Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2020 18:49 - Как просташкото говорене стана норма в управленските кръгове на България
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1746 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 27.07.2020 20:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Встрани от анекдотите: Какви чужди езици владеят Борисов, Гешев и сие

Полуграмотни и малокултурни хора, чийто произход е свързан със силови спортове и занимания, са се настанили във властта на България. Те не владеят и собствения си език, камо ли чужди,
пише Александър Андреев, DW.

Главният прокурор Иван Гешев не владеел никакъв чужд език, писаха българските медии.
Не знам дали е вярно, но звучи правдоподобно.
По мои впечатления, министър-председателят Бойко Борисов също не говори чужди езици, освен може би руски.

Почти анекдотично. Но реално.

Натрупал съм многобройни лични наблюдения и разкази на очевидци за конфузиите, които произтичат от езиковата неграмотност на високопоставени български представители в чужбина:
Български посланик в англоезична държава вдига звънящия си телефон: „Yes? Yes... Yes…" Обръща се към секретарката си: „Абе, Стефче, я го виж кво иска тоя, че ми говори на английски."
Български посланик в немскоезична държава, същата ситуация: „Ja? Ja... Я си *** *******!"
Български политик в чужбина се опитва на руски език да покани свой източноевропейски колега на коктейла в българското посолство: „Пойдем погулять!" (Да идем да се поразходим – б.ред.)

Неграмотни политици, които къкрят в собствен сос

Встрани от конфузиите и анекдотите: многобройни научни изследвания са доказали, че владеенето на чужди езици повишава концентрацията, гъвкавостта на ума и толерантността.
Този пакет от качества учените наричат „когнитивен контрол": умението оптимално да се пригаждаш към ситуацията, за да постигнеш максимален резултат. Едно проучване на университета в Торонто например стига до извода, че хората, които говорят поне един чужд език, са много по-съсредоточени върху същината, по-малко разсеяни и стигат по-бързо до решения на практически проблеми.
Има още цяла поредица обективни факти, които дори няма нужда да се споменават. Всеки чужд език автоматично разширява хоризонта и осигурява достъп до различни култури и нрави. Всеки чужд език развива умението да вникнеш в чужда гледна точка, да се измъкнеш от „собствения сос", да влезеш в диалог. Участвал съм в многобройни срещи на високопоставени български политици с чуждестранни представители и мога без следа от съмнение да го потвърдя: Онези от тях, които говорят чужди езици, много по-добре разбират позицията и аргументите на отсрещната страна и в крайна сметка постигат за каузата си далеч по-добри резултати. Езиково неграмотният политик обикновено къкри именно в собствения си сос, неговият диалог с чужденеца насреща винаги се свежда до размяна на успоредни съобщения, които никога не се засичат.

Дали изобщо разбират какво им казват хората по площадите?

В момента много се говори за „мутризацията" на българската политика и на обществото. За това, че на видими или невидими властови позиции са се настанили полуграмотни и малокултурни хора, чийто произход е свързан със силови спортове и други силови занимания. Тези хора често пъти не владеят майчиния си език, та какво остава за чужди. В техния свят комуникацията е невербална – тя се състои от звуци, ръмжене, сумтене, къркорене, премляскване, цъкане с език, мучене, съскане, пъшкане, белтъци, гримаси, жестове, език на тялото. И мускули. Насилие. Какъв ти тук когнитивен контрол, какви пет лева…
Дейците, чиито оставки искат протестиращите в България през тези седмици, по всяка вероятност не разбират защо толкова много хора са настръхнали срещу тях. Липсва им тъкмо умението да вникнат в противоположна гледна точка, да потърсят общоприемливи решения. Липсва им когнитивният контрол. Така че можем да им пожелаем само едно: Учете чужди езици и още много други неща!






 



Гласувай:
8



1. apostapostoloff - БайТошо и български не владееше,
27.07.2020 19:16
ама управлява 36 години. А Борисво е и остава най- успелият български политик за всички времена.
цитирай
2. iw69 - Апостоле,
27.07.2020 19:58
то тогава Бай ти Ганя трябва за теб да е най-великият роден герой на всички времена, еманацията на всички български добродетели и носител на завидна, автентична народна култура.
цитирай
3. raders - . . . и винаги е било така. Прост народ ...
27.07.2020 21:19
... и винаги е било така. Прост народ не може да създаде интелигентни държавници

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4825656
Постинги: 2502
Коментари: 6281
Гласове: 16469
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031