Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2011 11:55 - Ще останем ли алкохолен рай за чуждите туристи ?
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1629 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.08.2011 22:18


 Алкохолният туризъм влияе негативно на страната ни и затова трябва да бъдат взети мерки, предлагат от бранша. По принцип това прозрение е правилно. Но дали то не идва прекалено късно и дали наистина ще е възможно да се протоводейства на тази негативна тенденция?
 Аз лично трябва да призная, че не съм оптимист и не вярвам, че ще можем да се променим като туристическа дестинация. Защото тази промяна ще трябва да започне със смяна на менталитета, който за съжаление е доста чешитски, а и ще са нужни милиардни нови инвестиции в сектора, за да могат да се променят нещата към по-добро.
 Каква е реалността у нас?
 Имаме не особено голямо крайбрежие, със сравнително малки и тесни плажове. На всичкото отгоре през последното десетилетие тази ивица бе безпощадно презастроена и вече наподобява бетонна пустиня, най-често без подкрепяща я инфраструктура като пречиствателни станции, сметосъбиране, нормални пътища и т.н. През лятото тези туристически гета се пълнят със стотици хиляди посетители, което натоварва природата, а и самите летовници до предел. В морето се изливат най-често непречистените отходни води на хаотично нароилите се като гъби курорти. Морската вода съответно е мръсна. Плажовете са лошо поддържани и препълнени с хора. Произволно се искат какви ли не такси за чадъри, шезлонги и за какво ли още не. А и дори предварително да си доплатил за стая с гледка към морето, това не ти е гарантирано. Може на място да се окаже, че между твоя прозорец и морската шир стърчи друга постройка. Обслужващият персонал по хотелите и заведенията преобладаващо е навъсен и гледа на туриста или като на натрапник, който го безпокои, или на самоходен портфейл, от който трябва да се измъкнат максимално много пари срещу минимално положен труд. Също и храната често е с рядко ниско качество, дори понякога направо вредна за здравето.
 Съответно какъв типаж туристи може да очакваме да идват у нас при тези нелицеприятни реалности? От една страна, това са, да ги наречем, нормални туристи, които ще дойдат веднъж и ще си кажат - никога пак. Освен ако по една случайност успеят все пак да намерят пътя към незасегнатите от масовия туризъм и човешката алчност места у нас, но те стават все по-малко. А броят на такива летовници и в бъдеще ще остане обозрим. Основният контингент, от който зависи оцеляването на собствениците на хотелите, ще остане ордите на подрастващи англичани, скандинавци и германци, избрали страната ни именно заради многото евтин алкохол с неясен произход и проститутките, които предлагат навсякъде по морето облекчение.
 А съветът, който дават от варненската туристическа камара, страната ни да ползва примера на Турция в ограничаването на този род почивки, най-вероятно ще си остане само поредното добро пожелание. Защото Турция със своите над 6000 км крайбрежие не е така нагъчкана, както нашите 378 км брегова ивица. Освен това тяхната традиция по принцип има съвсем друго отношение към алкохола, като там май са и доста по-трудолюбиви и значително по-любезни към гостите си.



Тагове:   туризъм,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4822989
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16459
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031