Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2010 10:06 - Унгария върви по пътя на Гърция
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 4498 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 04.07.2010 11:01


    Унгария, която по времето на социализма бе една от най-динамично развиващите се страни в Източна Европа, днес, 20 години след промените, е на прага на държавен банкрут. И това се случва въпреки факта, че страната е с около 50% по-висок жизнен стандарт на населението от у нас. Държавната задлъжнялост на Унгария вече достига 80% от БВП (+7% спрямо м.г.) Бюджетът цяло десетилетие е в дефицит - към момента той е около 7,5%, т.е. два пъти повече спрямо 2008 г. През 2009-а унгарската  икономика реализира спад от 6%, а безработицата тръгна отново стремглаво нагоре. Вследствие на стопанските проблеми националната валута (форинтът) изгуби над 1/3 от стойността си. През изминалата година и половина ЕС, МВФ и Световната банка бяха принудени спешно да се намесят и отпуснаха кредит от 25 млрд. евро, за да предотвратят колапса на страната. Най-важната цел на финансовата интервенция бе да се подпомогне форинта срещу спекулациите и обезценяването му.
    Отпуснатите отвън средства временно закърпиха продънения бюджет и увеличиха допълнително държавната задлъжнялост, която и без това е сред най-високите в Източна Европа. През т.г. и дефицитът отново започна бързо да нараства. А цената на петгодишните суапове (CDS), вид застраховка за осигуряване срещу евентуален държавен банкрут, което е и един от показателите на кредитния риск за финансови инвестиции в дадена държава, достигна за Унгария до почти 400 базисни пункта (4%). Това допълнително оскъпи външното кредитиране. На подобни процеси бяхме свидетели в началото на т.г. преди срива на Гърция. Затова Унгария понастоящем се сочи от много анализатори като следващия кандидат за неплатежоспособност след южната ни съседка.
    За да противодейства на пропадането, бившето социаллиберално правителство предприе редица непопулярни антикризисни мерки с цел икономии. Към тях спадат отмяната на 13-ата пенсия, повишаването на пенсионната възраст, увеличаването на ДДС с 5%, намаляването на заплатите на държавните служители с 15%, намаляването на редица семейни надбавки, както и въвеждането на данък върху недвижимото имущество в размер на 0,5%. Само от него кабинетът си осигури годишни постъпления в хазната от порядъка на половин милиард евро. Всички тези дълбоко антисоциални по своята същност мерки доведоха в крайна сметка до тежката загуба на социалистите на последните избори. Сегашният нов кабинет на консерваторите не провежда съществено по-различна политика. Новото дясно правителство обяви мащабна фискална реформа, която включва и въвеждане на банков данък, от който се очакват приходи от 720 млн. евро.
    Днес никой в Унгария не знае дали страната няма да е следващата жертва на финансовата криза. Унгарците оцеляват, водени от девиза: "Да изчакаме, докато отмине бурята." Но никой не може да каже кога ще стане това и на каква цена. Много хора живеят на кредит, а те постоянно поскъпват. Паника засега няма. Хората се надяват, че всичко ще свърши добре. Едно е ясно - в бъдеще унгарците ще бъдат принудени да променят начина си на живот и да се въздържат от по-големи разходи.     "Все още не съм видял опашки пред банките. Явно има някакво доверие, не сме ние виновни за тази криза", казва унгарец, който обаче признава, че не е особено спокоен и оптимистично настроен. И той като много други е теглил заеми, когато "парите бяха евтини". Млада жена, взела уж изгоден кредит, вече е получила известие от своята банка за поскъпване на погасителната вноска: "Преди няколко месеца изплащах по 130 000 форинта месечно, сега ми искат по 170 000." Днес особено коварни са кредитите в чужда валута. Преди 2-3 години те бяха евтини, но сега са непосилно скъпи, защото форинтът се срина. Петер Мерли, директор на унгарското сдружение за недвижимо имущество, предупреждава, че в сегашната ситуация много хора може да изгубят къщите и спестяванията си: "Платежоспособността на повечето хора е точно изчислена - дори и най-малките повишения на лихвите са истинска катастрофа за тях."     Финансовата криза не е опасна само за гражданите и за кредитиралите ги банки, но и за цялата високозадлъжняла държава. Не е изключено да станем свидетели на гръцки сценарий с Унгария.


Тагове:   криза,   Унгария,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - ПОПРАВКА, ЗА НЕВЕЖИТЕ.......
04.07.2010 10:23
ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛИЗМА ,УНГАРИЯ ИМАШЕ ЧАСТЕН СЕКТОР ...И ТО ТВЪРДЕ ДОБРЕ РАЗВИТ!!!
ПРАВЕХА ИМ СЕ ОТСТЪПКИ,ЗАРАДИ ТЯХНАТА НЕПРЕКЛОННОСТ И БОРБЕНОСТ!!!!
УНГАРИЯ ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА -БЕШЕ ,КАТО БУРЕ С БАРУТ СЛЕД" УНГАРСКИТЕ СЪБИТИЯ"!!!
ТАМ ,БЕСЕХА КОМУНИСТИТЕ ПО ТЕЛЕГРАФНИТЕ СТЪЛБОВЕ, ЗА ОТМЪЩЕНИЕ!!!!

ТАМ СИ ИМАШЕ КАПИТАЛИЗЪМ ,ОЩЕ ПРЕЗ 70-ТТЕ, ГОДИНИ!!!
СЕГА ,КРИЗАТА УДРЯ ВСИЧКИ--НО ТЕ ,ПАК ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ ПО-НАПРЕД ОТ БЪЛГАРИЯ!!!....БЪДЕТЕ СИГУРНИ!!!

ПРОСТО ,ТАМ НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА СА ДРУГИ ХОРА!!!
В УНГАРИЯ,РОДОВАТА КОМУНИСТИЧЕСКА МАФИЯ --ОТДАВНА Е ЛИКВИДИРАНА!!!!
цитирай
2. анонимен - Към поправяча на "невежите" от по-горе
04.07.2010 11:06
Така коментирано от предшественика, се усеща, че "анонимеца" е малко пред изпадането в бяс или трайно психическо разстройство!
цитирай
3. анонимен - ХА,ХА,ХА,.....ЕГАТИ "КОНСТАТАЦИЯТА"
04.07.2010 11:16
"БЯС".....ОПРЕДЕЛЕНО ,НЕ!

НЕСКОПОСАНИТЕ ОПИТИ ДА СЕ ФАЛШИФИЦИРАТНЕЩАТА-ВИНАГИ ,СА МЕ ЗАБАВЛЯВАЛИ!!!
ЗА СВЕДЕНИЕ:
В ГР.ШОПРОН, ИМАХМЕ ПРИЯТЕЛКА НА МАЙКА МИ!!!!!ЗНАМ ПОДРОБНОСТИ!
В ГР.ЗАЛАЕГЕРСЕК, ЛИЧНО СЪМ ХОДИЛ И ВИДЯЛ ,НЕЩАТА И ГОВОРИЛ С МАСА ХОРА!!!

КОЛКОТО ДО ПСИХИКАТА.... НА НЯКОИ ХОРА,ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ ДА БЪДЕ ТОТАЛНО РАЗСТРОЕНА!
АЗ ,ПРОСТО ПРОЯВЯВАМ РАЗБИРАНЕ .....НИЩО ЛИЧНО!!!
цитирай
4. анонимен - vrRECEnOOeegD
25.05.2011 01:33
HHIS I should have thuohgt of that!
цитирай
5. анонимен - zwcFhiGh
25.05.2011 04:50
YouВ’re a real deep tinhker. Thanks for sharing.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4870625
Постинги: 2537
Коментари: 6397
Гласове: 16699
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930