Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2010 14:03 - И ИСПАНИЯ ВЕЧЕ ЗАСТРАШИТЕЛНО ПОДСМЪРЧА
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1126 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 26.05.2010 13:13


Гърция, която е станалата емблематична за днешното проявление на тежката криза на съвременния капитализъм, съвсем не е единствената страна в еврозоната със застрашаващи я финансови проблеми. И Испания може скоро да пропищи за европейски помощи, след като стана известно, че държавния дълг продължава да расте и вече е над 600 милиарда евро (респ. близо 70% от БВП), бюджетния дефицит се оценява на -11,2%, а икономическия приръст продължава да е отрицателен с -3,6%. Също и конкурентоспособността на испанската икономика постоянно намалява, цели браншове като строителството буквално се сринаха, а безработицата надминава вече 20% (сред младежите тя дори достига 40%) - нива познати от упадъка в края на франкисткия режим. Но Мадрид за сега енергично опровергава всякакви съмнения за платежни проблеми.
Но колкото повече някой се опитва да замазва положението, толкова повече нараства и недоверието към него. Тази максимата важи  освен в любовта в пълна сила и за финасовите пазари. Затова е доста обезпокояващ начинът, по който политиците упорито отхвърлят предположенията за финансови проблеми на Испания.
"Ние знаем, че нещата непрекъсното се променят", каза самият испански премиер Сапатеро. "Пазарите реагират на всичко, много често това са слухове, неотговарящи на действителността. Имам пълно доверие в силата и платежоспособността на обществения сектор и вярвам, че икономиката ще се възстанови." Причината за подобно изказване се крие в появилите се наскоро слухове, че Испания се нуждае от европейска помощ в размер на стотици милиарди: "Пълни измишльотини, не вярвайте на такива неща!", панически опроверга испанският премиер.
Само че пазарите не вярват на сълзи и реагират нервно. Растат рисковите добавки за испански държавни облигации, т.е. те поскъпват и обслужването им допълнително натоварва и без това огромния бюджетен дефицит. Испания вече плаща с 1/2 по-високи лихви за кредити в сравнение с Германия с постоянно нарастваща тенденция. Също и рейтинговите агенции декласираха иберийската страна, което оскъпява кредитирането й.
И пролетната конюнктурна прогноза на Еврокомисията не успя да усмири духовете - някакъв подем в испанската икономика може да се очаква едва догодина. Президентът на ЕС Ван Ромпой се видя принуден да реагира на спекулациите: "Виждам съвсем объркващи развития на финансовите пазари, породени от безпочвени слухове - например спрямо Испания и Португалия. Нека е ясно - ситуацията в тези страни няма нищо общо с тази в Гърция, която е единичен случай." Но дали наистина е така?
Еврокомисарят по валутните въпроси Оли Рен от своя страна предупреждава за опасността от задълбочаване на кризата на доверие в еврозоната: "За да запазим крехкия икономически подем, който все още е нестабилен, трябва да ограничим финансовия пожар само на територията на Гърция. Той не трябва да обхваща други страни и да се превръща в заплаха за стабилността на европейските финанси."
През идните седмици ще си проличи дали издигнатият европейски защитен вал в размер на общо 750 милиарда евро ще удържи на дълготрайния обстрел на спекулантите, като за сега той не е в състояние да предпази общата валута от постоянното й обезценяване.




Гласувай:
2



1. анонимен - Royrakga
25.05.2011 10:34
I'm out of leuage here. Too much brain power on display!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4873129
Постинги: 2538
Коментари: 6400
Гласове: 16704
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930