Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2010 13:29 - След Латвия днес е ред на Гърция да притяга колана до дупка
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 971 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.05.2010 12:07


Днес Гърция е изправена пред строги икономии. Миналата година друга страна от ЕС - Латвия, бе принудена да предприеме драматични мерки за саниране на бюджета и да притяга колана до болка.
 Само до преди 2 години тя гальовно бе наричана "балтийският тигър". Днес от това не е останало и помен. Причината - латвийците живееха над възможностите си, подлъгани от евтини кредити. Но балонът на илюзиите се спука и латвийците се приземиха болезнено в реалностите на капитализма.
Привидно животът в Рига изглежда наред. Но палатковият лагер на протестиращите на централния площад издава истинското положение, в което се намират латвийците. "Ние искаме да ядем, работим и живеем", пише на лозунгите.
Какво означава това се вижда от ежедневните жертви, които е принудено да прави едно обикновено семейство. Д. Шкеле и нейният съпруг са учители. От есента насам те живеят с намалени на половина заплати. Че са се отказали от отпуската си, е най-малкият им проблем. "Миналата година все още планувахме екскурзии, но днес това е абсурдно. Нямаме никакви планове, защото не можем да си ги позволим!", казва г-жа Шкеле.
Провалът на най-голямата банка в страната "Парекс" поставя началото на драмата. Държавата е принудена да предостави финансова помощ за спасяването й. Надутият до краен предел балон на цените за недвижимости гръмва. Много латвийци вече не са в състояние да изплащат огромните кредити, които са взели.
Златните времена на измършавялото вече "балтийско коте" останаха в миналото. През 2005г. икономиката на страната бележи ръст от 10,6%, най-високият в ЕС. Но възходът трае само още 3 години. През 2009г. икономиката се срива с цели 18%. Страната е изправена на ръба на катастрофата. Прогнозите за тази година са за 4% намаляване на БВП и това се брои за успех.
Причината за това са приетите от кабинета драстични мерки. Миналата есен той се обърна към ЕС и МВФ с отчаян зов за помощ. Те откликнаха, отпускайки кредит в размер на 7.5 млрд. евро. Условието обаче е, изпълняване на драконови по рода си икономии.
Днес 38-годишният премиер Валдис Домбровски обяснява, че жестоките съкращения в бюджета са станали факт след диалог с представители на икономиката, синдикатите и пенсионерските съюзи.
Заплатите са болезнено орязани. Данъците растат, а повечето от социалните придобивки са премахнати. МВФ оставя латвийското правителство без право на избор. Уличните протести не закъсняват. Поради тежките икономии коалиционният партньор се отказва от участието си във властта. В момента страната се управлява от правителство на малцинството. И макар че през есентта в Латвия ще има избори, Домбровски не дава щедри обещания: "Принудени сме да пестим по този начин до 2011г. Тогава ще сме постигнали маастрихтските критерии за членство в еврозоната. Това обаче не означава, че можем да се наслаждаваме на живота отново по начина, по който за съжаление го правихме до 2008г.", казва латвийският премиер.



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4883569
Постинги: 2548
Коментари: 6421
Гласове: 16757
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930