Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2020 17:48 - Вече си имаме и xимн за "Бацето", мъдрият и незаменим вожд на древното българско племе в 21 век
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 958 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 29.07.2020 20:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Песен за Банкя" или "Тебе, бате, Бог благослови!"

Условният рефлекс, който развиха много творци през годините, явно още си е жив. Чуят ли стъпките на Първия, завъртат дружелюбно опашка и се умилкват в очакване на награда. Поредното доказателство - „Песен за Банкя“.

B България съвсем не е необичайно дръзновени трудови колективи да изразяват дълбоката си преданост към първите хора в държавата. Поредното доказателство - „Песен за Банкя".

Политически химн за прослава?

Твърде, твърде наивно ще бъде да дадем ухо на уверенията, че творците, създали монументалното произведение, прославящо родното място на премиера Борисов, не са били, поне отчасти, и политически мотивирани.
Разбира се, Банкя има своите безспорни достойнства, своите пленителни красоти. Ала такива имат и хиляди други населени места в България.
Защо, чрез песен и стих, например да не се привлече внимание към проблемите на някои от живите рани в тъканта на България: обезлюдените градове и села, гетата? Нима за тях не си заслужава да се хаби „енергия”, „мастило”, „място на сървърите”?
Фактите са красноречиви: песента за Банкя (в която иначе участват куп звезди от родната естрада, като братя Аргирови например, които са критично настроени към протестите срещу правителството) е финансирана от Столична община и започва с речитатив на депутата от ГЕРБ Евгени Будинов.
Имам само една забележка към текстописците, родили дитирамбите за люлката, откърмила г-н премиера. Може би е трябвало обаче – за да се натърти още по-категорично върху посланията – думата „Банкя” тук-там (или навсякъде) да се замени, например, с „бате”, „бащице”, „батман” и подобни. Например: „Мой, бащице, ти си в нашите души!”; „Тебе, бате, Бог благослови!”; „С мисълта за батман дишам аз докрая. В мен си ти, зрънце от рая”.

Изкуството като условен рефлекс

През изтеклите десетилетия огромната част от българските творци, а и не само те, развиха, един вид условен рефлекс, който, като че ли е жив и до днес. Достатъчно за мнозина е да чуят стъпките на големеца, за да завъртят дружелюбно опашка, да притичат, за да се умилкват около него, като устата им се пълнят със слюнка и започват нетърпеливо да премляскват.
И не, това не са само хората на изкуството като Веселин Маринов и „хитът” му „Нашата полиция”: прокурори писаха и пишат с жар писма, в които уверяват обществото в почтеността на прокурора Иван Гешев; волейболната федерация наскоро също засвидетелства почитта си към министър-председателя. За придворните журналисти („мисирките”), както и за организаторите на „контрапротести” в защита на властта и пр. не си струва дори да се споменава.
Всичко описано, действа според законите на пазара: там където има търсене, има и предлагане. Най-скъпо платеният шофьор в държавата – премиерът Борисов – обикаля с джипката и раздава с черпака наляво-надясно: ето ви, хора повече „мазнинки” от бюджета; аз уредих повече милиарди от Брюксел за България; за „Северозапада – половин милиард бонбонки"; „аз направих”, „аз построих”; хайде, стига са снимали протестите; да снимат и магистралите. И т.н. и т.н.
А хората се нареждат около Него, за да го зърнат, да целунат крайчеца на крачолите му, да погалят ръкавите на бялата му риза; „погледите – приковани с надежда и любов” в загорялата му десница…

Автор: Петър Чолаков, DW

 



Гласувай:
6



1. zaw12929 - ТОЙ КАЗА: ИМАТЕ КЪСМЕТ, ЧЕ АЗ ВИ У...
29.07.2020 18:24
ТОЙ КАЗА: ИМАТЕ КЪСМЕТ, ЧЕ АЗ ВИ УПРАВЛЯВАМ.дРУГИ- ЧУПЯТ ДЪРЖАВАТА!кАКВО САМОЧУВСТВИЕ, НАДМЕННОСТ...
цитирай
2. apostapostoloff - Бацето пак ви го тури.
29.07.2020 19:16
Той за пореден път спечели войната и еба майката на протеста. Туй то. Точка!
цитирай
3. iw69 - Браво Апостоле,
29.07.2020 20:33
давай и ти с фекалния език като кумира ви!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4823921
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16462
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031