Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2020 23:31 - ВАЖНИ ФАКТИ ПОКАЗВАТ, ЧЕ БАЛКАНСКИТЕ НАРОДИ ИГРАЯТ НАРОДНИ ТАНЦИ НА "ПРА"-БЪЛГАРИТЕ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 8553 Коментари: 12 Гласове:
59

Последна промяна: 05.10.2020 09:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ВАЖНИ ФАКТИ ПОКАЗВАТ, ЧЕ БАЛКАНСКИТЕ НАРОДИ ИГРАЯТ НАРОДНИ ТАНЦИ НА "ПРА"-БЪЛГАРИТЕ


   Народните танци,които играят Балканските народи си имат общи черти,които са лесно доловими. Те са твърде различни от танците на африканските и азиатските народи което означава,че тези танци не са афроазиатски. Подобни на тях имат някои Памирски племена но това не прави танците ирански,понеже са непознати на другите иранци,а в Памир се срещат само като изключение и то сред някои малки народи които имат поверие,че са потомци на Балкански пришълци.

  За познавачите отдавна не е тайна,че разновидности на Български народни танци (хорА и ръченици) се играят в съседните ни държави които създават свои версии,че тези танци са тръгнали от тях и са стигнали до другите,включително до нас. Затова ще разгледаме техните претенции една по една,за да видим кои може да са основателни и кои се базират на празно желание или див шовинизъм.

1. Гърци. Техните деди били твърде обстойни и обичали да рисуват всичко,което видят край себе си- от тежки битки до травеститски актове. Никъде обаче не са нарисували ръченица или хоро което да се играе в кръг,а живеещите извън Балканския п-в гърци (понтийски, кипърски, сицилийски, александрийски и пр.) не познават тези танци към настоящия момент което означава,че Балканските танци и хорА определено не са гръцки т.е. гърците,които ги играят в момента ги ползват под културното въздействие на някой друг народ и по-конкретно на Българския.

2. Римляни. Те също няма как да са- ако Балканските народни танци бяха римолатински,те трябваше да се срещат масово в романски страни като Франция, Испания, Португалия и Италия. Там обаче танци подобни на нашите се срещат само в малки изолирани области,а подробните инак римляни никъде не са споменали такива в описани от тях религиозни обичаи и празници на италийското население което означава,че въпросните танци определено не са римски.

3. "Македонци". Въпросните народни танци не са техни по същите причини,които посочих за римляни и гърци. Тях не ги докарва от Африка цар Македон,който е дошъл от там (http://shtaparov.blog.bg/
politika/2020/04/11/car-makedon-bil-afrikanski-rodnina-na-car-elin-i-napadal-evr.1705179
), понеже в Африка никой не играе такива хорА и ръченици. В Египет македонската власт се задържала 120 години повече от тази в Европа и там трябва да има повече следи от антични македони отколкото тук. Там обаче и помен няма от такива което значи,че тук също няма други македонски следи освен ония,които ни вменяват гръцките претенции върху старата римска провинция със същото име!

  Днешните ментета,наричащи себе си "македонци" претендират,че тези танци са техни и показват памирско племе,което играе подобни и твърди,че е потомък на Александрови воини. Гърците не остават по-назад- те използват друго Памирско племе за да "докажат",че има потомци на гръко-бактрийското царство с което целят да внушават,че македоните на Александър са били гърци. Езиците на същите тези племена и на съседите им обаче служат за пример на специалисти като проф. Петър Добрев,за да доказват езикови паралели с древните Българи което означава,че Памирските племена не могат да бъдат надеждно доказателство за принадлежност на това или онова.

4. Власи (нарекли се "румънци"). Власите подобно на "македонците" имат раздвоение на личността- те не познават себе си,нямат хабер понятие кои са и се люшкат между римски,гето-дакийски и смесен произход. ХорАта,които играят приличат на нашите,но не са взети от римляни и гърци както вече видяхме. Остават Даките, Гетите и Българите. За Даките установихме по-рано,че те са ДАЧИ т.е. ДУЧИ (ДУЧИ БЪЛГАР),а древни извори описват Гетите като Дакийски роднини и деди на днешните "славяни",включително на много Българи а не на власите което означава,че те са взели народните си танци именно от нас.

5. "Славяни" (в това число сърби и руси). В най-големите "славянски" страни (Русия, Украйна, Полша и пр.) типичните танци на Балканските народи са почти непознати или се срещат в малки региони,а в древните описания на "славянски" обичаи няма описани такива което означава,че въпросните хорА и ръченици не са "славянски". Казачокът е безспорен вариант на Българската ръченица,но той не е руски танц понеже дедите на казаците не са руснаци,а древни Българи и Хазари (КАЗАРИ = КАЗАСИ т.е. КАЗАЦИ,с типичния евразийски преход Р-С,С-Р).

6. Турци. В някои турски области се играят хорА подобни на Българските на фона на песни,които копират нашенските но с турски текст. Ако те бяха типично турски,много такива песни и хорА щеше да има сред другите тюркски народи- киргизи, узбеки, уйгури, туркмени, якути и пр.  При тях обаче няма и помен от такова нещо което означава,че въпросните народни танци определено не са турски!

7. Албанци. Тези пришълци от Кавказка Албания,доведени тук от Кубер имат малко допирни точки с Илирите,а оригиналния им език има остатъчни паралели с арменския и доста по-големи: с Българския. В Кавказ има танци,подобни на нашия казачок но няма хорА като нашите и крайно рядко се срещат носии като Българските което означава,че днешните албанци са заимствали народната си култура единствено от нас.

8. Унгарци. Ще разгледам евентуалното им участие поради факта,че днешните им претенции доста са пораснали а националната им територия граничи с Балканите,което ги превръща в евентуален първоизвор на въпросните народни танци. Териториите,обитавани от угрофински народи днес са огромни,но танци като Балканските има само на няколко места в Унгария и при никои други угрофини което означава,че те определено не са унгарски!

9. Българи. Още патриарх Евтимий някога е писал,че много Българи обичали да играят "бесовски хорА" т..е танци,посветени на езическите богове. Кръглата форма на хорото говори именно това- че то е замислено като свещен ритуал в чест на Слънчевия бог,,но по-късно е приобщено към християнството като вид светско развлечение. Хорото и ръченицата у нас не се срещат в откъслечни територии както при другите народи,а буквално повсеместно и навсякъде. 
      image

  В църквата на Хрельовата кула има стенопис от 1334 г.,на който Българи под звуците на типичен нашенски оркестър играят Шопско хоро (народен танц на ШОПИ или ШУПИ БЪЛГАР,записани от гърците като "КУПИ БЪЛГАР"). Това говори ясно,че повечето Български народни танци са от древни времена,а не са измислени в последните векове (кликни за да увеличиш):

image

    Скитите са имали танц приличащ на казачок и ръченица,но те като цяло са наши роднини и дори потомци. "Пра"-Българите несъмнено са знаели да играят ръченица и това се вижда в един графит от IX век,намерен в Плиска:

             image

   Българските народни танци били първата преднамерено провеждана физическа подготовка,която помагала на дедите ни да побеждават в битки и да оцеляват в трудни ситуации. Типично Български народни носии и танцьори,които играят хоро под звуците на зурни и гайди или носят навуща има сред потомците на Алцекови Българи в Италия (http://toshev.blogspot.com/2014/09/blog-post_9.html). Това безусловно доказва,че повечето Балкански народни носии и танци принадлежат несъмнено на "пра"-Българите,които доскоро бяха обявявани за тюрки и чергари,нямащи своя собствена култура. Потомците на Алцековите Българи обаче доказват,че това определено не е така и се присмиват на наивните усилия на жалки сърбовлашки панславистки шовинисти и комплексари македонисти да привоят нашето културно наследство и да го обявят за свое!
      image

                                                           image

  Както писах и другаде,Микенска табличка от 1250 г. пр.Хр. показва играч на Българска ръченица:
      image

  Този играч от времето на Троянската война очевидно не е грък а чист ахеец,понеже в онова време гърци в Европа още не е имало,а древни рисунки върху керамични съдове,правени от ахейци (Белазги) ги представят с чембаси на главите и конски опашки наместо знамена:
      image
        image

  Ахейците несъмнено са Агейци (Егейци,Хора на цар Егей) и ползвали голям брой очевадни "пра"-Български имена,а древния текст върху показаната табличка звучи съвсем по Български (виж http://shtaparov.blog.bg/politika/2016/03/18/mikenski-artefakt-ot-vremeto-na-troianskata-voina-pokazva-ch.1438047?reply=4869055 и съответната статия на Павел Серафимов- Спароток). Затова днес уверено можем да кажем,че Балканските народи играят народни танци на "пра"-Българите,без да си дават ясна сметка за това!





Гласувай:
59


Вълнообразно


1. inel379 - Чудесен постинг! Благодаря ти за него!
27.09.2020 11:27
Душата тръпне
и сърце се разиграва
за радост пълноценна
с енергия такава!
Гордостта е българска,
тя миналото възкресява,
а истинската слава
е в могъщата способност
щедро красота да се раздава!

Емоцията пленява и народите обединява!
Истината респектира,
когато безспорни доказателства намира!
Поздрави сърдечни с усмивка за теб!:)
цитирай
2. nkf - Много добро сравнително обясне...
27.09.2020 14:53
Много добро сравнително обяснение, Ангеле. Поздрави! Само бих споменал, че такова нещо "славяни" и "славянски страни" не съществува. С тази отвратителна измислица и фалшификация, трябва да се разделим веднъж-завинаги. И още нещо: хорото, калпакът, буквата и звукът "Ъ", както и други неща, са особени, изключителни белези на българското. Хорото - според мен - има някои особености, които надхвърлят чисто танцово-фолклорната му стойност. Хорото е нещо като "верига на паметта" - има особено психологическо въздействие; хороводният кръг очертава и освещава територия - символично и буквално. Хорото съединява силите на отделните хора в една - единна сила. Наистина хорото е особен танц със сериозен смисъл и заряд. То няма как да има произход от гръцко-циганските сиртакита и тем подобни кючеци.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Поздрави, Ангеле!
28.09.2020 11:27
Не съм вещ по народните танци, но това не означава ,че не ги харесвам! Да, те също ни идентифицират като народ!
И чрез тях може да се напипат следите на Българските корени, както и чрез езика!
Народът ни е тачил танците си, дори и в най- тежките години!
Дядо ми е разправял ,че неговият дядо, като най възрастен, на 100 години е водил хорото на площада в града! С Бутилка червено вино на главата! Играе и не пада! Голям майсторлък, тя не се задържа ,като стоиш само, камо ли да играеш!
Тези народни танци- хоро от хора произлиза явно, са в кръвта на Българите
Мое мнение е ,че и тук се е проявила гръцката мръсотия Хорятис наричат селяните Демек тези танци са селски? Да, но се играят в град от памтивека...

Хубав ден, приятелю!
цитирай
4. nedovolen - Браво! В Българската народна му...
28.09.2020 13:14
Браво! В Българската народна музика има заложени Божествени ритми.
ТВ и особено реклами не гледам. С удоволствие гледам една, по ТВ БЪЛГАРЕ, не мога да я опиша, трябва да се гледа. Хоро.
Мъжете като струговани, жените като рисувани от Пикасо. А ритмите и отношението в танца...
Трябва да се види.
В публикувания клип напомнят само.
:)))
цитирай
5. shtaparov - Душата тръпне и сърце се разиграва ...
28.09.2020 16:06
inel379 написа:
Душата тръпне
и сърце се разиграва
за радост пълноценна
с енергия такава!
Гордостта е българска,
тя миналото възкресява,
а истинската слава
е в могъщата способност
щедро красота да се раздава!

Емоцията пленява и народите обединява!
Истината респектира,
когато безспорни доказателства намира!
Поздрави сърдечни с усмивка за теб!:)

Благодаря за чудесния стих- бъди жива и здрава да ни радваш с красиво творчество и поетично вдъхновение!
цитирай
6. shtaparov - Много добро сравнително обясне...
28.09.2020 16:08
nkf написа:
Много добро сравнително обяснение, Ангеле. Поздрави! Само бих споменал, че такова нещо "славяни" и "славянски страни" не съществува. С тази отвратителна измислица и фалшификация, трябва да се разделим веднъж-завинаги. И още нещо: хорото, калпакът, буквата и звукът "Ъ", както и други неща, са особени, изключителни белези на българското. Хорото - според мен - има някои особености, които надхвърлят чисто танцово-фолклорната му стойност. Хорото е нещо като "верига на паметта" - има особено психологическо въздействие; хороводният кръг очертава и освещава територия - символично и буквално. Хорото съединява силите на отделните хора в една - единна сила. Наистина хорото е особен танц със сериозен смисъл и заряд. То няма как да има произход от гръцко-циганските сиртакита и тем подобни кючеци.

Напълно съм солидарен с теб приятелю: затова винаги слагам въпросните псевдоназвания в кавички!
цитирай
7. shtaparov - Браво! В Българската ...
28.09.2020 16:09
nedovolen написа:
Браво! В Българската народна музика има заложени Божествени ритми.
ТВ и особено реклами не гледам. С удоволствие гледам една, по ТВ БЪЛГАРЕ, не мога да я опиша, трябва да се гледа. Хоро.
Мъжете като струговани, жените като рисувани от Пикасо. А ритмите и отношението в танца...
Трябва да се види.
В публикувания клип напомнят само.
:)))

Така е- прав си напълно,Божествени ритми!
цитирай
8. shtaparov - Не съм ...
28.09.2020 16:22
leonleonovpom2 написа:
Не съм вещ по народните танци, но това не означава ,че не ги харесвам! Да, те също ни идентифицират като народ!
И чрез тях може да се напипат следите на Българските корени, както и чрез езика!
Народът ни е тачил танците си, дори и в най- тежките години!
Дядо ми е разправял ,че неговият дядо, като най възрастен, на 100 години е водил хорото на площада в града! С Бутилка червено вино на главата! Играе и не пада! Голям майсторлък, тя не се задържа ,като стоиш само, камо ли да играеш!
Тези народни танци- хоро от хора произлиза явно, са в кръвта на Българите
Мое мнение е ,че и тук се е проявила гръцката мръсотия Хорятис наричат селяните Демек тези танци са селски? Да, но се играят в град от памтивека...

Хубав ден, приятелю!

Дядо ти е бил страхотен мъжага- дано България да ражда повече такива хора приятелю!
цитирай
9. zaw12929 - ХОРО, РЪЧЕНИЦА- ВДИГА ТЕ ЗА ТАНЦ. ...
02.10.2020 11:15
ХОРО, РЪЧЕНИЦА- ВДИГА ТЕ ЗА ТАНЦ. пОМНЯ МЕГДАНА, ТЪПАНА, КОИТО СЪБИРАХА ЦЯЛО СЕЛО УМНИ ТРАДИЦИИ- ЗА ЗДРАВЕН КОНТАКТ НА ХОРАТА.нА ХОРОТО ВСЕКИ ПОКАЗВА УМЕНИЕТО СИ- ПО ОБЛЕКЛОТО, ПО ИГРАТА, ПО ДУМИТЕ
БЪЛГАРСКИТЕ ТАНЦИ- СА ПЪРВИЯ В СВЕТА ФИТНЕС С УМНИ ЗА ТЯЛОТО ДВИЖЕНИЯ ЗА РАЗЛИКА ОТ ПОКАЗАНИТЕ НА ТРЕВА ТАНЦЬОРИ- СЕЛСКИЯ МЕГДАН ЗА ТАНЦИ БЕ РАВНО, ИДЕАЛНО ОТУЪПКАНО- КРЪГЛО МЯСТО ЗА ИГРА И ОКОЛО НЕГО МЯСТО ЗА НАБЛЮДАТЕЛИТЕ- СТАРИТЕ ХОРА. НА ПРАЗНИЦИ ИМАШЕ И СТАРЧЕСКИ ХОРА И ВСИЧКИ РИПАХА, КАТО ЕДИН- КАТО ИЗЛЕЗЛИ ОТ ШКОЛА
МЕГДАНА БЕ ШКОЛАТА И ТЪПАНА- ВИНАГИ В СРЕДАТА - ОКОЛО НЕГО СЕ ВИЕ ХОРО- ЦЯЛО ИЛИ САМО РЕДИЦА- ОТ ЖЕНИ, МЪЖЕ ИЛИ СМЕСНО. БЪЛГАРИТЕ УМЕЕХА ДА ПРАЗНУВАТ, С ТАНЦИ ДА ОБЩУВАТ. ТАНЦУВАХА И НА ПЕСНИ. ВЕСЕЛИ ЗА ХОРАТА ДНИ, ЗА НОВИ СИЛИ И ВИСОКО САМОЧУВСТВИЕ. ТОГАВА СЕ ЧУВАХА ЗАКАЧКИ "ВОЛА ЛИ ТИ СЕ ОТЕЛИ" ...


!ПОКЛОН ПРЕД БЪЛГАРСКОТО!!
ПОЗДРАВИ, ЧЕ НИ ПОКАЗВАТЕ ТЕЗИ ВЕЛИКИ НАРОДНИ ТРАДИЦИИ!
цитирай
10. shtaparov - ХОРО, РЪЧЕНИЦА- ВДИГА ТЕ ЗА ТАНЦ. ...
02.10.2020 13:33
zaw12929 написа:
ХОРО, РЪЧЕНИЦА- ВДИГА ТЕ ЗА ТАНЦ. пОМНЯ МЕГДАНА, ТЪПАНА, КОИТО СЪБИРАХА ЦЯЛО СЕЛО УМНИ ТРАДИЦИИ- ЗА ЗДРАВЕН КОНТАКТ НА ХОРАТА.нА ХОРОТО ВСЕКИ ПОКАЗВА УМЕНИЕТО СИ- ПО ОБЛЕКЛОТО, ПО ИГРАТА, ПО ДУМИТЕ
БЪЛГАРСКИТЕ ТАНЦИ- СА ПЪРВИЯ В СВЕТА ФИТНЕС С УМНИ ЗА ТЯЛОТО ДВИЖЕНИЯ ЗА РАЗЛИКА ОТ ПОКАЗАНИТЕ НА ТРЕВА ТАНЦЬОРИ- СЕЛСКИЯ МЕГДАН ЗА ТАНЦИ БЕ РАВНО, ИДЕАЛНО ОТУЪПКАНО- КРЪГЛО МЯСТО ЗА ИГРА И ОКОЛО НЕГО МЯСТО ЗА НАБЛЮДАТЕЛИТЕ- СТАРИТЕ ХОРА. НА ПРАЗНИЦИ ИМАШЕ И СТАРЧЕСКИ ХОРА И ВСИЧКИ РИПАХА, КАТО ЕДИН- КАТО ИЗЛЕЗЛИ ОТ ШКОЛА
МЕГДАНА БЕ ШКОЛАТА И ТЪПАНА- ВИНАГИ В СРЕДАТА - ОКОЛО НЕГО СЕ ВИЕ ХОРО- ЦЯЛО ИЛИ САМО РЕДИЦА- ОТ ЖЕНИ, МЪЖЕ ИЛИ СМЕСНО. БЪЛГАРИТЕ УМЕЕХА ДА ПРАЗНУВАТ, С ТАНЦИ ДА ОБЩУВАТ. ТАНЦУВАХА И НА ПЕСНИ. ВЕСЕЛИ ЗА ХОРАТА ДНИ, ЗА НОВИ СИЛИ И ВИСОКО САМОЧУВСТВИЕ. ТОГАВА СЕ ЧУВАХА ЗАКАЧКИ "ВОЛА ЛИ ТИ СЕ ОТЕЛИ" ...


!ПОКЛОН ПРЕД БЪЛГАРСКОТО!!
ПОЗДРАВИ, ЧЕ НИ ПОКАЗВАТЕ ТЕЗИ ВЕЛИКИ НАРОДНИ ТРАДИЦИИ!

Имаш право- Българското хоро т.е. първия в света фитнес бе първата преднамерено провеждана физическа подготовка,която помагаше на дедите ни да побеждават в битки и да оцеляват в трудни ситуации.
цитирай
11. anonimen65 - zashto li si mislia
10.10.2020 14:55
che balgarskite hora i rachenitsi niamat nishto obshto s fitnesa se igrae samostoiatelno egoistichna forma za osavarshenstvane a horoto se igrae ot vsichki ot stari do mladi za raka i sas spetsialnia ritam te obshtuvat s boga zarejdat se s nova bojestvena energia koiato otmoriava iznurenite nad jitata tela .otnema bolka loshi misli i gi zarejda polojitelno razveseliava gi i te se pribirat po domovete si kato novorodeni
цитирай
12. shtaparov - che balgarskite hora i rachenitsi ...
11.10.2020 03:03
anonimen65 написа:
che balgarskite hora i rachenitsi niamat nishto obshto s fitnesa se igrae samostoiatelno egoistichna forma za osavarshenstvane a horoto se igrae ot vsichki ot stari do mladi za raka i sas spetsialnia ritam te obshtuvat s boga zarejdat se s nova bojestvena energia koiato otmoriava iznurenite nad jitata telaotnema bolka loshi misli i gi zarejda polojitelno razveseliava gi i te se pribirat po domovete si kato novoreodeni

Като се замисли човек стига до извода,че има голяма логика в твоите думи- приликата с фитнеса е само по физическите ефекти върху тялото,всичко останало е божествено!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4816365
Постинги: 267
Коментари: 9067
Гласове: 136738
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи