Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2020 16:54 - ПОЛИЦЕЙСКОТО НАСИЛИЕ в САЩ
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 554 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 21.06.2020 19:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Niles Niemuth and Joseph Kishore

Police Violence and Class Rule , WSWS, 17.6.2020

(превод със съкращения)


Убийството на чернокожия американец Джордж Флойд в Минеаполис, щата Минесота, отприщи в страната и по света вълна от масови протести срещу станалото традиционно полицейско насилие в САЩ, където полицията убива около 1000 души средно в годината. Политическите представители на управляващата капиталистическа класа отговориха на протестите от една страна с брутално насилие и заплахи с военни репресии, а от друга страна – с лицемерни обещания за „реформи“ . Президентът Тръмп подписа изпълнителна заповед, внасяща незначителни промени в работата на полицията. Заповедта на Тръмп предижда в полицията да се включват повече социални работници и професионални психолози, както и да се създаде база данни за уволнени или осъдени полицаи, които са използвали прекомерна сила. Налага се забрана за използването на т.н. chokehold, когато полицаят натиска с коляно врата на арестуваното лице, с което се прекъсва въздухът до белите дробове и арестуваният губи съзнание. Именно това брутално средство причини смъртта на Джордж Флойд. Все пак Тръмп направи уговорката, че при „риск“ за живота на полицая, задушаването може да се приложи. Тази уговорка дава възможност да продължи и в бъдеще употребата на убийствената практика на chokehold под претекст, че съществува смъртна заплаха за полицейския служител. И сега полицаите, уличени в убийство или в нанасяне на тежко нараняване, обикновено твърдят, че са го направили, защото се страхували за живота си. Тръмп обяви своята нова изпълнителна заповед пред събрание от полицаи, обръщението му към които беше изпълнено с призиви за „законност и ред“ и с осъждане на масовите протести против полицейското насилие.

Демократическата партия също предложи подобни козметични промени в работата на полицията като същевременно решително се противопостави на повсеместното искане на протестиращите да се лиши полицията от финансиране. Нещо повече, бившият вицепрезидент Джо Байдън, който е предполагаемата кандидатура на Демократите за президентските избори през ноември т.г. и вероятно ще се състезава против кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп, дори призова за допълнително финансиране на полицията с 300 милиона долара, а „прогресивният“ сенатор Бърни Сандърс настоя да се увеличат заплатите на полицаите. „Реформите“ на полицията, предлагани от политическите представители на управляващата капиталистическа класа, са на нивото на предложението да се смени цветът на полицейските униформи. В действителност се цели да се укрепят позициите на полицията като важен репресивен апарат на капиталистическата държава.

Когато в миналото е възниквало силно обществено недоволство от полицейското насилие, управляващите винаги са предлагали някакви повърхностни реформи в полицията, които не са променяли нещата в тяхната същност. Така след градските бунтове от 60-те години на миналия век Демократическата партия заяви че решение за проблема с полицейското насилие е да има повече чернокожи полицаи, повече чернокожи полицейски началници и повече чернокожи кметове на населените места. Сега, петдесет години по-късно, вече над 13% от полицаите са чернокожи, какъвто е и относителният брой на афроамериканците от населението на САЩ. В цялата страна има подразделения на полицията, оглавявани от чернокожи началници, а големи и малки градове избраха своите чернокожи кметове. Полицейските коли и самите полицаи са оборудвани с наблюдателни камери – мярка, рекламирана като някакво спасително средство срещу полицейския призвол. И какво от всичко това? Убийствата и насилието, извършвани от полицията, продължават и до сега, дори и с по-голяма сила.

Когато се спират на полицейското насилие, нито медиите, нито буржоазните политици игнорират извънредно важния въпрос какво е предназначението на полицията в капиталистическото общество. Стандартното обяснение, че полицейското насилие е проява на расизъм, не обяснява нищо. Разбира се, в полицията има расизъм, а расистките чувства са широко разпространени сред словете, от които се рекрутират полицаите. Обаче жертви на полицейското насилие стават представители на всички раси, не само чернокожи, най-вече бедни и потиснати хора. Дори сега, когато се разгръщат протестите, убийствата, извършени от полицаи, продължават.В Атланта, щата Джорджия, беше убит чернокожият Рейшард Брукс, а в Седалия, щата Мисури, бялата Хана Файзър. Полицейското насилие се шири и в градовете с чернокожи полицейски началници и чернокожи кметове, включително по отношение на протестиращите. Това опровергава невярното твърдение, че сегашните събития в САЩ отразявали потискането на „черна Америка“ от „бяла Америка“.

Предназначението на полицията не е да бъде инструмент за расово потисничество, а инструмент за класово господство, защищавайки интересите на капиталистическата класа – било когато упражнява насилие спрямо стачкуващите работници, било когато малтретира участниците в протестни действия, включително протестите преди години против американската война във Виетнам.

През последните четиридесет години успоредно с нарастването на социалното неравенство и класовото напрежение в САЩ силно нарастна финансирането на полицията, което сега възлизат на 115 милиарда долари. Нещо повече, полицейските сили все повече се интегрират с армията, която е инструмент на американското империалистическо господство извън САЩ. За двадесет години на специалните полицейски части SWAT беше предадено военно оборудване на стойност около 7 милиарда долари. Сега те биват изпращани против протестиращите, наричани от Тръмп „вътрешни терористи“. С войнствения си вид тези специални части с бойно оръжие и в бронирани коли наподобяват някаква чужда окупационна сила.

Полицейското насилие е свързано с характера на капиталистическото общество. В своя труд „Произход на семейството, частната собственост и държавата“, писан през 1884г., Фридрих Енгелс посочва, че полицията и другите институции за принуда са политически инструменти на управляващата класа и те възникват поради непримиримостта на класовите интереси в капиталистическото общество. Полицейско насилие се наблюдава не само в САЩ, но и в други страни по света като Бразилия, Филипините, Франция, Унгария, Нигерия, Южна Африка и др. Особено голямата бруталност на полицията в САЩ може да се обясни със самата бруталност на класовите отношения в Америка, която е страна на финансовата олигархия и неравенството в обществото.

Полицейската бруталност може да бъде премахната единствено с премахването на капитализма и с изграждането на общество, което се базира върху обществените нужди, а не върху печалбата в резултат от извършването на социалистическа революция. Нищо не би се променило ако полицаите са с един или друг цвят на кожата, градските власти са с една или друга расова принадлежност или се въвеждат реформи, които не заплашват интересите на господстващия капитализъм и неговите репресивни институции, сред които е и полицията. 


Тагове:   САЩ,


Гласувай:
3



1. zaw12929 - НЯМА СПОР:В своя труд „Произход на ...
22.06.2020 12:42
НЯМА СПОР:В своя труд „Произход на семейството, частната собственост и държавата“, писан през 1884г., Фридрих Енгелс посочва, че полицията и другите институции за принуда са политически инструменти на управляващата класа
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4873804
Постинги: 2539
Коментари: 6400
Гласове: 16707
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930