Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2020 12:35 - Една лъжа с потенциал да разпали ядрена война
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1549 Коментари: 1 Гласове:
9

Последна промяна: 05.07.2020 02:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
НОВА АНТИРУСКА ФАЛШИФИКАЦИЯ в САЩ

Патрик Мартин

През последната седмица американският вестник „Ню Йорк таймс“ сложи началото на нова антируска кампания като част от усилията да се провокират против Русия американски военни действия въпреки риска да се възпламени трета световна война с употреба на ядрено оръжие. Поредицата статии и коментари на вестника съдържа голословното твърдение, че руското военно разузнаване ГРУ било платило пари на талибаните в Афганистан, за да нападат и убиват американски войници в тази страна. Това обвинение не е подкрепено с никакви доказателства, нито се привеждат някакви свидетелски показания. В периода 2019-2020г. в Афганистан наистина са били убити 31 американци, но за никой от тях не се посочва, че е станал жертва на измисления руски заговор. Публикациите на „Ню Йорк таймс“ - а те бяха последвани от материали във „Вашингтон пост“, „Уолстрийт джърнал“ , „Асошиейтед прес“, кабелни телевизии и телевизии , свързани с интернет - се позовават на непотвърдените изявления на някакви анонимни разузнавателни представители. Тези представители не предоставят никакви доказателства в подкрепа на твърдението си, че става дума за операция на агенти на ГРУ -нито как парите са дошли от Русия в Афганистан, нито как тези пари са били разпределени между талибаните, нито с какво въпросната операция е навредила на американските военнослужащи в страната. Пише се за намерени пари, за разпити на задържани, но отново без предстовяне на документи, което прави твърденията съвсем неубедителни. Въпреки всичко в корпоративните медии не се и споменава, че в цялата история има нещо съмнително или недоказано. Вместо това те настояват администрацията на Тръмп да обясни какви наказателни мерки възнамерява да предприеме срещу Русия.

Репортерите на „Ню Йорк таймс“, които са движещата сила на антируската кампания, не са никакви журналисти в истинския смисъл на думата.Те са проводници на ЦРУ и други разузнавателни агенции, които им спускат своите лъжливи версии, а репортерите им придават нужния за публикация вид. за да бъде заблудена американската общественост. Някои от журналистите, които сега лансират историята за руските пари, уж дадени за убийството на американски военнослужащи, през 2002-2003г. размахваха и лъжата за някакви иракски средства за масово унищожение. Тази нагла лъжа послужи като претекст за американската война срещу Ирак, в резултат от която загинаха стотици хиляди невинни хора, страната беше разрушена, а американски нефтени компании сложиха ръка върху иракския петрол.

Авторите на новата антируска кампания обвиняват президента Тръмп , че не реагирал на руската атака, защото или го било домързяло да прочете ежедневния доклад на разузнаването, или предпочел да не обърне внимание на този доклад, раболепничейки пред руския президент Владимир Путин. Бил съществувал „дълъг списък от руски агресии“ срещу САЩ през последно време както това ставало някога през Студената война. Само дето този дълъг списък се свежда главно до някакви руски „кибератаки против американците, работещи от дома си“ ( за които не се привеждат доказателства) и „загриженост“, че злонамерени руски фактори ще се опитат да повлияят на американските избори през ноември т.г. - внушение, което не се опира на каквито и да е реални действия на руското правителство. Новата антируска кампания трябва да се впише в контекста на дългогодишните американски усилия да се създаде измислената представа за руския президент Владмир Путин като някакъв зъл гений и кукловод на световната политика.

Авторите на антируската фалшификация твърдят, че руското правителство било организирало своята убийствена схема като отмъщение за десетилетията унижения, нанесени на Русия от САЩ в Афганистан. Остава пълна загадка какво отмъщение на държавно ниво би представлявало убиването на шепа американски войници. Нещо повече, самият вестник „Ню Йорк таймс“ признава, позовавайки се на член на Конгреса, чието име не се споменава, че няма никакви данни за причинени от Русия американски жертви в Афганистан, а също така съществуват неясноти във версията на разузнаването, включително по въпроса за точния мотив на руската страна. С други думи няма жертви, няма и правдоподобен мотив за зловещия заговор.

Истинският въпрос, на който трябва да се даде отговор във връзка с поредната антируска провокация, е следният: какви политически съображения диктуват тази медийна фалшификация? Неслучайно историята за някакви руски пари, платени за убийството на американски военнослужащи, изплува на повърхността в момент, в който администрацията на Тръмп се гърчи под бремето на две взаимно свързани тежки кризи: пандемията от коронавруса и народния бунт срещу полицейското насилие. Американската управляваща класа беше дълбоко потресена от масовите гневни протести, обхванали малки и големи градове и обединяващи граждани с различна расова принадлежност, особено млади хора. Финансовата аристокрация добре осъзнава, че съществува силно обществено несъгласие със стремежа да се накараг работниците да се върнат на работа в момент, когато се засилва пандемията от „Ковид-19“, при което всеки голям завод, склад или канцелария може да се превърне в епицентър на заразата. Политическите и медийните представители се стремят да реагират на възникналите кризи по два начина: да разединят работническата класа на базата на расовата принадлежност на работниците и да отклонят вътрешните социални напрежения в посока на враждебни кампании срещу външни съперници, в частност Китай и Русия.

Вестник „Ню Йорк таймс“ се изявява като говорител на Демократическата партия, която е твърдо решена да предотврати масовото радикализиране на работниците и младежта. В случай, че кандидатът на тази партия Джо Байдън бъде избран за президент през ноември т.г. и встъпи в длъжност през януари 2021г., със сигурност политиката на неговата администрация ще бъде също толкова реакционна колкото и политиката на предшественика му Тръмп. От дълго време Демократическата партия води борба против Републиканеца Тръмп от напълно десни позиции . През 2016г. партията постави началото на продължителната кампания „Русиягейт“ с лъжливото обвинение, че Русия била помогнала за избирането на Тръмп за президент, по-късно дойде опитът за импийчмънт на Тръмп след негов разговор с президента на Украйна Зеленски, а сега е последната антируска провокация, съпроводена с ожесточени искания към правителството да отговори с ответен удар срещу Русия като за претекст се използва измислицата за извършени плащания на Москва за убийството на американски войници.

(Patrick Martin: 
The New York Times fabricates Russian murder plot, WSWS, 03.07.2020 – превод със съкращения)







 


Тагове:   сащ,


Гласувай:
9



1. krumbelosvet - Светът стана нетърпим от ВОНЯТА на Уолстрийт.
04.07.2020 21:04
НАИСТИНА, това доближава момента, в който ядрената война ще изглежда приемлива.
За кого е изгодно това, освен за НЕхора?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4823172
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16459
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031