмп.

Това ви показва още нещо за природата на социопатичните смешници, които управляват правителството и от които страната страда.

Сега те отчаяно търсят да обвинят някой друг, обвиняват Китай, обвиняват Световната здравна организация. И това, което правят, е наистина престъпно. Така че, ако защитаваме Световната здравна организация, какво означава това? Световната здравна организация работи по целия свят, най-вече в по-бедните страни, по отношение на здравето на майките, смъртността от диария и т.н. Следователно онова, което казвате, е: „Добре, да избием много хора на юг, защото това може да подобри шансовете ми на изборите“.
като се опита да минимизира заплахата от коронавирус, Тръмп впоследствие възприе ролята на кризисен мениджър, без обаче да си признае, че е сбъркал в първоначалната си реакция.

Трябва да му го признаете. Той сигурно е най-великият измамник, съществувал някога. В сравнение с него P.T. Barnum (1) изглежда като аматьор. Той е способен да държи в едната си ръка плакат с надпис: „Обичам те, аз съм твоят спасител, довери ми се, аз работя за теб ден и нощ“, а с другата ръка ти забива нож в гърба. Това е начинът, по който действа спрямо своите поддръжници, които го обожават, които си остават екзалтирани, независимо от това какво прави той. При което е подпомаган от един твърде интересен медиен феномен, а именно от сегмента Fox News, Rush Limbaugh, Breitbart (2), единствената част от медиите, която републиканците следят.

Те пригласят на всичко, което той каже, така че, ако днес той каже: „Това е просто грип, забравете“, те ще повторят: „Да, грип е, забравете.“ На следващия ден той казва: „Това е ужасна пандемия и аз бях първият, който я забеляза“ и всички викат в един глас: „Той е най-великата личност в историята и откритието му е най-великолепното нещо досега“.

И това продължава ден след ден, като и самият той сутрин гледа Фокс Нюз и решава какво следва да каже днес. Това е удивително явление: Рупърт Мърдок, Ръш Лимбо и социопатът в Белия дом водят страната към разруха.

Що се отнася до това дали пандемията ще промени начина, по който хората се отнасят към природата, Чомски заяви, че отговорът на този въпрос ще зависи от младите хора.

Чомски: Няма как да се предвиди. Зависи от това как глобалното население ще реагира на случващото се. Може да се стигне до силно авторитарни, репресивни държави, които разпространяват неолибералната чума дори още повече, отколкото досега. Всъщност те и в момента работят по въпроса. Не забравяйте, че капиталистическата класа не отстъпва, те непрестанно се борят. Точно сега, в този момент, те настояват за повече финансиране за изкопаемите горива. Разрушават регулации, които осигуряват известна защита.

Буквално вчера Американската агенция за опазване на околната среда, която при Тръмп просто беше превърната в притурка към производителите на въглища... премахна правила, които ограничават добива на живак и други замърсители от земята около въглищните централи. Това означава „да убиваме повече американски деца и да унищожим околната среда, защото така можете да докарате повече печалби на въглищните компании“, които, разбира се, унищожават околната среда. Ето това правят постоянно. Ден след ден те не се спират. И ако няма противодействащи сили, светът ще се срине.

Претегляйки геополитическите последици от COVID-19, Чомски сочи липсата на солидарност в рамките на Европейския съюз.

Чомски: Това, което се случва в международен план, е наистина доста шокиращо, както и да го погледнете.

Германия се справя доста добре в противодействието срещу кризата. Имаше свободен болничен капацитет, свободен диагностичен капацитет, тъй като не се придържаше стриктно към неолибералните правила.

Италия преживява доста тежка епидемия. Получават ли помощ от Германия? Е, те получават помощ, за щастие, от „свръхсилата“ от другия край на Атлантическия океан ‒ от Куба. Куба изпраща лекари, Китай изпраща материали, така че поне получават някаква помощ. Не от богатите страни в Европейския съюз. Това е нещо, за което си заслужава да помислите.

Всъщност единствената страна, която сега показва истински интернационализъм – и това не е за първи път – е Куба. Това трябва да ни накара да се замислим. Куба се намира под жестока атака от САЩ вече 60 години – икономическо задушаване, мащабен тероризъм, и по някакво чудо те оцеляха и продължават да показват на света какво е интернацио­нализъм.

Но за това не можете да говорите в Съединените щати. Там трябва да обвинявате Куба, тъй като има нарушения на правата на човека. Което, всъщност е така ‒ налице са най-тежките нарушения на правата на човека в тази част на света. Те се извършват в югоизточната част на Куба, на мястото, наречено Гуантанамо, притежавано от САЩ, които го взеха от Куба под дулото на оръжието и отказват да го върнат. Но ние това не бива да го казваме...

Възпитаният, послушният човек следва да говори друго. Трябва да обвинявате Китай, да се позовавате на „жълтата опасност“. Това, че китайците идват да ни унищожат, е дълбоко вкоренено в американската история, то датира още от ХIХ в. и можете да го възродите по всяко време.

Въпреки това има един призив за Прогресивен интернационал. Той беше отправен от Бърни Сандърс в САЩ, от Янис Варуфакис в Европа. Обединяване на прогресивните среди от Европа, Съединените щати, глобалния Юг с намерение за противодействие срещу реакционния интернационал, който се кове в Белия дом.

Според Чомски администрацията на Тръмп се стреми да обедини „най-реакционните брутални държави“, включително нефтените монархии от Персийския залив, Египет на Ал Сиси, Индия на Моди, дясно управлявания Израел и Унгария при Виктор Орбан, наред с други.

Чомски: Единствената истинска, отчетлива надежда на хоризонта, която виждам да се очертава, е Прогресивният интернационал, опрян на Бърни Сандърс. Обикновено се твърди, че кампанията на Сандърс била провал. Това изобщо не е вярно, тя беше огромен успех. Невероятен успех. Сандърс успя да премести полето на дискусиите и политиката много съществено. Въпросите, които беше изключено да се споменават допреди няколко години, днес заемат централното място в политическите дискусии. Като например, Новият зелен курс, който е от ключово значение за оцеляването.

публ. на български в сп. "Ново Време", бр. 5-6, 2020 г.
-------------

(1) Финеус Тейлър Барнъм (1810 – 1891) ‒ американски шоумен, политик и бизнесмен, запомнен с промоцията на изумителни измами и с основаването на цирка „Барнъм и Бейли“ (1871–2017). Той е автор, издател и филантроп, въпреки че казвал за себе си: „Аз съм по професия шоумен и разните разкрасявания не ще ме направят друг“. Според неговите критици, личната му цел била „да трупа пари в собствените си каси“. Широко му се приписва сентенцията, че „всяка минута се ражда по един наивник“, макар да няма доказателства, че го е казвал. (Бел.ред.)

(2) Телевизионни канали и програми, широко известни с крайно консервативните си послания, произволно боравене с фактите и целенасочено манипулиране на общественото мнение чрез емоционално натоварени внушения. (Бел.ред.)

За автора:

Проф. Ноам Чомски (род. 1928 г.) е американски лингвист, лектор и политически активист, считан за създател на трансформационната генеративна граматика – система, която революционизира лингвистиката. Чомски започва работа в Масачусетския технологичен институт (MIT) през 1955 и става известен като отявлен противник на въвличането на САЩ във войната във Виетнам (1959-1975). Написал е много книги върху лингвистиката и политиката. "Език и отговорност" (Language and Responsibility, 1979) свързва езика и политиката.

 


Тагове:   Чомски,


Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4821505
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16453
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031