Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2020 15:02 - Немските партньори на ГЕРБ в ЕНП потвърждават за системна корупция в управлението у нас
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1144 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 18.07.2020 19:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Консервативен германски депутат подкрепя протестите в България

Гражданите имат право да протестират срещу корупцията и за добро управление. България има проблеми, казва германският депутат от ХДС Маркус Кооб в интервю за ДВ.

В България много хора излизат на улиците, за да протестират срещу управлението. Кои, според Вас, са най-големите проблеми на страната в момента?

Маркус Кооб: Както в почти всички страни по света, и в България нарастващият брой инфекции с коронавирус в момента е един от факторите, които създават проблеми. Разбира се, има и други проблеми, встрани от пандемията. Например бедността и емиграцията, които задълбочават недостига на квалифицирани кадри в страната. Друга такава тема са корупцията и върховенството на закона, които продължават да създават проблеми в България.

Знаете ли какви искания издигат протестиращите? Дали ги споделяте?

Кооб: Не твърдя, че съм информиран в подробности за всички искания, но доколкото мога да преценя оттук, повечето протестиращи искат да бъдат добре управлявани и не желаят корупция в страната. Смятам за право на всеки гражданин да поставя такива искания и аз самият подкрепям настояването за ефективна и трайна борба срещу корупцията. От тази гледна точка намирам протестите за нещо забележително и се надявам те да останат мирни.

Протестиращите обвиняват правителството на Бойко Борисов в мафиотско-олигархичен стил на управление. Според Вас, означава ли това, че България има проблем с демокрацията и върховенството на закона?

Кооб: Ако се позовем на докладите на Еврокомисията, можем да кажем, че в България ... има сектори с проблеми. Сриването на България в класацията за медийната свобода от 35 място през 2006 на 111 място сега е нещо, което ни тревожи. Грижи продължават да създават също корупцията и организираната престъпност, които спъват развитието на страната. Затова смятам, че са необходими повече усилия през следващите години за решаването на тези проблеми.

Управляващата партия ГЕРБ е член на ЕНП, т.е. в едно „партийно семейство“ с германските ХДС и ХСС. Ползват ли се все още българският премиер и ГЕРБ с пълното доверие на ХДС/ХСС?

Кооб: В „партийните семейства" не винаги е лесно, понякога възникват и разногласия. Имаме различия относно областите, които споменах преди малко, тъй че сега е важно проблемите да бъдат назовавани ясно. Защото всички имаме интерес от това и през следващите години ... хората в България да виждат перспектива пред себе си... Има области с проблеми, по които имаме различия. По тях трябва да говорим открито като партньори, включително и вътре във фракциите, за да се решават проблемите.

На протест излизат и българи в чужбина, включително в германските градове…

Кооб: Това показва, че много млади хора забелязват проблемите в областите, за които стана въпрос преди малко. И че настояват да се работи за преодоляването на тези дефицити. Такава е задачата пред България сега... Предстои още дълъг път, ние ще подкрепяме тези усилия на страната. Надявам се нещата да поемат в посока, която да зачита исканията на протестиращите – за да продължи България да се развива.

А как се развиват двустранните отношения?

Кооб: Традиционно те са много добри. Германия е най-важният търговски партньор на България, за много германци – още преди пандемията – България е важна туристическа цел. В България има много германски фирми – мисля, че са около 5 хиляди, които работят активно в момента. Освен това съществува добър двустранен обмен в редица сфери. В академичната сфера има много съвместни проекти, над 150 са университетските партньорства с България. Всичко това говори за добрите отношения между двете страни. Аз вярвам, че те могат да се развиват и още. И двете страни имат интерес от това и аз съм оптимист за тяхното бъдеще.

Маркус Бенямин Кооб (р. 1977) е депутат от ХДС в германския Бундестаг и заместник-председател на парламентарната група за приятелство с България, Румъния и Молдова.


 



Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4892457
Постинги: 2552
Коментари: 6430
Гласове: 16781
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930