Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2007 09:45 - Корупцията - неизлечим системен дефект
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1688 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 28.09.2007 09:47


Хубавият  нов  свят  на  „коректните”

Д-р юр.н. Иван Аладжов

Както вече всички разбрахме основният стимул на пазарната икономика е стремежът към реализиране на максимална печалба за стопанските субекти. А тя се постига най-бързо в сенчестата икономика - чрез укриване на данъци, купувайки доходоносните поръчки за изпълнение чрез корумпиране на отговорните длъжностни лица, и при нелегалната търговия с наркотици, оръжие, жени, човешки органи, фалшиви пари и документи и пр., която се извършва от големите корпорации и мафиотски структури в Италия, САЩ, Япония, Хонгконг, Колумбия, а след 1990 все повече и в Източна Европа.

Според службата за борба с пране на пари (FATF) най-големите престъпни организации са от:

- САЩ:           Коза Ностра с над 40.000 члена от 25 фамилии

- Италия:        Сицилианската мафия Коза Ностра с над 65.000 члена от 150 

                         фамилии

 Камора в Неапол и Кампания с 6.500 члена и 50.000 съучастници от

 130 фамилии

                         Н`Дрангета в Калабрия с 5.000 члена от 150 фамилии

                         Нуева Сакра Корона в Апулия с 2000 члена от 50 фамилии

- Колумбия:    Наркомафия с мин. 25.000 души от 2.500 паравоенни групировки

- Русия:           160.000 члена организирани в 12.000 групи

- Япония:       Якусас, Ямагучи-Гуми, с 23.000 члена в 750 клана

                         Сумиоши-Ренго с 7.000 члена в 170 клана

                         Инагави-Кай с 7.000 члена в 300 клана

- Хонгконг:    Триядата Обединени Во с 40.000 члена в 10 клана

                         Триадата 14 К с 25.000 члена в 30 клана

                         Триядата Сун Йе Он с 50.000 члена

Други страни с действащи мощни престъпни организации са още:  Мексико, Ямайка, Турция, Албания, Косово, Черна Гора, Китай, Тайван, Чечня, Нигерия, Израел, Украйна и др.

 

Имайки предвид всичко това, не бива да се заблуждаваме, че след влизането на България в Европейския съюз, ще се ликвидира организираната престъпност, корупцията и прането на пари у нас. Единственото, което ще се промени е, че ще се усъвършенстват използваните средства - ще се премине от днешните сравнително примитивни плащания на ръка, инкасо-вноски в банка чрез хотели, ресторанти, продажби и др. към по-съвременни финансови способи. И корумпирането ще се извършва по-дискретно, вече само на високите етажи и в огромни размери.

Без пресичане на банковите канали за извършване на тези дейности, без премахване на офшорните зони, създадени от самите индустриални държави за обслужване на глобалния трансфер на легални и нелегални капитали, операциите с мръсни пари и корупционните практики и в бъдеще ще останат неразделна част от световния икономически ред.

Приходите от незаконната икономика и вследствие на корупцията в световен мащаб са огромни. По своя обем те представляват четвъртата икономическа сила след САЩ, ЕС и Япония. По данни на Международния валутен фонд те са в размер на над 1.500 милиарда долара годишно, което е близо 5% от световния брутен вътрешен продукт (БВП).

Спецслужбите естествено се опитват да следят движението на незаконните пари, но не винаги с особено голям успех и най-често със закъснение. В същото време тези огромни сиви капитали са от първостепенен интерес и за самите банки. За да преодолеят подобни затруднения, световните финансови кръгове използват предимствата, предлагани от т.нар. офшорни територии (offshore - извън бреговете/границите). Това са бивши или настоящи колониални владения (най-често на Великобритания), които са извън границите на метрополията и не са подвластни на нейното законодателство. В тях са изградени мрежи от банки, фирми и компании от тип "пощенска кутия" и финансово-брокерски фирми, чиято единствена задача е да укриват данъци и да обслужват капиталовия поток на нелегалния бизнес. Офшорните зони са разположени в удобна близост до богатите индустриални държави и са често в най-красивите курорти на света, посещавани само от отбрани "туристи" с големи куфарчета.

Подобни финансови "оазиси" за операции с нелегални средства в Европа са: британските острови в Ламанша и Ирландско море - Джърси, Гуернси, Айл оф Мен и колонията на короната Гибралтар, както и Андора, Малта, Монако, Лихтенщайн, Швейцария, Кипър а напоследък все по-често и Източна Европа. Офшорните зони на Америка са островите в Карибско море - Барбадос, Бермудите, Аруба, Кайманите, Бахамските о-и, Гренада, Белизе, Панама и Гватемала в Централна Америка, малкият щат Делауер на атлантическото крайбрежие на САЩ и Колорадо. От тези приказни места мръсните капитали тръгват по света в поредица от бързи финансови операции с цел прикриване на произхода им, с което да стане невъзможно тяхното обратно проследяване Те се инвестират от финансовите жонгльори краткотрайно в акции на Лондонската или Ню Йоркската борса, купува се петрол в Персийския залив, който веднага се продава в Лондон или САЩ; милиарди се предлагат като рискови и нашумелите напоследък микро-кредити на страните от Източна Европа и поддържат разкоша на местни мафиоти и олигарси или вече препрани се „инвестират” доходоностно в корумпирането на вземащите политически и икономическите решения в страните по света. А борбата с тези ежедневни мръсни практики в тази стопанска система е много трудна и дори най-често безнадеждна, защото на върха винаги са персони с голямо икономическо и политическо влияние, а става въпрос все пак за огромни средства, от които никой няма да се откаже.

Място за оптимизъм въобще няма, след като и световно известни концерни и банкови институти, а дори и държавни глави бяха заподозрени, че участват в "прането" на пари и гигантски схеми за корупция.

През 2004 г. такива обвинения бяха отправени към АБН - Амро Банк, Холандия, и към СИТИ-Банк, САЩ. Тя е най-големия финансов концерн в света. На нея поради доказано участие в прането на пари за мафията бе отнет лиценза в Япония за дейност с частни клиенти.

Подобни обвинения бяха отправени и срещу големия люксембургско-германски финансов холдинг Клиърстриим (=“Чист Поток“) и неговия бивш шеф Андре Люси. Клиърстриим е дъщерна фирма на Немската борса във Франкфурт и е един вид частна банка на всички останали европейски банки, борси и финансови институти, в която те са депозирали близо 9.ооо милиарда Евро. Срещу А. Люси люксембургската прокуратура заведе дело по обвинение за пране на пари и редица други финансови престъпления и манипулации. Във връзка с този финансов скандал в пресата се появиха и имената на редица висши френски политици. Компроментирани бяха дори президента Ширак и неговия министър Дьо Вилпен, който бе обвинен, че е подържал тайни сметки в Клиърстриим.

Потвърди се в разследването и обвинението срещу вашингтонската РИГС-Банк, която е търговската банка на Международния валутен фонд (МВФ) и на дипломатическия корпус във Вашингтон (САЩ), за изпирането на най-малко 13 мил. $ мръсни пари на чилийския диктатор и масов убиец – генерал Аугусто Пиночет. Той е подържал там общо 125 сметки, а Вашингтонската банка дори услужливо е разкрила специално 2 компании, водени от нейни чиновници с фиктивно седалище на Бахамските острови, които да легализират и прикриват внасяните от него средства. От компетентността на прословутата РИГС-Банк за прикриването на произхода на нелегални пари се е възползувал и корумпирания диктатор на Екваториална Гвинея – Теодоро Нгуема, който със своите 60 сметки, в които е депозирана завидната сума от 700 мил. $, е и най-големия клиент на тази щатска банка. Самата РИГС-Банк е собственост на хюстънския бизнесмен Джое Ълбрайтън, който е стар приятел и бизнес-партньор на семейство Буш. В ръководството на банката е Джонатън Буш, който е чичо на сегашния президент на САЩ, и е съдействал за отпускането на щедри дарения в подкрепа на предизборните кампании на своя племенник.

Наскоро италианската съдебна система започна нови процеси срещу бившия министър-председател на страната – мултимилиардера Силвио Берлускони. След обширни разследвания, стигащи до средата на 90-те години, и вземане на показания от 14 обвиняеми, между които са и синът и дъщерята на екс-премиера – Марина и Пиерсилвио – работещи за медийната империя на семейството, мuланските прокурори Робледо и Де Пасквале решиха да издигнат нови обвинения срещу Берлускони за подкупване както и за пране на пари в размер на стотици милиони Евро за Сицилианската мафия в началото бизнес-активността си. Според магистратите той, като собственик на медийния конгломерат „Медиясет“, бил отпуснал във връзка със закупуване на телевизионни права, огромни финансови средства от над 500.000 евро на своя тогавашен адвокат и финансов съветник, англичанина Дейвид Майлс, за лъжесвидетелстване, раздаване на подкупи и за намиране на фалшиви свидетели, които да направят благоприятни за Берлускони показания пред съда във връзка с водените тогава процеси срещу него за непрозрачни приватизационни сделки в негова полза.

Най-новият скандал във връзка с огромни финансови нередности, включващ пране на скрити от данъчните служби средства и тяхното използване за корумпиране на носещите отговорност лица по целия свят, взриви наскоро немската преса. Мюнхенската прокуратура установи, че германския мегаконцерн „Сименс” е укривал в продължение на десетилетия печалби в размер на стотици милиони евро от данъчните служби. След това те са били изпирани и укривани последователно чрез мрежа от подставени офшорни консултантски фирми в САЩ, британските колонии в Карибския басейн (Бритиш Върджин Айландс) и Гибралтар, Лихтенщайн, Австрия и Швейцария. На тези свързани със „Сименс” фирми са превеждани огромни хонорари, без въобще да са извършвали каквито и да е било услуги за концерна. По този начин са били отклонявани средствата, които след това са служели за корумпирането на държавни представители по целия свят. Прокуратурата е установила до сега, че близо половин милиард евро от тези средства, след тяхното изпиране и укриване са използвани за подкупване на длъжностни лица, които са били отговорни за сключване на обществени поръчки и за приватизации. За тяхната благосклонност концерна им е плащал средно по 3 % от стойността на съответната сделка. Във връзка с тези нередности са арестувани няколко мениджъра на корпорацията, които са направили вече и обстойни признания за тези финансови схеми. Изявени са съмнения за съучастие в тези нелегални операции и към международната одиторска фирма „КПМГ”. Като осчетоводяваща от десетилетия „Сименс” и длъжна да оповести безпристрастно всички данни от своите одити, е невъзможно тя да е пропуснала неумишлено финансови манипулации в този размер. „КПМГ” е обвинена, че е проверявала концерна недобросъвестно, по негова поръчка, и че не е подала сигнал за тези нелегални дейности. „Сименс” се разследва за корупция още в Норвегия и в Унгария при изпълнението на военни поръчки. В Италия концерна е обвинен в корупция по приватизацията на държавната телекомуникационна компания „Стет” и при доставки за държавния електропроизводител „Енел”. В съседна Гърция „Сименс” си е купувал с десетки милиони евро благосклонността на държавни служители, които са били отговорни за отдаването на проекти по Олимпиадата през 2004 г., за модернизирането на гръцките телекомуникации, както и за метрото в Атина. Също и в Югославия „Сименс” щедро е раздавал пари при обществени поръчки за модернизация на електроцентрали. До сега са разкрити доказани парични потоци от свързани със „Сименс” офшорни фирми, където тези средства първо са били нелегално укривани, а след това изразходени за корумпиране на отговорни лица в следните още страни: Азербайджан, Русия, Египет, Нигерия, Камерун, Саудитска Арабия, Кувейт, Виетнам, Индонезия. И това е само върхът на корупционния айсберг само на един концерн, опериращ в 190 страни по света, до който в момента са проникнали следователите. А никои прокурор до сега не смее да предскаже каква част от предприеманите по 9 милиона осчетоводени действия на ден в „Сименс” са били фиктивни, и каква част от издаваните въз основа на тях милиарди сметки през последните години са служели само за укриване на печалби от данъчните служби и за отклоняване на средства по надлежната схема. Във връзка с тези крещящи нередности, международната организация за борба с корупцията „Трансперънси Интернешънъл” (ТИ) преустанови на 15.12.2006 г. сътрудничеството си със „Сименс”. По данни на ТИ „купуването” на обществени поръчки чрез подкупване на отговорните държавни служители оскъпява тези сделки за поръчващата страна с 20 %, тъй като те вече не избират най-изгодния за страната изпълнител. „Вие въобще не знаете какви са практиките по света. За получаване на поръчки, американците оказват натиск дори чрез разузнаването си.” Въз основа на това признание, направено пред следствието от обвинените в изграждане на престъпна организация за укриване и пране на пари мениджъри на „Сименс”, от коментаторите бяха изявени опасенията, че най-вероятно всички тези незаконни дейности са „нормалната” търговска практика на всички големи, глобално опериращи концерни.

Всички тези факти красноречиво разкриват изцяло липсващия морал на субектите на глобализираната икономика и налагат извода, че укриването на средства, тяхното изпиране и корупцията не са просто характерни за определени държави само на даден етап от тяхното развитие. Тези нелегални дейности явно са неразделна част на този вид икономическа система, превръщаща постепенно всички сфери от живота на хората в тържище, при която стремежа за реализиране на максимална печалба оправдава всички средства за нейното постигане. А действащите закони и омайващото бръщолевене на политиците са явно за наивните, които все още им вярват и имат за големите играчи тежестта само на изразходената за напечатването им целулоза.

Нека да ни е честито присъединяването към Хубавия Нов Свят на икономически и политически „коректните”!



Тагове:   дефект,   неизлечим,


Гласувай:
1



1. iw69 - Политиката като част от мафията
04.04.2011 13:06
Един от най-ярко профилираните разследващи журналисти в Германия - Юрген Рот, от години разследва обвързаността на германската икономика с криминалните структури. "Изхождам от предположението на МВФ (защото конкретни цифри няма), че криминалните структури ежегодно препират по 1000 милиарда евро. При това положение е ясно, че една част от тези пари се внася в акции, фондове и пр., а останалата част се инвестира. Започвам все по-често да се питам дали висшите финансови среди днес изобщо могат да бъдат разграничавани от криминалните организации. Това е явно просто въпрос на дефиниция", казва Рот. Според него проникването на криминални елементи в структурите на пазарната икономика разрушава демократичното гражданско общество, както и всякакви прояви на истински социална пазарна икономика.
цитирай
2. анонимен - OqdyBqoVJokbjDTlx
25.05.2011 02:23
I'm not easily imperssed. . . but that's impressing me! :)
цитирай
3. анонимен - EWHLdjbvZPxxcWEp
25.05.2011 07:52
Now thatВ’s slubte! Great to hear from you.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4825383
Постинги: 2502
Коментари: 6279
Гласове: 16467
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031