Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2023 20:10 - Честният и нечестният пред себе си
Автор: mihailts Категория: Други   
Прочетен: 5739 Коментари: 20 Гласове:
46

Последна промяна: 13.01.2023 21:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   А. Човек разбира или не разбира, каквото мисли. Той го разбира, когато има достатъчно знание, за да осъзнае, че то е истина или неистина и се съобрази с това знание. Човек не разбира мисленото от него, когато има достатъчно знание, за да осъзнае, че то е истина или неистина, но не се съобрази с това знание, или няма достатъчно знание, за да осъзнае, че то истина или неистина. 
   Б. Човек разбира, че възможностите му са ограничени. Границата на разбраното от него за ограничеността им е, да разбере невъзможното за него. Той може да иска или да не иска всичко, което чувства и/или мисли и може да има цел, да осъществи всяко свое желание или нежелание. Човек се съобразява или не се съобразява с ограничеността на възможностите си и с границата на разбраното за тях. Съобразилият се е честен пред себе си. Той разбира, че е честен пред себе си. Несъобразилият се не е честен пред себе си. Той не разбира, че не е честен пред себе си.
   Честният пред себе си иска да разбере истината за каквото мисли. Той я разбира или не я разбира и се съобразява с разбраното и неразбраното. Честният пред себе си разбира, че всяко негово желание или нежелание е осъществимо или неосъществимо и, че всяка негова цел е постижима или непостижима. Той иска да разбере и разбира неосъществимите свои желания или нежелания и признава на себе си, че ако те са негови цели, няма да ги постигне. Затова той не си поставя непостижими цели. 
   Нечестният пред себе си не иска да разбере истината за мисленото от него. Той или не се интересува от нея, или се интересува, но вярва позитивно, че тя е каквато я иска, или вярва негативно, че тя е каквато не я иска. Той или не се интересува, дали негово желание или нежелание е осъществимо или неосъществимо или се интересува, но не иска да разбере, а вярва позитивно, че то осъществимо, или вярва негативно, че то не е осъществимо. Всяко негово желание или нежелание може да е негова цел. Затова целите му са постижими или непостижими за него. Той не иска да разбере и не разбира, дали негова цел е непостижима за него, а вярва позитивно, че тя е постижима, или вярва негативно, че тя не е постижима. Той не признава на себе си начина, по който определя целите си. 
   В. Когато не разбира мнение, което може да е негова цел или е свързано с негова цел:
   - Честният пред себе си се съобразява с неразбраното. Според него мнението е истина или неистина;
   -Нечестният пред себе си не се съобразява с неразбраното. Когато иска, мнението да е истина или неистина, той вярва позитивно, че то е каквото иска или вярва негативно, че то е каквото не иска.
   Г.Човек иска да прави добро или зло или не се интересува, ще прави ли добро или зло. На себе си признава своите желания и безразличия честният пред себе си и разбира, че ги признава, а не ги признава нечестният пред себе си, и се заблуждава, че ги признава.
   Д. От начина на живот, който човек иска да е негова цел, зависи мнението му за себе си и за различното от себе си. За този начин говорят религиите и науката. Според всяка от тях, тя казва истината за правилното човешко съществуване, без да я доказва. Човек не разбира, дали някоя от тях казва истината, но разбира, че не е възможно, всяка от тях да я казва. Тогава с неразбраното и разбраното:
   - се съобразява честният пред себе си. Затова той не е нито "за", нито "против" всяка от тях;
   - не се съобразява нечесният пред себе си. Той вярва на някоя от тях. Вярата му зависи от семейство, общество, приятели, книги и гени. Заради нея той е "за" неговата и "против" другите.
   Според математическата логика, когато истината не се знае и има различни мнения за нея, като с всяко от тях се казва, че то истината, без да я доказва, или с едно от мненията се казва истината, но човек не разбира, кое е то, или с всички тях се казват лъжи. 
   Когато мисли за казаното от религиите и науката за правилното човешко съществуване, ако знае казаното с математическата логика за неизвестната истина:
   - Честният пред себе си разбира, че или с някоя религия или с науката се казва истината за правилното човешко съществуване, но човек не разбира с коя, или с всички тях се казват лъжи. Той мисли логично и разбира, че мисли логично. Неговото логично мислене е разумно;
   - Нечестният пред себе си, който вярва в някоя религия или в науката, продължава да вярва, че тя казва истината за правилното човешко съществуване, а другите казват лъжи. Той мисли нелогично и не разбира, че мисли нелогично. Нелогичното му мислене е неразумно. 
   В познатата на човек човешка история, позитивната вяра властва в общественото мнение и човечеството е учено, че тя дава на човек правилното мислене за човешкото съществуване, което неговият разум не може да му даде.
   Въпрос за определяне на разбралите и неразбралите постинга: Трябва ли човечеството да знае, че вярващия позитивно, винаги не е честен пред себе си и винаги мисли неразумно за вярваното от него?
               Да- разбрали                   Не- неразбрали                      Не знам- неразбрали




Гласувай:
46


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - mihailts,
14.01.2023 17:43
Всъщност колко хора си задават екзистенциални въпроси? Повечето се водят от страстите си и особено от алчността, от нагона и егоизмът си.
цитирай
2. mihailts - Отговор за kvg55
14.01.2023 19:07
Човек винаги е честен или не е честен пред себе си.
цитирай
3. batogo - !!!:)))
15.01.2023 08:58
Човек винаги трябва да търси Истината. Търсачът на дълбоката Истина винаги е честен пред себе си и пред другите!
цитирай
4. mihailts - Отговор за batogo -
15.01.2023 12:43
Тогава човечеството ще живее по добре.
Поздрави!
цитирай
5. tonsun - Дали да е честен или нечестен пред ...
16.01.2023 12:00
Дали да е честен или нечестен пред себе си, зависи от това човекът осъзнал ли е с последствията на честността или нечестността иска да живее след това.
цитирай
6. mihailts - Отговор за tonsun
16.01.2023 18:17
Разумен коментар.
Поздрави!
цитирай
7. pensioners - Вие сте честен в този си отговор. Всеки човек трябва да уважи и обича ПЪРВО себе си. Според мен.
16.01.2023 18:34
Има категория хора, които на този ваш честен отговор, биха ви нарекли Егоист. Защото преценявате изгодата Да бъдеш или да не бъдеш честен. Примерно идеалистите ще ви арекат Егоист. Ако не бяха идеалисти, нямаше да има толкова жертви в религиозни и идеологически противостояния.

tonsun написа:
Дали да е честен или нечестен пред себе си, зависи от това човекът осъзнал ли е с последствията на честността или нечестността иска да живее след това.

цитирай
8. mihailts - Отговор за pensioners -
17.01.2023 18:20
Идеалистите не са честни пред себе си.
Поздрави!
цитирай
9. gardener - Здравейте,
19.01.2023 11:34
като интересуващ се от интересни неща за мен, втори път чета труда Ви. Ще отговоря на въпроса така. На човечеството, доколкото то е нещо съществуващо му е през джоба(ако изобщо има джоб), каква ще е доктрината и колко ще е честна или нечестна, в която се налага да живее. Даже крадецът си дава сметка, че е крадец, колкото и мил и отричащ, че е такъв да е. Всеки си е в собствена сага, аз - останалите е първичен продукт на колективния начин на живот, заложен с дългата ни "ембрионика" и бебешко-младежки начин на изграждане(до 16-18 години), което е доста време. Наместването на "философията" се извършва, чрез проба и грешка и друг начин няма открит все още, бунтът срещу системата, изпадането в научна или религиозна или в осреднена рефлексия спрямо действителността е според разните нива, които обществото предоставя като услуга на семействата и подрастващия. Вие и аз сме расли в атеистическо общество с леки семейни ехо ефекти към някакъв тип православие, което на практика не работи, също като пионерската организация, т.е. всеки е силен, колкото може той да се противопостави или да се съгласи с господстващото за момента мнение, формирано от други. Едни са любимци, а други черни бройки за колектива или обществото, а при нормалните семейства са малки деца, но при ненормалните, каквито бяха 2/3 от соцбраковете, а днес са до 90%, няма как да се отгледа нормален индивид, а всеки ненормален такъв е обречен да греши и да се самозаблуждава. Демокрацията е добра за точно такива хора като нас, защото колкото и грешно да мислиш и да действаш, по далеч от доживотен затвор не можеш да стигнеш или до 2 години условно за сериозно престъпление(това е шега). Моят отговор е Не, вярващите позитивно са надеждата за бъдещето, че няма да се "сговни", от правещите негативни за човечеството действия или бездействия. както се казва, трудностите изграждат силни хора или унищожават слабите, силните хора правят живота на децата си по-добър от техния, т.е. ги правят слаби и само спорта им остава...
цитирай
10. mihailts - Отговор за gardener -
19.01.2023 19:39
1. Съгласен съм с броя на ненормалните семейства при социализма и при демокрацията.
2. Позитивната вяра властва в общественото мнение. Ако вярващите позитивно можеха да решат проблемите на човечеството, отдавна да са ги решили. Тяхната вяра е изгодна за управляващите в свой интерес и за некадърните управляващи.
цитирай
11. gardener - По т. 2
20.01.2023 15:07
Трудно е да се определи, кой и на какво основание в момента е управляващият. Да речем - най-солидният човек в РБ, относително е Радев. Самият Радев е една обикновена комунистическа сволоч, която няма данни да е на този пост, но все пак е в едно с опростачената си втора женичка - Десито, която по начало е обикновена селска курва от Бургас и с. Зидарово, община ... исикийска, в това село се развъждат много прости помчори и до 60-те години на миналия век, даже път са нямали, който да ги свързва с останалата страна. Въпреки това, човечеството върви към прогрес, днес майката на Десито, която е родена в мизерия и лишения има топла вода, тоалетна в дома и хубава пенсия, вписана е в групата на "съветниците" в президентството и получава хубав хонорар и ихтибар, самото Деси пазари модерни тоалети от западни дизайнери, бе приета от английската кралица и лично и направи подходящия за рождението си реверанс - поклон в едно с родения в от родители с произход от с. Славянци неин съпруг. Виждате, че всичко се развива на скорост и към по-добро за повечето хора в РБ. Ще ме извините, ако споделяте комунистически или болшевишки, социални и идеологически платформи и сте почитател на Радев, но не мисля, че сте толкова голям такъв. За това и съм идейно вярващ в по-доброто бъдеще за човешките същества изобщо и, че нашата история върви към по-добро като тенденция. Животът на човек ще става по-подреден, по-дълъг, няма да има такъв проблем с храната, какъвто имаше до 1900 година, жените и негрите, циганите и арабите вече са равни на всеки европеец, не цвета на кожата, а чистотата, хигиената и добрият вид са ценност и който не я приема не е в тренда на Света. От демокрацията няма по-добро на Земята, защото нито цар, миросан с религиозни мурафети има повече права от най-долния миризлив циганин, нито мутра с много пари, освен ако не се раздели с някой лев за т.н. "разделени" власти, всеки се стреми да е господар на собствената си кула от слонова кост и, ако нещо зависи от него да бъде платено.
цитирай
12. mihailts - Отговор за gardener -
20.01.2023 20:05
1. Управляващите България са американското посолство и българските милиардери. Те назначиха Радев за президент. Не го разбират вярващите позитивно, че управляващите се определят с избори.
2. До 1989 година с висше образование работих като огняр. Тогава беше сменено проваленото управление на България и започнах работа като педагог.
3. Според вярващия позитивно всеки, който не вярва като него е враг на себе си и на обществото.
4. Казват, че при демокрацията имало свобода на мнения, които не призовават към насилие и към лоши нрави, НО всяко такова мнение е осъществимо или неосъществимо.
5. В Авганистан вярващите в демокрацията бяха победени от вярващите в Аллах.
6. Мнозинството от българските пенсионери си отиват от този свят, като са живели с пенсии, които са под прага на бедността.
цитирай
13. mihailts - Забелязана правописна грешка
21.01.2023 13:04
Краят на последното изречение на точка " А" "че то истина или неистина,"да се чете "...че то е истина или неистина."
Не правя поправката в постинга, а я правя в коментар, защотото като излезе " последна промяна", не може да се докаже автентичността на текста.
цитирай
14. gardener - Защо да не си довършим до безкрай разговора, тук? Все пак сме до голяма степен съвременници
29.01.2023 12:37
mihailts написа:
1. Управляващите България са американското посолство и българските милиардери. Те назначиха Радев за президент. Не го разбират вярващите позитивно, че управляващите се определят с избори.
2. До 1989 година с висше образование работих като огняр. Тогава беше сменено проваленото управление на България и започнах работа като педагог.
3. Според вярващия позитивно всеки, който не вярва като него е враг на себе си и на обществото.
4. Казват, че при демокрацията имало свобода на мнения, които не призовават към насилие и към лоши нрави, НО всяко такова мнение е осъществимо или неосъществимо.
5. В Авганистан вярващите в демокрацията бяха победени от вярващите в Аллах.
6. Мнозинството от българските пенсионери си отиват от този свят, като са живели с пенсии, които са под прага на бедността.

По т. 1. Да от някаква гледна точка е така - американците не са хомогенен фактор и никога не са били, защото диктатурата там е на ... парите. Те си имат интереси и си ги налагат, защото са най-силният фактор в съвременната политика. До колкото това е така и сте прав, че те назначават управляващите в РБ. Съгласен съм, но ги назначават, отчитайки и интереса и интереса на своите партньори, които са, колкото и смешно да е Русия. За това имам свое особено мнение, което е в разрез с официалното, но мисля, че е по-точно от него. На никого не е изгодно да има Русия от друг тип, а по-скоро в момента Путин е пречката или конфликтът, т.е. сменяме Путин и всичко си тече като сега, така мисли и ЕС (структуроопределящите) в конфликта Украйна, без да отчитат "хитрата" политика на мимикриращите КГБ(ДС за нас) червени. Т.е. САЩ са подведени от обтекаемия вид на лузъра Радев в РБ, който има право да създава своя група, но не от типа на путинската в Русия, по тази причина и РБ не е в момента точният проамерикански и всякакъв пропартньор. До т. 6, нямаме неразбиране, напълно съм съгласен в Вас. В АФган. е друга песен и друга история. Тя няма нищо общо с нашия живот.
цитирай
15. gardener - Българските милионери/милиардери,
29.01.2023 15:01
са функция на описаните БКП/ДС структури, зад всяко богатство стои "един призрак", който броди 45 години в Източна Европа, той трябва да бъде прогонен с екзорсизъм - лустрация и конфискация е името на този сакрална практика, която не се упражнява тук, по нареждане, може би на "краварите" или "еврогейците". Не, това е твърде просташко, но и до голяма степен истина. Няма един обществено известен политик, държавник или милиардер, който да е с друг генезис - американски или европейски, освен генезиса на БКП, ДС и СССР. И за финал, любим автор за всички нас "пенсионерите".
Сиротна песен
Ако загина на война,
жал никого не ще попари -
изгубих майка, а жена
не найдох, нямам и другари.

Ала сърце ми не скърби -
приневолен живя сирака
и за утеха, може би,
смъртта в победа ще дочака.

Познавам своя път нерад,
богатствата ми са у мене,
че аз съм с горести богат
и с радости несподелени.

Ще си отида от света -
тъй както съм дошъл бездомен,
спокоен като песента,
навяваща ненужен спомен.
...
разбира се, Дебелянов (поручик, ако не греша)
цитирай
16. mihailts - Отговор за gardener - коментар14
29.01.2023 19:03
Което завърши добре, е добро.
Поздрави!
цитирай
17. mihailts - Отговор за gardener - коментар 15
29.01.2023 19:05
Съгласен.
Поздрави!
цитирай
18. zaw12929 - здравейте, много сте заорали в н...
04.02.2023 18:40
здравейте,
много сте заорали в науките
имам и висше и магистратури и вярвам в божието сътворение
радвам се, че съм на планета, дарена с вода- която ражда живата природа
всеки да вярва в каквото може без смущение
цитирай
19. mihailts - Отговор за zaw12929 -
08.02.2023 18:13
За вярващият е немислимо, че е възможно да вярва грешно. Той прави добро или убива хора, защото не вярват като него. Причината е вярата му, че постъпва правилно.
Ще отговориш ли, разбра ли, че вярата е причина за добро или зло?
цитирай
20. missana - Интересни разсъждения базирани за жалост
12.02.2023 22:21
върху аксиомата за отделимост на честността от нечестността. Но дали в сложни ситуации честността е отделима от нечестността. И какво означава да сме честни със себе си. Ей богу, това е голям проблем.
цитирай
21. mihailts - Отговор за missana -
28.03.2023 17:15
Казал съм, какво означава,човек да е честен пред себе си.
цитирай
22. skotadix - Интересно...
30.08.2023 12:46
Интересни разсъждения, полезни са за всеки...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mihailts
Категория: Други
Прочетен: 666986
Постинги: 162
Коментари: 601
Гласове: 27312
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031