Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2020 18:46 - Комерсиалното здравеопазване не лекува, а само ограбва хората
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 471 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 27.06.2020 22:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
НОБЕЛОВ ЛАУРЕАТ: ПАЗАРНИТЕ ПРИНЦИПИ НЕ МОГАТ ДА СЪЗДАДАТ ДОБРО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Нобеловият лауреат по икономика за 2015г. Ангъс Дийтън (Angus Deaton), който работи по проблемите на бедността, предупреждава, че пандемията от коронавирус ще засили още повече съществуващите неравенства в американското общество – както неравенството в доходите, така и във възможностите за достъп до здравеопазване. Например съществуват значителни разлики в положението на хората с висше образование и тези тези, които го нямат. Друг пример: пандемията облагодетелства гигантите на електронната търговия, но не и другите търговскитфирми, които се борят за оцеляването си.

Много важен социален фактор е здравеопазването. Здравната система на САЩ е изградена върху принципа на печалбата. Тя е голям източник на неравенство, казва Дийтън. Всяка друга здравна система е по-добра от американската претенция, че пазарните принципи могат да създадат здравеопазване, защото те не могат да направят това. Става дума за огромна конспирация, при която се изземат парите на обикновените хора и тези пари отиват при хора, които са по-богати, заявява икономистът.

Дийтън посочва по-високата смъртност от „Ковид-19“ сред афроамериканците както и това, че работниците , които се трудят на предната линия, рискуват живота си поради опасността да се заразят с вируса. Те са принудени да поемат този риск, за да не загубят работните си места. Дийтън привлича вниманието и към тежката участ на милионите американци, които са били уволнени от работа поради пандемията, и вече не притежават здравна осигуровка, защото тя е била свързана с техния работодател. На хората, възстановили се от „Ковид-19“ и на семействата на починалите от болестта могат да бъдат предявени огромни медицински сметки, защото дори тези със здравна осигуровка често трябва да правят много големи доплащания, казва икономистът. Той счита, че скъпата здравна система в САЩ влошава положението с разпространението на коронавируса, защото много от хората без застраховки не търсят медицинска помощ, те не могат да си позволят това.

Дийтън не е сигурен, че кризата в общественото здравеопазване или сегашното национално въстание против системния расизъм могат да послужат като катализатори за истинска промяна в САЩ. Общественият гняв, породен от полицейското насилие или от скандално скъпото здравеопазване биха могли да създадат структурна промяна. Но няма и гаранция, че това ще се случи.

Разсъжденията на Дийтон идват месец след като един анализ на изследователи показа, че в САЩ богатството на милиардерите е нараснало с 434 милиарда долара между 18 март и 19 май т.г. , а обикновените американци понесоха икономическия удар на пандемията.

В този смисъл широкоразпространеният ироничен лозунгът в САЩ : „Върни се на работа, зарази се от вируса, спаси милиардерите“, е много показателен.
 


Тагове:   здравеопазване,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4864922
Постинги: 2536
Коментари: 6395
Гласове: 16676
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930