Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2020 18:33 - България е в тотален хаос
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1411 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 09.07.2020 18:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Олигархията се разпада.
Предстои ли развръзка?

Автор: проф. Евгений Дайнов, Deutsche Welle

Сътресенията в олигархията тресат и държавата. Настъпва хаос. Гражданите са жертва на всекидневен произвол. И накрая грабват тоягите, за да прогонят олигарсите. Според Евгений Дайнов, точно това предстои в България.

С опита си да застане на българска държавна земя около „сарая” на Доган, Христо Иванов постави началото на третата, заключителна фаза на разпадане на властта на олигархията. Как се случва това е описано още от Аристотел, когото по този повод цитирам от началото на управлението на „Борисов-3”. Дотук всичко върви точно според неговото описание.
Да си припомним онова, което преподавам на студенти от първи курс, но което българските властимащи така и не разбраха.

Българската олигархия не знае как да прикрие кражбите си

Олигархия – това е управление на група могъщи мъже (жени никога не се допускат), които действат единствено в своя полза. Това е най-крехката и нетрайна форма на управление, пише Аристотел. Днес, близо 2300 години след смъртта му, ние можем да го допълним така: олигархията е особено крехка в онези държави, в които не е успяла да се прикрие зад популистка идеология. Българският случай е точно такъв. Олигархиите в страни като Унгария, Полша, Русия или Турция успяха да развият идеология, с която да скрият от очите своите кражби. Това не се случи в България. И когато погледнат към българската управляваща олигархия, гражданите не виждат някаква величава идеология. Виждат само краденето.
За да се върнем към Аристотел: според него разпадането на олигархичните управления преминава, общо взето, през три основни етапа.
Олигарсите първо грабят, после се сбиват. Накрая народът ги изхвърля.
Първият етап е появата на конфликти вътре в олигархията. Тъй като живее от крадене на общи ресурси, на олигархията никога не ѝ стига присвоеното. Винаги трябва още. А ресурсите не са безгранични. Рано или късно се стига до момента, в който олигарсите започват да се ритат по кокалчетата заради недостига на ресурси за всички. Настъпват вътрешни раздори. Едни се съюзяват, за да изгонят други и да им вземат богатството. На мястото на изгонените се поставя някой по-сговорчив. В България този етап започна в момента, в който се сблъскаха Валентин Златев и Кирил Домусчиев. Златев изхвръкна от олигархията, а Домусчиев влезе на негово място. Последва вял опит за изгонване на Ковачки, който не успя. Изгонен беше обаче Васил Божков. През последните години сътресения вървят и в редица местни олигархични групи.
Вторият етап започва тогава, когато сътресенията вътре в олигархията станат видими. Тогава по-млади, по-гладни и по-зли кандидат-олигарси, държани вън от същинската олигархия, започват да опипват почвата дали имат силите да разритат старата олигархия и да се наместят на нейно място. В България тази роля играе Иван Гешев, който нахлува в установената олигархия със своите претенции и със своите хора. На местно и на секторно равнище нещата се случват в по-класически вид: старата олигархия се подменя от новите собственици на бизнеси, конфискувани (чрез държавните институции) от предишните собственици.

Историята учи, че сътресенията в и около олигархията започват да тресат и властта. В държавата настъпва хаос, всеки прави, каквото си иска – обикновено защото маневрира, за да стане или остане олигарх. Разпада се елементарният всекидневен ред. Трусовете започват да усложняват живота на обикновените граждани. Тогава идва третият етап на разпад на олигархичния модел на управление: на гражданите им писва, грабват тоягите и прогонват всички олигарси.

Началото точно на този етап постави Христо Иванов по обяд на 7 юли 2020 година, когато се опита да се настани на българска държавна земя, но бе изгонен от мутрите на най-стария и най-мощен олигарх, Ахмед Доган. С този си акт Иванов нагледно показа на гражданите, че всеки от тях, във всеки даден момент, може да бъде лишен от права и от собственост от гавазите на всеки олигарх, колкото и този гражданин да „не се занимава с политика”, колкото и да „не прави нищо”, колкото и да му е преклонена прословутата главица. Редът е изчезнал, демонстрира Иванов. Всеки гражданин, без изключение, както си ходи по своите дела, без да пречи никому, внезапно може да се окаже нападнат и набит.
Налице са условията, „по Аристотел”, за стартиране на третия етап на разпад на олигархията – изгонването й от надигналите се граждани.




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kossef - Ето, землякът и той...
09.07.2020 18:43
вече открито и недвусмислено заявява Изхода. Който, разбира се, ще доведе и до кървави последици. Те, т.е. - ТЕ! - няма да се дадат без бой. Но ще ядат бой. Време е!...
цитирай
2. dobrodan - Ако го повторите още 98 пъти,
09.07.2020 22:54
ще вземе да стане истина. Един приятел така каза.
При наличие на толкова СЕЛЯНИ няма как да стане гражданска война.
Можете да добавите горното към лекциите си. По време на Аристотел не знам да е забранено притежаването и употребата на лично оръжие.
Каквото нямаме.
Още един принос може да добавите към световната философска мисъл: когато хората са наясно с първите две тези - за сътресенията в олигархията, не им пука на черупката кой олигарх ще спечели и кой - не, защото за тях ще е точно все тая.
Което наблюдаваме вече тридесет години.
Успех с преподаването.
цитирай
3. kossef - За съжаление...
10.07.2020 08:39
оказва се, че по-голямата част от активните българи са склонни да търпят, в очакване някой да ги оправи. Отзад... Да оставим добрите български селяни, лошото и отвратителното е, че гражданите български се опедерастиха...
... Като чета и препрочитам написаното от теб, Добродане - целта им, на крадливите олигарсите с шишкавите им платени плашипутарници е постигната: да търпи народът наш - той има петвековен стаж... Като няма вяра в народ, за какъв кур е всяко патрЕотстване, да речем, в бг/блог?...



цитирай
4. dobrodan - Ами... Как да го кажа... Аз лично... не виждам как....
10.07.2020 16:08
може да се събудят хората....не от сън и упойка....а от страха и мързела ни.........защото най-често разговорите на тия теми завършват с "е@ал съм му майката" и "е@и му майката"........ем таквоз е (което е в състояние да ме вбеси вече), или "таквоз е то".......
Какво трябва да стане? Може би да се продъни земята или да падне небето?
Има само една надежда и тя може да се превърне в решение. Забележи - не казвам решение - а възможност за решение и тя е,писах веднъж, като имах наум американската конституция, която цитирам по памет:

Право на всеки пълнолетен и вменяем гражданин е да притежава лично огнестрелно оръжие.
Посегателството под какъвто и да било предлог върху собствеността или личността (извън законово наложителните случаи) поставя гражданина на републиката в позиция на неизбежна и напълно законна въоръжена самоотбрана.

Това не е от тяхната конституция, но върши работа.

Забранено е влизането и пребиваването в страната на лица, свързани с Идил, Ал-Кайда, Сивите вълци.....(примерно като списък), комунистически партии и други терористични организации.

ЩЕ ЛИ ИМА НЯКОЯ ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА СМЕЛОСТТА ДА ПРЕДЛОЖИ ТАКАВА ПРЕДИЗБОРНА ПЛАТФОРМА?
Когато съм писал на места, че нямам решение....имам.
Но няма да е демократично, о, не.
Много пари има за връщане, много има за конфискация и т. н., и тъй нататък.
Няма нужда някой да бъде убиван. Връща парите (не се изисква това да стане доброволно) и отива на борсата да си търси работа :).
Луд съм за връзване, нали?
Всъщност никой досега не обели зъб за чилийския модел.
А там се случи точно "моята" политическа визия за изход от дори по-лоша ситуация.

Понеже прекрасно знам, че това няма да се сбъдне :) при абсолютно никакви обстоятелства, правя преводи. Това поне мога да направя без да разчитам на ничия помощ, желание или благоволение :).
Знам ли....някой ден може пък някой някъде да поиска да прочете нещо за българското минало (няма да е днес - утре - вдругиден).
Просто да не му се налага като чете да се смее до захлас...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4821438
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16453
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031