Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2020 08:26 - Германски медии за правителството в България: олигархия, корупция, беззаконие
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1310 Коментари: 5 Гласове:
6

Последна промяна: 19.07.2020 08:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Олигархия, корупция, превзети медии 

Няколко германски издания публикуваха критични анализи за властта в България. И за толерантността на ЕС и големите европейски партии.

„61-годишният премиер на България предпочита да дава вид на непоклатима скала. В момента обаче на поста си той се чувства всичко друго, но не и комфортно," пише журналистката Барбара Йортел в „Тагесцайтунг". И припомня, че хиляди разгневени протестиращи излизат на улицата от дни, за да демонстрират недоволството си от корупцията и мафиотските условия в страната.
"Бойко" винаги е бунил духовете, смята Барбара Йортел. „Той е обучен в академията на българското Министерство на вътрешните работи по време на комунизма. След промените треньорът по карате се преориентира в сферата на охраната. В това си качество той работи за бившия комунистически лидер Тодор Живков, а след това и за бившия цар, впоследствие премиер, Симеон Сакскобурготски," четем още в нейната статия.

Корупция и овладени медии

„Тагесцайтунг" припомня, че през 2005 година Борисов става кмет на София, през 2009 – премиер. Оттогава той управлява с кратки прекъсвания и различни коалиционни партньори. Първоначално Борисов идва на власт с обещанието да се бори срещу корупцията. Но и до днес България е на последно място в Европейския съюз по този показател, отбелязва Йортел. Близкият до германските християндемократи Борисов е допринесъл и за срива в медийната свобода в България, смята германската журналистка. „И това вероятно се дължи на близките му отношения с олигарха Делян Пеевски, който е овладял сериозна част от медийния пазар в страната," пише авторката.

„България има проблем с демокрацията и върховенството на закона"

„Кой е калпазанинът и кой – отличникът? Българският премиер Бойко Борисов се смята за проевропейски настроен консерватор. Президентът Румен Радев – за социалист и близък до Москва. Но етикети като „ляво" и „дясно", „проевропейски" и „близък до Москва" не помагат особено, за да се ориентираш на Балканите," пише Кристоф фон Маршал в коментара си за „Тагесшпигел".
Авторът припомня фактите: По време на комунизма Бойко Борисов е офицер във Вътрешното министерство. След промените създава охранителна фирма. По-късно основава партия ГЕРБ – „Граждани за европейско развитие на България". И през 2009 година, след края на управлението на социалистите, поема властта.

Защо мълчат ЕС и големите европейски партии?

„Борисов представлява олигарси, не се противопоставя на корупцията и не е много стриктен по отношение на справедливостта и върховенството на закона," смята фон Маршал. Авторът припомня, че Европейската народна партия (ЕНП), в която членува ГЕРБ, досега не е дала признаци на безпокойство - за разлика от случая с унгарския премиер Виктор Орбан. „Европейските социалисти също мълчат за грешките на своите български другари. 58-годишният президент Радев става пилот на изтребители при комунизма, което изисква лоялност към системата, след промените завършва курсове в САЩ и се издига до командир на Военновъздушните сили," пише още авторът и обобщава: „България има генерален проблем с демокрацията, върховенството на закона и влиянието на Москва. Имаше го преди да се присъедини в Европейския съюз, но така и не го реши. Ще успее ли ЕС да намери ефективен антидот?"

България на двата вируса

„Дълго време България беше една от най-слабото засегнатите от пандемията държави в Европа. През последните седмици обаче броят на новозаразените с Ковид-19 нараства. В същото време в страната се разпространява и друг вирус – политическите протести," пише в „Цицеро" Франк Щир. Авторът смята, че през идните седмици ще стане ясно дали политическото напрежение ще събори управляващия от 11 години (с малки прекъсвания) премиер Борисов и дали успоредно с това ще се надигне първата голяма вълна от коронавирус в страната.
С едно видео бившият правосъден министър Христо Иванов показа как в България олигархията е завладявала определени политически, икономически и обществени сфери, пише по-нататък авторът. „Акостирането на Иванов в парка „Росенец" не беше просто ефектна политическа акция. То разпали едно протестно движение, което може сериозно да застраши консервативно-националисткото коалиционно правителство на Борисов," коментира Щир. Авторът пише и за действията на Главния прокурор Иван Гешев. Според Щир, „пристрастността на Гешев в една ситуация на равновесие между премиера и президента може да катурне политическата стабилност в страната."


 



Гласувай:
6



1. 1997 - Може ли да се каже, че Германия, а то и ЕС са против Борисов, а САЩ го подкрепят?
19.07.2020 08:37
?
цитирай
2. iw69 - Към 1997
19.07.2020 08:45
За САЩ не е важно 1 политик дали е кучи син или не, а дали е техен човек.
цитирай
3. pando - Какво искаш
19.07.2020 09:11
От двукраки животни на власт.Лакомията им е ненаситна.Простащината безгранична.Наглостта феноменална.
Съсипаха България и осъдиха бъдещите и поколения на мизерия и жалко живуркане...
И имат още нахалството да говорят пред българските граждани....
Възмездие
и пак възмездие-от тях и техните роднини до десето коляно...Разбира се че враговете на България ги поддържат....Но докога?
цитирай
4. u4itel - Не ми хареса статията. Недостойно е ...
19.07.2020 09:26
Не ми хареса статията. Недостойно е държава с по-велика и стара история от Германия да чака германците да ни кажат. Има си факти и документи. Другото е "бай Гюнтер казал това и онова"; Гертруда и тя. Нито руско, русо, черно, сексапилно може да ме зарадва, че се "интересува" от България.
цитирай
5. iw69 - Към г-жата учител
19.07.2020 10:14
Първо е много спорно коя държава е по-стара.
Германите завладяват Западната Римска Империя, с което стават и нейни преки наследници с Кралството на Източните готи още през 5-ти век. А Империята на франките датира дори от 3-ти век. И двете са основани от германски племена.
Та, всеки народ някога е имал своите исторически апогеи, които според мен не трябва да се преекспонират, и да изтласкват дебата, за това, което е сега.
Но историята в случая е без абсолютно никакво значение. Важно е какво е днес.

Иначе съжалявам, че образа който сте видели във вдигнатото огледало от другите за управлението у нас не Ви е харесал.
Може би някой друг, който покаже образ от криво огледало ще ни се понрави повече, но той няма да е честен спрямо нас.
За съжаление днес сме станали за смях по света с определени действия и приоми на тези, които сме излъчили като еманация на нашия вбайганясал и опростачен "елит".
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4821837
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16455
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031