Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2010 16:38 - Всеки четвърти българин тъне в африканска нищета
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2457 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 13.10.2010 12:55


Иван Аладжов
Обречени  на  мизерия

    Всеки четвърти българин живее в бедност. Според полското издание "Analyst Economic" в "бедната балканска страна" над 2 млн. души вегетират с месечен доход от едва 56 евро. А социалните проблеми дори се задълбочават. Анализаторите допълват, че през 2011 г. продължаващата икономическа стагнация ще изпрати още 110 000 българи на дъното, които ще се присъединят към "армията от бедняци". Полските експерти констатират, че у нас средното възнаграждение е едва 306 евро, което е едно от най-ниските на континента. А управляващите не възнамеряват да вдигат мизерната минимална заплата. В анализа се посочва още, че необходимите средства за нормално съществуване на едно четиричленно семейство у нас са 1012 евро, което означава, че хората тук живеят с приблизително двойно по-малко от необходимото. Изводът е, че дори човек да получава средна заплата, пак тъне в нищета.
    Според данни на родния Икономически и социален съвет около 1,2 милиона са гражданите, които живеят под официалния праг на бедността у нас. Което според сухите цифри на статистиката означава, че доходът им е до 211 лв. Това поне е официалната граница на т.нар. относителна бедност в България от 1.1.2010 г. според решение на кабинета от края на м.г. А този показател е доста по-оптимистичен от цитираното в полското издание.
    Прагът на относителната бедност се изчислява на база 60% от средния доход за страната. Официално 21,3% са хората у нас, които живеят под този праг, като това са данни от началото на т.г. А след 9 месеца в кризата този показател най-вероятно е още по-висок.
    Трябва да се има предвид, че границата за бедност в България е 2,8 пъти по-ниска в сравнение с новоприсъединените и дори цели 13 пъти под тази за старите страни-членки на ЕС. Без обаче стоките и услугите у нас да са с толкова пъти по-евтини. Дори напротив - основни хранителни продукти в България са по-скъпи от Германия например. А това прави бедността у нас значително по-жестока.
    Според дефиницията за бедни се считат тези хора, които нямат достатъчно доходи за задоволяване на основни материални потребности като храна, облекло, жилище; имат ограничен достъп до социални услуги като образование и здравеопазване; нямат възможности за личностно развитие и за подобряване на жизнения стандарт. А въз основа на субективното усещане за недостатък на средства за нормално съществуване дори 92% от българите считат, че бедността в страната ни е широко разпространена, съобщи неотдавна Евробарометър. Националният статистически институт от своя страна по отношение на бедността ни подхранва отчасти с данни от преди кризата, според които делът на работещите бедни за 2008 г. у нас е бил 7,1%, докато при безработните достига 53,3%. А днес тези показатели със сигурност са значително по-високи.
    Но какво реално означават всичките тези числа? Фактът, че според чуждите наблюдатели над 2 млн. души в България са принудени да съществуват с едва 1,87 евро на ден (респективно 56 евро на месец) означава, че нивата на бедността у нас са достигнали драматичните показатели от Черния континент. Нивото на "абсолютната" бедност в Африка се изчислява на 2 щатски долара на ден, под която сума вече е застрашено физическото оцеляване на индивида. Tова е с малко (около половин долар) под показателя за въпросните 2 млн. граждани у нас. Потресаващ факт!
    A има и много примери за редица страни от африканския континент с по-високи социални стандарти от тези у нас. Така например пенсията на учител в централноафриканската държава Габон е около 120 евро, което комай е повече от даскалската пенсия у нас. Оказва се също, че там здравеопазването е изцяло безплатно, дори за операции в чужбина (разходите се покриват от държавен фонд, захранван от износа на суровини). Освен това в тази държава цените са значително по-ниски от българските, а разходите за отопление и за дебели дрехи през зимата изцяло отпадат, понеже страната е на екватора.
    Всичко това говори, че сме подложена на тежка мизерия нация. Феноменален е още един факт - икономическата криза не намали броя на богаташите у нас. Данните на БНБ показват, че новите финансови милионери за година дори са се увеличили с 96 - до 423 души. Как става така, че най-бедната европейска нация продължава да произвежда богаташи? Явно това е пряко свързано с прогресиращата мизерия на народа, тъй като в едно общество забогатяването и обедняването са взаимно свързани, като скачени съдове. И за да се пълнят джобовете на едни толкова много, е необходимо другите да се изпразват все повече. Съответно, за да се ликвидира бедността у нас, трябва да се изкорени възможността отделни субекти да могат да забогатяват за сметка на обществото. А който говори нещо друго, просто ви хвърля прах в очите!



Тагове:   бедност,


Гласувай:
7



1. анонимен - димо
12.10.2010 18:42
Браво Ив ,абсолютно точно и вярно !!Държавата е обсебена от шепа престъпници,които гледат да доят бедния народ все по вече. Има ли правителство което управлява държавата за да се подобри състоянието на хората,до сега ? Няма нито едно. Всичките ламтят за власта за да гушат и печелят заедно с мафиотите и олигарсите. Всичко е синджирмарка и всички са навързани като свински черва !А иначе приказките им бяха много големи (на всички правителства от 89 год насам.Бития бит,а др.го знаете! Нещата ще се оправят само с един бунт на масите и всички на стадион В.Левски,както направи Пиночет .
цитирай
2. анонимен - CTvKaYTKHASJOPo
25.05.2011 13:51
I thank you humbly for shranig your wisdom JJWY
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4863481
Постинги: 2535
Коментари: 6392
Гласове: 16667
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930