Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2016 18:02 - Гочиту Гергов: Bulgaria My Land !
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 4112 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

 

Гочиту Гергов: Bulgaria My Land !

 

         Гочиту Гергов от с. Нивянин не знае английски език. Той не знае никакъв език. Владее до съвършенство обаче изкуството да премята държавата и община Пловдив. До съвършенство. Няма никакво значение кой е на власт – Гергов винаги печели. Писал съм го този пример много пъти, ще го повторя и сега. През 1992 год. в ресторант „Водопада” до Бачковския манастир попитах Асен Мичковски кой е този нахален човек, който се върти около компанията и получих следния отговор: „Завършен простак, но знае по-добре от всички кога да даде, на кой да даде, колко да даде и защо да даде.” И сега, след 25 год. съм повече от убеден в думите на тогавашния депутат. Безусловно. Днес видния социалистически олигарх с пълно основание може да възкликне: България е моя!

 

         В сряда правителството на България/или на Гергов???/ взе едно зашеметяващо решение. По предложение на министър Божидар Лукарски Министерски съвет прехвърли безвъзмездно на Варна и Пловдив собствеността върху притежаваните от държавата акции от капитала на Международен панаир Пловдив-АД. Община Варна получава 29 % или 16 314 400 броя акции, а община Пловдив – 20.63% или 11 607 385 броя акции. Всичко това представлява 49.63% от  акциите в панаира, останалите 50.37% са на Гочиту Гергов, с които той разполага изцяло и безпрепятствено и от 2006 год. управлява изложението.

 

         От миналата година Гергов упорито и по всякакви начини търси възможност да  убеди държавата да отстъпи своя дял безвъзмездно на общините Варна и Пловдив. Не успя при Орешарски, но сега успя и си задайте въпроса ЗАЩО? Този дял от Международен панаир Пловдив бе определен за касова приватизация, която да се осъществи чрез борсата, но Гочиту Гергов не обича да дава пари пък и няма такива в наличност, защото под негово управление панаира се срина.  Накрая по неведомни пътища убеди държавата да прехвърли дяловете си на общините и се получи пълния абсурд община Варна да притежава повече дялове в панаира на Пловдив от самия древен град, който преди 114 год. е изградил първото българско изложение. 

 

Защо се стига до този пълен абсурд?!

 

Ами др. Гергов вече направи светкавично офертата на община Варна да придобие  нейния дял в панаира като го размени с дупката в центъра на морската столица, където щеше да строи ЦУМ-2, но повече от десетилетие там си стои като гергова дупка. Заради нея виси на Варна с неплатен данък от 500 000 лв. В края на 2015 год.

 

С размяната Гергов ще придобие 80% от акциите на Международен панаир АД и оставя община Пловдив с пръст в устата с тези 20%, които и прехвърля държавата. При това забележете, че този грабеж става без Гочиту Гергов да е дал и 1 лв. Нито да държавата, нито на Пловдив.  По този начин той ще си осигури поредната значима кредитна линия за затлачения си през последните години бизнес. След срутването на хотел „Вероника” миналата година, където загинаха четирима души явно балансите в сметките на Гочиту зациклиха тежко. Сега държавата отново го спасява – ей, така доброволно. Има още един изход, чисто икономически. В един момент дълговете на Гергов и семейство стават непосилни и той обявява фалит, а тогава община Пловдив остава с пръст в устата със своите 20 % и може кметът и заместниците му да се снимат за спомен.

 

Знам, че четете всичко това с почуда, но при Гочиту Гергов от години „сделките” му стават само с държавата и общините и по правило той не дава нито лев за тях. И сега започна офанзивата си отдалеч. Единствената къща, която той ремонтира в Стария град даде на „две каки” Екатерина Костова и Лалка Златанова да правят някакъв „Дом на етносите” като разчиташе на тахната близост и другарски отношения с кмета Иван Тотев и Герб. Дейност този етнически дом не направи никаква, но пък за пореден път Гочиту се появи като „благодетел”. Останалите къщи в Стария град са пред срутване. Учудва ли ви, че в деня на решението за харизването на акциите от панаира кмета на Пловдив Иван Тотев е на почивка в Италия и решението на правителството идва като оглушителен гръм за чиновниците в града под тепетата. Никой не знае как да го коментира и като как да се реагира.  Само пресният съдружник на Гочиту в панаира Спас Гърневски вдига куха пушилка, но като всичките му „акции” и тази е димна завеса и популизъм. Останалото е мълчание...

 

Всъщност кмета на Варна Иван Портних си е направил добре сметката, защото в крайна сметка градът му се отървава от една грозна дупка в центъра на морската столица и придобива дял в едно дружество, за което не са и сънували. Идеята му съвместно с Гочиту да пренесат панаира във ... Варна и през летните месеци там да се прави нещо като „две в едно” – ларго като софийското с експонирани археологически находки, а над тях изложбени палати. Теренът ще даде олигарха, а инвестицията от над 20 млн. евро ще дойде от европейски програми. Не е учудващо, че инициатор на сделката е именно Портних, който си е направил добре сметката. Още по-голям абсурд е, че община Пловдив доста отдавна е получила проекторешението на Министерство на икономиката, но никой в Пловдив не е благоволил да отговори. Зам.-кмета Розалин Петков дава напълно налудното обяснение: „Общинската администрация в Пловди не е отговорила на Министерството на икономиката, защото смятахме, че без писмено  съгласие няма как да се приеме...!?!” Е, има как да стане, ако в сделката участва др. Гочиту Гергов, нима не го знаете?! За пореден път пловдивските общински чиновници се подиграват на хората най-нагло и безочливо, докато стане белята. А дали е безвъзмездно това „недоглеждане”, на мен просто не ми се вярва да е от върховна глупост.

 

„Дупката”, както я знаят във Варна разкрива част от крепостната стена и кула на античния Одесос от 4 пр.н.е. и има старо решение на НИПК за запазване на артефактите. След придобиването и от Гергов там има павилиони, от които олигархът печелел около 120 000 евро на месец. Със схемата и Варна се отървава от „дупката”, и Гергов печели без да дава пари, защото самия той твърди, че финансирането на проекта „музей-панаир” ще стане с пари от европейските програми. Оказва се, че и тук Гочиту се е подготвил отдалеко, защото същата идея преди месец бе лансирана от самия културен министър Вежди Рашидов, въпреки че той бе избран за депутат именно от Пловдив.

 

Всичко върви като по вода за др. Гергов, но се пропуска факта, че и двете дружества, в които той е собственик – Международен панаир – Пловдив и „Пълдин туринвест” дължат на община Пловдив около 500 000 лв. задължения. През 2014 год. по ЗДОИ попитах община Пловдив какви дивиденти им е платил за съдружието Георги Гергов, каква информация им е дал за общото дружество, какви данъци е платил. Секретарката на Пловдив Ангелинка Топчиева ми отговори официално, че Гергов не е платил нито лев на общината, че нямат никаква информация, защото според нея от години не са правени общи събрания на акционерите, а дивиденти от общото съдружие никой не е виждал. Продължих да питам, но никой не ми обърна внимание и оставиха Гергов да си развява байрака. Бях обявен за фанатичен враг на олигарха и общинарите продължават да странят или да се крият от въпросите ми.

 

Може би тук е мястото да напиша, да припомня как Гочиту се оборудва с Международен панаир – Пловдив. Всичко започна  още през 2006 год. с учредяването на съвместното дружество „Пълдин туринвест” между община Пловдив и Гергов. Основен лобист на учредяването на дружеството бе кмета-мафиот Иван Чомаков, който лично привика почти всички групи в ОбС да ги убеждава в полезността на започнатото. Като легенда се разказва за посещенията на съветници в легендарната стая 28 в хотела на олигарха „Санкт Петербург”. В крайна сметка всички групи в ОбС внесоха обединени предложението за харизването на златни имоти на Пловдив като капитал в бъдещето общо дружество. Под предложението се подписаха групите на СДС, БСП, ВМРО и ДПС. В целия град се знаеше, че се учредява с цел приватизация на панаира, но Гергов заяви пред съветниците „Разчитайте на почтеността ми”. На общинската сесия бе знаменателно – всички се самоубеждаваха в полезността на съдружието с олигарха под зоркия поглед на Чомаков. От 51 съветника само петима гласуваха против – Димитър Костов, Христо Бонев,  Божидар Здравков, Николай Кузов и Андон Антонов. Всички бяха вдъхновени от общото дело. Дори депутатката Мария Мисса/Капон/  заряза заседанията на НС и дойде лично на сесията да подкрепи Гочиту Гергов. Така Пловдив се раздели със 17 къщи в Стария гпад, още 300 дка златна земя в центъра на града, разсадник, цветарник, огромен паркинг. Веднага след учредяването на дружеството Гергов потайно вдигна капитала на „Пълдин туринвест” и общината загуби дяловете си оставяйки с мизерните 25%, с които нямаше какво да прави. Тогава Гергов произнесе знаменателната реплика: „Аз тези глупаци от общината, ако не преметна какъв бизнесмен съм!?”

 

Театърът на Гочиту Гергов се пренесе в София в кулоарите на Тройната коалиция с основно действащо лице Корнелия Нинова – тогава зам.-министър на Румен Овчаров. Въпреки че е в забранителния списък за приватизация, правителството на Сергей Станишев без търг или конкурс подари 49 % от капитала на панаира на Гергов. Веднага той изкупи малко над 1% от панаира от реститути и вече стана мажоритарен собственик на изложението. Държавата и общината останаха с пръст в устата – 75% от „Пълдин  туринвест” се държи от герговите фирми „Слънчев ден” и „Блулинвест Пловдив”. Основното действащо лице в тази сделка Корнелия Нинова е възнаградена с пост в новия Борд на директорите на панаира, където престоява достатъчно дълго. И до днес са особено близки с Гергов. Министърът на икономиката от първото правителство на Борисов Трайчо Трайков атакува двете увеличения на капитала, но белята вече бе направена. И така без да плати и стотинка само с обещания за инвестиции Георги Гергов стана собственик на единствения в страната Международен панаир. Вече 10 год. той не прави никакви общи събрания на дружеството, въпреки че Търговския закон го задължава, няма отчети, няма планове за инвестиции, да не говорим, че не е платил и стотинка дивидент нито на държавата, нито на общината. Всички управници си мълчат или се покриват стане ли дума за съдружието с Гергов или както ми каза един от последните кметове на Пловдив: „Гергов с панаира не се коментира”. Толкова, да е честито на всички.

 

Най-тъжното е, че по време на протестите срещу правителството на Орешарски всяка вечер в Пловдив протестиращите правиха шествия до сградата на панаира, където крещяха до побъркване „Гергов – крадец” и „Гергов – върни панаира”. Тогава местния олигарх се беше стреснал, но всяко чудо отминава за три дни и сега същото това правителство, за което се борехме тогава се подигра на всинца ни – просто подари за пореден път държавната собственост в ембелематичното изложение на същия комунист от с. Нивянин. Толкова е гадно, че чак не ми се говори. Имаше поне пет начина досега държавата и общината да заличат това пагубно съдружие, но никой не си мръдна пръста. Демонстративно. През 2007 год. предложих на всички партии преди местните избори да им дам записа от заседанието на ОбС, в което решиха да харижат най-ценните имоти в Пловдив на Гергов и само да го пускат из града с усилватели, за да знаят хората какви крадци избраха на предишните избори. Никой не пожела да го направи, но все пак имаше резултат – оттогава СДС вместо повече от 20 съветника вече на трети избори не може да вкара и един съветник, но Гергов си остана с подаръците, управлява вече БСП от висотата на член на Нациналния съвет на БСП и реално управлява града чрез личната си масонска ложа „Слънце-Ориент”, на която оная вечер след решението на правителството свикал спешно заседание в Белащица, за да обсъдят новия подарък на държавата, който се сипе върху шефа им. А може и с пълно основание Гочиту да се възправи и да извика:  Bulgaria My Land.

Заслужаваме си го, барабар с тия, които ни управляват.

 




Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9543605
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031