Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2017 09:51 - С перо и пушка в ръка
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 981 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 08.04.2017 09:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Роман Гончаренк, "DW"
  Захар Прилепин - един от най-известните съвременни руски писатели воюва на страната на опълченците в Източна Украйна

 

Отскоро Захар Прилепин си има проблем във Фейсбук - профилът му е блокиран. От края на миналата седмица негови приятели постват посланията на писателя - откакто той официално вече се бие на страната на проруските опълченци в Източна Украйна. Тайната разбули "Комсомолская правда". Вестта, че "известен писател създава в Донбас свой батальон", се разпространи мълниеносно и беше цитирана даже в централните новини на държавната телевизия. Показани бяха кадри, на които Прилепин е в бойно маскировъчно облекло в компанията на въоръжени мъже. Самият той разказва как от октомври 2016 година се биел в Донецк като зам.-командир на батальон.

 

 

41-годишният Прилепин е един от най-известните и влиятелни съвременни руски писатели. Смятан е за изразител на настроенията на цяло едно поколение, отличаван е с награди, включително международни. "Ако искаме да разберем Русия днес, трябва да разберем Прилепин", написа през 2011 г. американското списание "Нюзуик", сравнявайки го с Хемингуей.

За познавачите на Прилепин това негово решение не е изненадващо. Той е роден през 1975 г. и отраства в провинциален руски град - в семейството на учител по история и медицинска сестра. Прилепин е от поколението, което е живяло отчасти в съветско време, и което губи ориентация след разпада на Съветския съюз. През 1990-те години Прилепин следва филология в университета в Нижни Новгород и като офицер в специалните полицейски части ОМОН участва в двете войни в Чечения

 

Същевременно се ангажира политически със забранената ляворадикална Национално-болшевишка партия на Русия. Този опит намира отражение и в неговите романи. Най-известният от тях "Санкя" излиза през 2006, издаден е и в Германия, поставян е и на сцената. Който иска да разбере руската гледна точка за събитията в Източна Украйна, трябва да прочете тази книга, казва за ДВ Ерих Клайн, австрийският преводач на Прилепин.

Прилепин е страстен патриот и до неотдавна критик на Путин, който много пъти е задържан при протестни акции. След присъединяването на Крим към Русия обаче отношението му към Путин радикално се променя. Прилепин хвали Путин и дори се появява в двучасовия документален филм "Крим. Връщане в родината", излъчен по държавната телевизия през март 2015 г.

 

 

Прилепин не смята Украйна за наистина независима държава, а за отцепническа провинция, която Русия трябва да си възвърне. "Нашата цел е Киев", казва той в интервю за "Комсомолская правда".

   

След присъединяването на Крим към Русия, Прилепин подкрепи и въоръжения конфликт във въгледобивния регион Донбас в Източна Украйна. Доскоро той вършеше това с активната си дейност като автор на книги и статии, участник в телевизионни дискусии и хуманитарни акции за жителите на Донецк, бил е дори съветник на лидерите на т.нар. Донбаска народна република. А отскоро вече и с оръжие в ръце.

 

Прилепин е най-известният руснак, присъединил се като боец към опълченците в Източна Украйна. И други руски писатели, музиканти и хора на изкуството са имали свои изяви в Донбас. Но никой от тях не е участвал в боевете. Единствено актьорът Михаил Пореченков се е снимал край Донбас как стреля с автоматично оръжие по украински позиции. Но в истински сражения не е участвал. 

       

Кремъл, който винаги е отричал да подкрепя източноукраинските опълченци, е крайно сдържан относно действията на Прилепин в Донбас. Факт е, че в Източна Украйна има както руски граждани, така и граждани на други страни, заяви лаконично говорителят на президента Путин - Дмитрий Песков.

Новината, че Прилепин се бие в Донбас на страната на сепаратистите, идва на фона на съобщенията за възобновяване на боевете между опълченците и украинската армия. Освен това тя бе разпространена непосредствено след подробна информация на руските медии за смъртта на известния командир на опълченците Михаил Толстих, наричан "Гиви". Той бе убит неотдавна при атентат с огнехвъргачка от украинската армия.

Харизматичният Прилепин вероятно иска да помогне на опълченците в борбата им за сърцата на хората и същевременно да привлече нови бойци от Русия, смятат някои наблюдатели. В интервю за "Комсомолская правда" Прилепин казва, че в Русия доброволците за Източна Украйна чакали на опашка. Наблюдателите сочат, че само преди седмици Прилепин е представил новата си книга, в която описва съдби на руски писатели от 19 век - от Державин до Пушкин - "държали не само перо, а и оръжие в ръка". Очевидно Прилепин причислява и себе си към тази група творци.



 

 

 


Тагове:   Украйна,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4870390
Постинги: 2537
Коментари: 6397
Гласове: 16699
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930