Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2007 11:03 - Европейски социален форум - Париж, Ноември`03г.
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2630 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 05.02.2008 15:28


Ренесанс  на  социалните  протести  в  Европа


Иван Аладжов, доктор по право

“Все повече хора обръщат гръб на парламентарно представените партии. За тях в по-интересна светлина се явяват нетрадиционни партии и движения, които открито се противопоставят на класическата игра в политиката между власт и икономика.”

Николас Тенцер, президент на френския център за политически изследвания СЕRAР

 

Социалните протести, характерни за Европа от годините след 1968 г., отново стават актуални за младото поколение европейци и за хората в активна трудова възраст. През целия ноември в различни страни на Евросъюза срещу демонтажа на социално-пазарната европейска държава от последните 50 години протестираха стотици хиляди студенти и интелектуалци, работници и безработни, социално слаби и заети на т.нар. несигурни работни места (на временни трудови договори, с минимално заплащане и без профсъюзна защита).

Австрия беше частично парализирана от безсрочна генерална стачка на железничарите, насочена срещу антисоциалните планове на правителството във Виена. И това бе една от най-големите стачки в алпийската република от края на Първата световна война насам.

По същото време в много градове на Германия десетки хиляди ученици, студенти и преподаватели протестираха срещу плановете на управляващите социалдемократи за драстични съкращения в образованието, срещу откриването на частни университети и въвеждането на такси за висшето образование в размер на няколко хиляди евро. Само в столицата на Долна Саксония - Хановер, родното място на канцлера Герхард Шрьодер, на 13 ноември около 25 хиляди студенти и преподаватели демонстрираха срещу предвидените за провинцията съкращения от над 50 млн. евро, срещу затварянето на университети и на множество факултети и закриването на над 1100 доцентски места. Най-силно бе изразен протестът на студентите и преподавателите от традиционно социално критичните факултети по социология, социални науки и история, част от които е предвидено да бъдат изцяло ликвидирани. Основните лозунги на протеста бяха: “Спасете образованието”, “Образованието не е стока”, “Всички срещу класовото образование” и “Образованието е поредната жертва на неолиберализма”. Предвиденото въвеждане на такси от около 700 евро за семестър, успоредно с драстичното съкращение на социалните предимства за студентите, се възприема като връщане назад към годините от началото на миналия век, когато висшето образование е било привилегия само за богатите.

Но най-забележителната проява на социален протест през последните седмици в Европа беше състоялият се в околностите на Париж II Европейски социален форум (ЕСФ). Тук се срещнаха стотици хиляди предимно млади хора от цяла Европа, за да участват в 500 симпозиума с над 100 семинара на ден, преминали в интелектуални дискусии и обмен на мнения по темата за алтернативното развитие на човешкото общество, освободено от диктата на капитала и на комерсиализираната до крайност икономика. В истински магнит се превърнаха дискусиите с емблематични леви интелектуалци като проф. Антонио Негри, проф. Ноам Чомски, с ръководителя на селските протести във Франция Жозе Вове.

Tемите на форума засягаха пряко и всекидневието на обикновения французин. Безработицата във Франция нараства бързо и по официални данни е 10 % (реално - много повече). A в целия ЕС броят на безработните, осъдени на бедност, е над 20 милиона души. Особено тежко засегнати са младите хора, които поради липса на трудов стаж нямат право на помощи и по този начин автоматично се превръщат в аутсайдери на обществото. Безперспективният им социален статус ги обрича на гетоизиране и поражда насилие в предградията на големите градове, където най-често са принудени да живеят безработните, бедните и емигрантите.

Освен оживените дискусии в препълнените конгресни зали на десетмилионния френски мегаполис, по неговите улици и булеварди често можеха да се наблюдават и спонтанни протестни действия на алтерглобалистите, към които се присъединяваха и местни жители. В тези дни Париж беше изпълнен с протестни транспаранти и много символика. Така например на няколко места в този богат на революционни традиции европейски град бяха издигнати барикади от чували с пясък, а от двете им страни бяха поставени фотоплакати или рисувани пана, изобразяващи в човешки ръст сцени от дните на Парижката комуна през 1871 г.

“Европейският социален форум в Париж е пълен успех за инициаторите”, така коментира събитието Паскал Бонфаче, директор на реномирания аналитичен Институт по международни стратегии и отношения. “Така, както Световният социален форум в Порту Алегре разруши ореола на срещите на световния икономически елит в Давос, така и ЕСФ се превърна в събитие, което повече не може да бъде игнорирано”, заяви той. И наистина, реалностите във френския политически живот потвърждават това заключение. Въпреки че по своята харта ЕСФ не допуска участието на официално афиширащи се партии, в седмиците преди неговото провеждане почти всички политически сили във Франция - от Партията на социалистите до управляващата дясна UMP, с изключение на ултрадесните, се надпреварваха да демонстрират интерес към темите на алтерглобалистите и да сигнализират желание да се включат в събитието. Президентът на управляващата UMP Ален Жупе призна, че “наистина в международните икономически отношения съществуват несправедливости, които трябва да бъдат преодолени”. Дори президентът на Франция Жак Ширак прояви действеност в тази насока и инициира създаването на работна група, която да провери възможностите за въвеждането на данъка “Тобин” върху спекулативните финансови трансфери, както и за опрощаване на дълговете на развиващите се страни. Все стари искания на алтерглобалистите.

Френската социалистическа партия пък се оказа силно впечатлена и в същото време значително притеснена от силата на изграждащото се общоевропейско извънпарламентарно опозиционно протестно движение, вляво от класическата социалдемокрация, обхващащо обединението на 1500 организации, участнички във форума. Още повече че през годините на своето управление от 1995 до 2002 г. френската соцпартия не изпълни възложените очаквания на избирателите за социална сигурност и справедливост и в резултат загуби следващите местни избори. А впоследствие на балотажа за президент дори не успя да класира своя кандидат за втория тур.

Тази негативна оценка се отнася до установените и минали през управлението партии на зелените и на цялата европейска социалдемокрация, които все повече затъват в идеологическа безидейност и в практическо бездействие. Нещо повече - дори начело на управлението, те самите стават проводници на неолиберален демонтаж на социални придобивки за широки слоеве от европейското общество.

Затова няма нищо учудващо, че сред френските участници във форума най-силна беше симпатията към новия съюз на ултралевите партии - IO (Lutteouvriere - “Класова борба”) и ICR (“Лига на революционните комунисти”). Двете ще участват с обща листа на предстоящите през пролетта регионални избори във Франция. А проведените през последните месеци проучвания на общественото мнение сочат, че 22 на сто от запитаните биха гласували за този съюз.

Всичките тези събития свидетелстват, че след началото на ренесанса на социалните протести в Генуа, Италия, процесът обхваща и останалите европейски страни, превръщайки Франция в лаборатория за експериментиране на нови политически алтернативи. Европейският социален форум завърши на 15 ноември, събота, с впечатляваща мегадемонстрация от няколкостотин хиляди участници, излезнали по улиците под лозунга: “За Европа на социалните права и за свят без войни!”



Тагове:   форум,   париж,   социален,   ноември,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - aBQZZpmghqHHyXoOTcA
25.05.2011 08:15
Ppl like you get all the brains. I just get to say tanhks for he answer.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4822539
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16457
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031