Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2010 13:08 - ПОРТУГАЛИЯ ХЛЪТНА в КРЕДИТНИЯ КАПАН
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1391 Коментари: 2 Гласове:
1



    И най-западната европейска държава не остана пощадена от опустушителната финансово-икономически пожар. Португалия, която днес се причислява от анализаторите пренебрежително към групата на страните-прасета PIGS, бързо натрупа през последните години държавни дългове в размер от 130 млрд. евро, респ. около 85% от БВП, а бюджетния дефецит скочи от под 2% през 2007 г. на актуално близо -10%. Икономическият прираст през 2009 г. също бе отрицателен с -4%. Съответно стремглаво расте и безработицата. За да покрива дълговете си, страната е принудена да заема все по-скъпи кредити след като неотдавна и нейния рейтинг бе понижен. След де факто фалиралата Гърция, Португалия плаща с близо 6% най-високите лихви по емитирани от държавата облигации. И макар социалистическото правителство на Жозе Сократиш категорично да се противопоставя на твърденията, че родината му е следващия потенциален кандидат за банкрут в ЕС, кабинета бе принуден да предприеме крутни фискални мерки, за да забави пропадането. Замразени са дори обявявани до скоро за приоритетни инфраструктурни проекти като бързия влак, свързващ Порто и Лисабон с Испания и много други. Целият строителен сектор буквално е замръзнал.
    Бързо се ограничава и без това ниския социален стандарт на населението. А все повече семейства не могат да изплащат жилищните си кредити. В сравнение с Западна Европа в Португалия дори хората от средното съсловие печелят значително по-малко и кризата ги удари с пълна сила.
    "Купих си жилището през 2007 г. Бях пресметнал всичко добре, но лихвите нараснаха толкова много, че сега плащам по 400 евро на месец в повече", разкава 30-годишният Луиш Нунеш, който вече не може да финансира апартамента си и му предстои да се раздели с него. Сравнима е съдбата и на Ана Алмейда, държавен служител в Лисабон: "От няколко месеца вече не мога да изплащам кредита си, в момента се опитвам да договоря нови условия с банката. В началото плащах по 360 евро, а сега вече 600."
    Но не само те са в това стресиращо положение - подобно на тях вече десетки хиляди, не смогват да плащат вноските си, като броят им лавинообразно расте. Много хора вече не могат да обслужват и дълговете си, свързани с ежедневните им нужди. Вследствие на финансовата криза и в Португалия лихвите растат стремглаво. Което засяга всички, но най-вече представителите на средната класа, които получават под 1000 евро месечно. Особенно ако им се е наложило в предходните години на бума да си купят жилища, тъй като в Португалия почти няма пазар за жилища под наем. И в контекста на увеличаващите се разходи за издръжка и все по-високите лихви кредитният капан чтраква. Например А. Алмейда получава по 840 евро на месец, а кредитът за апартамента й поглъща вече 600, като сумата постоянно расте. Което за нея и за хората в подобна ситуация означава все повече ограничения. Особенно ако ги удари и бичът на растящата безработица, тъй-като помощите при загуба на работното място в Протугалия са минимални.
    И все повече хора накрая няма да могат да си позволят нищо, ще изгубят жилищата си, а животът им ще е мизерен.
    Така че, добре дошли в "хубавия нов свят" на кризисна Европа!
 



Гласувай:
2



1. gbfil2 - Положението не е точно такова
14.06.2010 14:09
Проблемите на Португалия не са от сега. Барозо, преди да стане председател на ЕК, докара Португалия до дефицит надхвърлящ 3-те процента. Затова ми бе и много странно, как ще оправи финансийте на ЕС. Е, резулата е налице. Следващото правителство бе принудено да покачи данаците, включително и ДДС-то. Основните причини за Португалската криза, обаче са по-дълбоки и в голямата си част са резултата от цялосната политика на ЕС, и конкретно към Испания, която е толерирана за сметка на Португалия. Това обаче е дълга тема. Има и нещо оптимистично обаче и то е свързано с туризмът. Само на Алгарв има по 10-12 милиона туристи годишно. Опитайтай да си купиш самолетен билет Лондон-Фаро в момента, да речем. Освен това фискалната политика е доста добре контролирана, за разлика от Гърция, така че аналогията не е много точна, въпреки общите донякъде проблеми. За жилищните кредити имаше възможност още преди 6-7 години да се договорират с постоянен лихвен процент за целият период на заема. Плащането по тези кредити са разход. Също така има необлагаем минимум от 10000 евро за всеки от родителите и по 360 евро/месечно за дете от семейството. Разбира се винаги има и потърпевши, за сметка на други. Животът не е справедлив..., знаем го всички.
цитирай
2. анонимен - aaTvqFdX
25.05.2011 04:40
Hey, that post leaves me feeinlg foolish. Kudos to you!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4824385
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031