Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2011 12:06 - Енергийният рекет над потребителите продължава
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1489 Коментари: 0 Гласове:
4



 Иван Аладжов  Енергиен  рекет    
    Представители на топлофикационните дружества поискаха 15% увеличаване на цените на нощната електроенергия от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Те аргументираха желанието си с това, че по този начин домакинствата щели да спрат да се отопляват на ток и да се върнат отново към парното.
    Но това искане на топлофикациите дава гръб на самите електроразпределители, които и без това отдавна явно се стремят да изравнят цените, т.е. постепенно да обезсмислят нощната, по-евтина тарифа. И често тя поскъпва с повече, отколкото дневната енергия.
    А аргументите на Асоциацията на топлофикационните дружества са доста едностранчиви и в по-голямата си част не отговарят на реалностите. Дори да приемем, че нощната тарифа на електроенергията наистина по някакъв начин за 8 часа през нощта конкурира и с това притиска топлофикационните дружества, през останалите две трети от деня по тази логика хората трябва да се греят на по-скъпата дневна тарифа, ако са се отказали от парно.
    Проблемът на топлоснабдителите за това, че гражданите все по-често търсят алтернативи на техните услуги, идва най-вече оттам, че топлофикациите, освен че не са модерни и икономични, прилагат и абсолютно непрозрачен начин за отчитане на изразходената от потребителите енергия. Това по-скоро наподобява на закрепостяване, отколкото на гъвкав и изгоден начин за отопление. Защото ние, потребителите, по метода, по който досега ни се изчисляват сметките, не сме в състояние да контролираме дали те наистина реално отговарят на изразходената от нас топлина. И докато това е така, хората ще продължат да се отказват от парното и да търсят други начини на отопление.
    Но за да задържат клиентите си и да останат в бъдеще необходими и конкурентноспособни, топлофикациите ще трябва да инвестират в нови технологии, да ограничат разходите си и не на последно място - да променят метода на ценообразуване. Защото не е нормално поведение на пазара това, на което станахме свидетели през последната година. Вдигнаха цената на топлото с 19%, после я намалиха с 5%, а сега пък искат да си увеличат ползваемостта и приходите изцяло за сметка на изнемогващите от скъпотията в тази страна хора.
    Такива практики граничат с енергиен рекет!


Тагове:   топлофикации,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4875267
Постинги: 2539
Коментари: 6400
Гласове: 16712
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930