Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2020 11:29 - България – Бордеят на Европа
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 1255 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 01.08.2020 11:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

Снимка: News.bg МНЕНИЯ България – Бордеят на Европа


imageОт Admin на 30.07.2020

България е бордеят на Европа. Придобиването на подобен статут се случва както по косвен път – с крадливо и безотговорно управление на всяка една сфера и последващият разпад на обществени структури, така и със специално насочени правителствени мерки. В опит да останат на власт по време на криза, управляващите прибегнаха до обичайния си и единствен познат прийом – да си купят електорат.

Спешено от несекващите призиви за оставка, правителството на Бойко Борисов извади най-силната си карта, която иначе пазеше за малко по-късно (като всяко правителство) – за момент, по-близък до изборите догодина. Бръкна с над 1 милиард лева в „мазнинките от фискалния резерв“ и посипа кеш – за пенсионери, администрация, работещи с КОВИД, лични асистенти, детски здравни кабинети, безработни, културни дейци, за канализация, таксиметрови шофьори и, естествено, за туризма.

Чиято основна задача е да привлича и развлича клиентите на бордея.

Огромната част от мерките са в типичния стил на ГЕРБ, а и на всяка партия на власт – раздаване на пари на калпак, без дори да има имитация на целенасочена политика, с която да се стимулира някакво развитие. Парите за пазаруване на електорат са от нашите данъци, но правителството дори не си даде труда да обясни откъде точно идват те. Най-вероятно става дума за добре отработения трик в бюджета да се залагат по-малко от очакваните приходи, плюс завишени разходи по пера, по които никой не смята да харчи толкова. Така се трупа мазнинка, която после се раздава от кабинета за заслужили или в по-тежки години като настоящата – за запушване на усти.

С други думи – вместо от началото на годината да се осигурят повече пари за лични асистенти, чак сега хиляди хора с увреждания ще получат помощта, и то по извънредно благоволение. Само че този път паническите опити за оцеляване са за сметка на нашите живот и здраве в най-буквалния смисъл.

Най-безумната мярка, предложена от кабинета, е намаляването на ДДС за продаваните в заведенията бира вино от 20% на 9 на сто.

Така, след като вече имаме мижави данъци върху хазарта, 9% ДДС за туризма и ресторантите, можем да обявим и следващите мерки за реклама на бордея – субсидия за проституцията и декриминализиране на побоя над камериерки от пияни шведи. И да приютим всички неплатежоспособни туристи на Европа, които никой друг не иска. Защото гонят платежоспособните, унищожавайки всяка частица от красивата ни природа.

Имиджовият проблем с това, че рекламираме страната си като евтин пиянски бордей за европейци на социални помощи, е далеч по-малък от проблема, че всички ние, жителите на България, сме постоянните гости на бордея.

В страна, която е в топ 10 на света по консумация на алкохол, в която дори няма статистика колко хора злоупотребяват (неофициалните данни са за поне 350 000 души), защото злоупотребата се смята за естествена и горда част от битието, е престъпно да предприемаш мерки, с които стимулираш консумацията на алкохол.

В България за профилактика се отделят под 1% от парите за здравеопазване. България е с най-ниска продължителност на живота в ЕС, делът на умиранията по поведенчески причини(нездравословно хранене, алкохол, тютюнопушене) е цели 51 на сто, предотвратимата смъртност е почти два пъти по-голяма от средното в Европа. Ние сме болна нация, която води изключително нездравословен начин на живот и умира от това. На този фон намалението на ДДС за бира и вино е отвъд всякакъв коментар.

Нация, която се храни нездравословно, пие, пуши и плаща 50% от здравните разходи от джоба си, най-вече за лекарства, няма нужда от поощряване консумацията на алкохол. Точно обратното – има нужда от намаление на ДДС за лекарствата, което, въпреки всички жестове от последните месеци за различни сектори и неспирните законови предложения от опозицията, си стои 20%.

Има нужда от намаление на ДДС за плодове и зеленчуци или за базови храни като месо и мляко. Има нужда от добре обмислена и реализирана дългогодишна програма за превенция на незаразни болести и стимулиране на здравословния начин на живот.

Вместо това, както е тръгнало, до изборите може да се окажем и с намален ДДС на захарта и отмяна на всякакви ограничения за тютюнопушене на закрито (понеже пречат на туризма).

И всичко това, за да спасим бетонните чудовища по Черноморието, на които така или иначе мястото им не е там, и да дойдат чартърите, които да се отплатят пребогато за правителствената инвестиция. Само че каквато и субсидия да отпуска България за чужди туристи и каквито все по-долнопробни развлечения да им предлага, те няма да дойдат. Защото страната ни е вече на второ място по брой случаи на коронавирус на глава от населението в Европа и държава след държава ни поставят под карантина.

Така че евтините бира и вино ще си пием ние, до дъно.

Автор: Янина Здравкова

Коментарът е препубликуван от от специализираното здравно електронно издание clinica.bg.




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
1. troia - Здравей!
01.08.2020 11:50
Минусът е мой и не е за теб, а за глупостите, които прочетох от Здравкова.
Поздрави!

Приветствам, че публикуваш и такива материали, за да могат хората да четат и да си правят изводите.:)
цитирай
2. zahariada - Здравей!
01.08.2020 12:26
Благодаря ти!
Поздрави и на теб!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39744890
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031