Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2020 09:11 - Немски журналист за недемократичния стил на управление на Борисов
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 817 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 25.07.2020 16:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тонът на "Бацето" може и да е фамилиарен, но управлението му е авторитарно

Зад проевропейска фасада българският премиер Бойко Борисов наложи авторитарен режим. На много граждани обаче им омръзна от корупцията, а едно видео разпали гнева в България,
пише журналистът Кено Ферзек в "Шпигел".

Българското Черноморие на много места е идилично, но то също така е Мека за корумпирани политици и бизнесмени, пише германският журналист Кено Ферзек в коментар за "Шпигел". Скандалът около парче от плажната ивица, където е седалището на един от най-съмнителните бивши политици в България, и което е охранявано с парите на данъкоплатците, доведе до най-големите политически протести в страната от години, четем още в материала.

Съдебната система в България е под политически контрол

Случаят показва, че след почти 15 години в Европейския съюз, България още не е провела реформите, необходими за изграждането на една правова държава, смята Ферзек. Правната сигурност зависи от волята на властта, съдебната система е до голяма степен под политически контрол. Корупцията рядко се наказва, а журналистите, които съобщават за нея, стават обект на заплахи. За разлика от Виктор Орбан, Бойко Борисов не е дразнител във външнополитически план, затова вътрешнополитическата ситуация в България не е тема за Брюксел.
Недоволството на гражданите беше провокирано от личността на Ахмед Доган и неговата партия, към която принадлежи и политикът Делян Пеевски. Делян Пеевски контролира голяма част от медиите в България, припомня Ферзек. През 2014 година той беше сред отговорните за един от най-големите банкови фалити в историята на посткомуническа България, пише още журналистът.
Доган, някога сътрудник на българската държавна сигурност, вече не е активен политик, но все още се смята за един от най-влиятелните кукловоди в страната. Въпреки че плажовете в България трябва да са достъпни за обществото, достъпът до плажа в резиденцията на Доган в парк "Росенец", разположен близо до Бургас, е блокиран. Бившият правосъден министър Христо Иванов достигна с лодка до плажа и документира злоупотребата с власт. Стотици хиляди гледаха видеото в интернет. След това започнаха протестите.

Българите имат достатъчно причини за протести, смята германският журналист. Тонът на "Бате Бойко" е фамилиарен, управлението му - авторитарно… Много българи избират да напуснат заради липсата на социална и политическа перспектива - изселването от страната е драматично. За да запази властта си, Борисов иска да преустрои правителството си, не е изключено и самият той да се оттегли, ако протестите нараснат, обобщава Кено Ферзек.
 



Гласувай:
4



1. apostapostoloff - Немският журналист хал хабер си няма
25.07.2020 10:39
от реалното състояние на нещата.
цитирай
2. iw69 - Да, Апостоле,
25.07.2020 11:41
положението е мн. по-зле от описаното от чужденеца.
Не напразно обществено правната немска телевизия ZDF оня ден е озаглавила предаването си за България - "Държава като кочина".
Управленската духовно-морална, а и чисто физическата (въздух, съсипана природа, море и т.н.) мръсотия тук е достигнала за съжаление отвращаващи размери.
цитирай
3. sekirata - Отбелязват го и толкоз!
25.07.2020 13:01
На никой му не дреме,а нас българите иначе ни скубят яко всичките!
Сами се изнасяме и продаваме!
Природота изчиства такъв народ от Земята , който не иска и не може да се съхрани!
Кой ни е крив?!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4825406
Постинги: 2502
Коментари: 6279
Гласове: 16467
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031