Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2023 00:14 - БАЛКАНИЗИРАНИТЕ САЩ И ЕС
Автор: djani Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2425 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 01.04.2023 09:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 БАЛКАНИЗИРАНИТЕ САЩ И ЕС ТОМ СЪНИК • 25 МАРТ 2023 Г

 image

Една чудесна американска статия, в която изцяло се вписва мотото на пътеписа ми от преди години из страните на бивша Югославия - „БРАТСКИ ЯЛИ, ПИЛИ – БРАТСКИ СЕ ИЗБИЛИ”...

          Политолозите са като  адвокатите, чиито дедуктивни разсъждения често ги водят до пожелателни мисли и странни предположения. Уместни са някои паралели с източноевропейските държави, все още ужасени от вчерашното наследство на комунистическото управление, въпреки че този път идеологическият, почти религиозен плам вече не е тяхната движеща сила. Основният двигател в днешното изграждане на нация, независимо дали в Украйна, Русия или където и да е другаде в западното полукълбо е концепцията за идентичност. За мнозина основният приоритет е запазването на тяхната етническа, расова и културна идентичност. Редица независими наблюдатели вече внимателно проучиха първопричините за руската военна намеса в източната част на предимно рускоезична Украйна, която рискува да ескалира в световен пожар. Много от тях с право твърдят, че почвата за войната в Източна Украйна е положена от участието на Съединените щати в измамата на украинските избори през 2014 г., Може да се прибегне до прост риторичен въпрос: Cui bono? Кой има най-голяма полза от руско-украинския конфликт? Основният бенефициент изглежда е американският хегемон, като неоконсервативните съветници на Байдън влизат в ролята на най-добрите и умни специалисти в света. Те обаче в никакъв случай не са единствените подстрекатели, или печеливши в продължаващия конфликт в Украйна. Въпреки войнствеността на американските неоконсерватори, би било наивно да се отхвърлят по-малките играчи в непосредствена близост до Русия и отговорността им за разпалването и удължаването на руско-украинския конфликт.

Със или без комунизъм в Русия, със или без американски неокони и влиятелни еврейски лобита, трябва да се има предвид, че всяка европейска държава има вековно кипящо негодувание срещу европейските си съседи, особено ако този съсед някога е проявявал имперски амбиции. Неевропейските велики сили, САЩ, Русия, или Китай винаги могат да финансират по-малките европейски държави, ако тези държави се чувстват застрашени от твърде амбициозните си европейски съседи. Докато белите националисти по света обичат да възхваляват културата си и общото си европейско наследство, има достатъчно исторически доказателства, че войните между белите в Европа и Америка исторически са били по-насилствени от тези, водени от белите срещу различните, независимо дали са евреи, мюсюлмани, или черни африканци. Това е мощен аргумент, използван от леви или антифа активисти, когато лобират за необходимостта от установяване на глобална система - без гражданство, мултирасова и транссексуална.

Историята на всяка нация в Европа в процеса на изграждане на национална държава често е опорочена от митични историографски разкази, в които всяка държава се изобразява като вечна жертва на своя подъл съсед. Скорошната кандидатура на Финландия да се присъедини към НАТО до голяма степен се дължи на лошите спомени от опитите на царска Русия да русифицира финландския народ през деветнадесети век, много по-рано от по-известната руско-съветска инвазия във Финландия през зимата на 1939-1940 г. Поляците предявяват вековни претенции към големи части от руска територия, но царска Русия има подобни претенции към полска територия, което води до няколко последващи разделяния на Полша. В допълнение, полската историческа памет за убийството от съветските комунисти в Катин през 1940 г., където бяха екзекутирани хиляди видни поляци, не може да бъде загубена в полската национална памет. Миниатюрните балтийски държави, чийто генофонд беше силно изтощен на два пъти през 1940 и 1945 г., също са злопаметни за бившия руски царски и комунистически режим. Неоконсервативният апаратчик, който седи в офиса на Държавния департамент, знае много добре, че няма да е трудно да се докосне до историческите антируски настроения сред източноевропейците и ако е необходимо, да ги използва като оръжие за американския имперски проект. Значителен брой американски евреи, вземащи решения, също имат своите оплаквания срещу Русия, като се има предвид, че собственото им родословно дърво води началото си от Русия. Във времена на криза, както се вижда днес от случая със западната съседка на Русия Полша, американският хегемон може лесно да подтикне полското правителство към антируска лудост, подобна на антигерманската истерия на Полша, спонсорирана от Великобритания и евреите, в навечерието на Втората световна война. 

Илюзията за общ европейски дом? 

Тлеещата междуетническа омраза в Европа няма да изчезне скоро, въпреки всички приказки в ЕС за „общ европейски дом“. Сръбските историци на Балканите имат своя версия за истината за разпадането на Югославия през 1991 г. Хърватските придворни историци днес трябва да се придържат към различен разказ, напълно в съответствие с новата им роля в НАТО и след като са поели задачата да охраняват южния фланг на Шенгенския режим на ЕС. Списъкът с националистически оплаквания, съчетан с прекомерни истории за жертви нямат край сред източноевропейците. Дори полуграмотният селянин в Унгария си спомня, че земите на Трансилвания са били загубени от буржаазна Румъния през 1919 г. и след това отново загубени от комунистическа Румъния през 1945 г. Съвременният полски националист е напълно съгласен с германския си колега националист относно експулсирането на неевропейски мигранти и забраната на трансджендърни НПО в Европа. Въпреки това, когато един германски националист започне да симпатизира на съдбата на древния немски град Данциг, сега преименуван на полския Гданск, от където някога са изгонени милиони германци целият ад се разтваря. Идеята за „обща бяла европейска родина“, застъпвана от белите националисти в САЩ и Европа, тогава звучи като самозаблуда. Списъкът с реални или нереални оплаквания и предполагаеми оплаквания продължава във всяка страна в Европа, от Каталуния до Приднестровието, от Бретан до Беларус.Вземете Шотландия: тя все още е във война с британците, като в същото време ненаситно внася мигранти от Третия свят. От митичната Троя до съвсем истинската Тридесетгодишна война, до скритата Трета световна война, цялата история на Европа е по същество история на войни.

Съществува ясна възможност, ако руско-украинският конфликт продължи да ескалира, американските политици в Лангли и Пентагона могат да обмислят използването на източноевропейските държави клиенти като марионетка в опит да унищожат Русия. Хърватия, със своите 4 милиона граждани, сега е ревностен член на НАТО и ЕС, като за разлика от приятелската на Русия необвързана Сърбия може да бъде използвана от НАТО като важна командна верига. Косово, управлявано от албанци, отнето от Сърбия през 2008 г., също може да играе важна роля в бъдещото военно планиране на САЩ. Голямата американска военна база CampBondsteel е разположена в този малък изкуствен американски щат,

В исторически план руснаците имат много добро разбиране за етническия и геополитическия профил на Балканите. Ако започнат да губят позиции в Украйна, може да решат да разпространят конфликта на Балканите и да започнат да дестабилизират цялата система за сигурност на САЩ в Европа. Русия може да използва и най-близките роднини на Сърбия в образуванието, известно като Република Сръбска, важен и почти суверенен сръбски анклав, разположен в съседната държава Босна и Херцеговина, спонсорирана от ЕС и САЩ. Притисната между Сърбия и Хърватия, мултиетническата и мултирелигиозна Босна и Херцеговина е поредният опит на ЕС/САЩ да създадат фалшиви политически конструкции. Рано или късно държавата Босна и Херцеговина ще се разпадне, След Дейтънското споразумение, спонсорирано от САЩ през 1995 г., Босна и Херцеговина беше определена като западна лаборатория за различни мултикултурни експерименти. Вчера Балканите оцеляха от колапса с подобни модели на неуправляемост, с вероятния резултат от въоръжен конфликт между нейните граждани, изповядващи различни расови и пелигиозни идентичности. Една-единствена искра от ракета, заблудила се от Донбас, може лесно да унищожи тяхната самоизмама и да подпали цяла Европа.

Не е тайна, че най-ефективните бойци срещу руските сили в Източна Украйна са местните десни националисти, както и хиляди чуждестранни бели националисти от Полша, балтийските държави, Скандинавия и Хърватия, включително неизвестен брой доброволци от Канада и САЩ. Сега те носят тежестта на войната. Освен това не остава загадка, че тези подигравателно етикетирани „укронаемници“ служат като пушечно месо за политици от ЕС и САЩ, чието собствено правосъдие у дома използва репресивни съдебни действия срещу същите националисти. Какво мотивира тези псевдонацисти да рискуват живота си за интересите на елитите на САЩ и ЕС? Може да се подозира, че много хора наивно вярват на украинска победа. Дори ако подобен перифразиран сценарий на комедия дел"арте успее, украинските националисти ще се изправят пред трезва и много различна реалност.

Примерен случай: по време на разпадането на комунистическа Югославия хърватските националисти, хърватските емигранти от Сидни до Сан Франциско, от Щутгарт до Сантяго де Чили, заедно с няколкостотин чуждестранни доброволци от САЩ и Европа, изиграха значителна роля в откъсването на Хърватия от комунистическата кошара Югославия. След като войната свърши, те бързо бяха заглушени и отстранени от същите хора, които се опитаха да неутрализират. Бившите комунистически важдове в Хърватия и техните класни потомци се завърнаха в страната, макар и преименувани като новооткрити либерали, крещящи глобалните лозунги на ЕС и САЩ.

В почти невъзможния сценарий украинските националисти да спечелят някакъв международен престиж, след края на военните действия, те ще бъдат елиминирани от същите власти, които сега ги хвалят до небесата. На този етап европейските политици обичат да украсяват посолствата на ЕС с украински знамена с лозунга отдолу: „Слава на Украйна“. Същото прилагателно "слава", преведено с правилната немска дума "heil" и използвано от германец, използващ същите думи на собствения си език, т.е. "Heil Deutschland", ще го отведе в затвора. Както служителите на ЕС, така и тези на САЩ се преструват, че са загрижени за „сигурността и целостта“ на границите на Украйна.

Руските власти се опитват по някакъв начин легално да прикрият военното си участие като Специална военна операция, използвайки стария комунистически лозунг "денацификация". Колкото и самообслужващо да звучи този боен вик, той придава вид на легитимност на военното участие на Русия. Нещо повече, водещите украински медии продължават да хвърлят същото криминализиращо „нацистко“ наименование към руските военни. Но Вашингтон също трябва да внимава. Настоящият международен ред, завършил с Нюрнбергския международен наказателен съд след Втората световна война, никога нямаше да бъде установен без комунистическия лидер Сталин. Без огромния военен принос на комунистите по време на Втората световна война САЩ и Великобритания никога не биха успели сами да спечелят войната срещу силите на Оста. Предложената заповед за арест на Путин със сигурност ще има обратен ефект, тъй като много африкански и азиатски държави все повече ще държат САЩ и Израел отговорни за собствените им военни злодеяния.

Предимството на преувеличената антифашистка реторика е, че досега тя се е превърнала в толкова гротескна практика на обиди, че все по-малко наблюдатели вярват в унизителното й значение. Думата, трансформирана от съюзниците на Нюрнбергския процес през 1947 г. в символ на Ultimate Cosmic Evil (Крайното космическо зло,) все още се използва широко от холивудските производители на изображения. Но фашисткото етикетиране може скоро да има обратен ефект. Постоянното хулене на съперничещи политици, или дори  дисиденти академици с думите „фашист“, „неонацист“ и „антисемит“, какъвто е случаят с голяма част от медиите в САЩ и ЕС, се превръща в белег на чест за мнозина . Една от причините Русия на Путин да се радва на значителна популярност сред националистическите и традиционалистки кръгове в Европа и Америка е, че въпреки комунистическото си минало тя успя да запази много традиционни ценности, които отдавна са изчезнали на Запад.

           , макар и безсмислени американски изрази, които трудно се превеждат на други европейски езици, като „многообразие“, „утвърдителни действия“, „реч на омразата“, „възпитание на етническа чувствителност“ и др., използвани от медиите и съдебната система на САЩ /ЕС са отдавна тествани в комунистическа Източна Европа и Съветския съюз. Катастрофалната злоупотреба с езика от бившите комунистически апаратчици неизбежно доведе до разпадането на техните страни. Днес една балканизирана Америка и нейният васал ЕС са много по-малко европейски и много повече комунистически от Русия и Източна Европа взети заедно.




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: djani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3244435
Постинги: 925
Коментари: 3370
Гласове: 4678
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031