Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2015 10:42 - В Донбас училищата са под обстрел
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 3577 Коментари: 1 Гласове:
3



Сузан Вит-Щаал,
в. “Jungewelt”, 31.8.2015

Горловка се намира между украинските правителствени части и Донецката народна република. Киев атакува най-вече цивилни цели

Часовникът в залата на училище № 14 е спрял в 04:19ч. Това е времето, когато украинската армия във вторник сутринта откри огън по намиращия се на 50 км. северно от Донецк град Горловка. От няколко седмици артилерия на Киев провежда всеки ден тежки атаки.
Двора на училището е осеян от кратери. Входната врата е напълно разбита. Директорката Людмила Грошева сочи към прозорците на класните стаи, които са разбити от мощните взривове. Рисунките по стените, изложени от децата през миналата седмица по случай първия учебен ден бяха надупчени от шрапнели. "Това е удар в сърцето на нашето училище", коментира Грошева горчиво.
„От ОССЕ бяха тук и документираха всичко", казва тя. "Някой в ​​Киев най-вероятно е заинтересован нашите деца да са в бункерите, вместо да учат нещо. Но ние няма да се примирим. Ние ще получим помощ от местни заводи, за да ремонтираме училището. След края на ваканцията ще успеем навреме да започнем новата учебна година".
По време на артилерийския обстрел охраната и някои жители на съседните къщи са били в мазето на училището, където са търсили защита от падащите гранати. Тук не е бил убит или ранен никой. Но други жители на града не са имали този късмет. Една жена бе убита в къщата й, а едно момиче почина малко по-късно в болницата от раните си. Дванадесет други цивилни граждани бяха ранени, включително една възрастна жена, която има шрапнели в гърба и е в много тежко състояние.
Според кмета Роман Храменков тази година са убити 164 души, а 501 са били ранени. От първоначално 280 000 жители, вече почти една трета са напуснали града.
Нищо чудно. В момента Горловка е една от най-критичните точки по фронтовата линия в Донбас - позициите на украинските войски в някои участъци са на по-малко от един километър от границите на града. През последните дни, повече от десет къщи, спортна зала, детска градина и едно професионално училище са били разрушени. Покривът на училището № 14 е унищожен и части на сградата са в руини. На една детска площадка малчугани събират шрапнели и гордо ни показват своята колекция.
Милиции на Донецката народна република са издигнали на много стратегически точки в Горловка контролно-пропускателни пунктове, които съвпадат с безбройните места на боеве и разруха. "Има много повече жертви сред населението, отколкото сред войниците. Украинската армия атакува преднамерено цивилни цели", казва военен. „В момента само ние, опълченците, спазваме примирието от Минск".
Няма място в града, което да е наистина безопасно. Особено през нощта, най-лошите кошмари стават реалност. Анна Наумова която живее в малък апартамент на улицата Гагарин с майка си Людмила и синът си Иван, показва повече от дузина дупки от шрапнели по техния балкон и в хола. Людмила плаче горчиво, когато говори за събитията от преди няколко нощи. Когато обстрела започна, тя се опитва да затвори прозореца. След поредния мощен взрив, целия прозорец заедно с касата изхвърча и пада върху нея. Тогава тя взе внука и дъщеря си и бяга от апартамента си при съседи. "Искам да попитам Порошенко и лицата, отговорни за тези зверски нападения "Защо правите това?", казва Анна и сама дава отговора: "Това вероятно е бил поздрав по случай националния празник на Украйна”. Порошенко го отпразнува неотдавна с военен парад в Киев, докато неговите главорези избиват невинни граждани в Донбас.




Тагове:   Донецк,


Гласувай:
4



1. stefan3055 - Преди известно време снимката на ...
19.09.2015 19:12
Преди известно време снимката на загиналото сирийско дете край турския бряг обиколи света. Но защо световните медии не публикуват снимки на разрушените училища и десетките убити и ранени деца в Донбас?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4825523
Постинги: 2502
Коментари: 6280
Гласове: 16467
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031