Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2020 18:34 - The Guardian: Политическата буря заплашва да погълне премиера на България
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2251 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 20.08.2020 18:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Пореден международен анализ на политическата криза в страната е публикуван в престижно издание. Той идва от британският реномиран вестник ”The Guardian”. За нестихващите вече над 40 дни антиправителствени протести в страната вече са писали медии от ранга на ”Ню Йорк Таймс”, ”Financial Times”, ”Ройтерс”, ”Politico”, ”Spiegel”, ”Der Standard” и др.

Ето и част от статията:

След повече от месеци на протести, дългогодишният премиер на България Бойко Борисов миналата седмица заяви, че ще се оттегли, ако парламентът одобри предложението му за свикване на Велико народно събрание. По думите му това е необходимо, за да се направи “рестарт” на държавата.

В обръщение към нацията от телевизионния екран Борисов заяви, че партията му ще предложи промени в конституцията, които включват намаляване наполовина на броя на народните представители, както и реформи в съдебната система.

Доскоро Борисов бе способен да устои на всякакви политически бури - от тайни записи, в които той използва нецензурен език за политическите си опоненти, до изтекли снимки, на които се вижда как то спи с пистолет на нощното си шкафче, което е пълно с пари и злато. Но протестиращите настояват за оставката на неговия кабинет и за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

В демонстрациите, които текат вече над месец, се включват хиляди хора, а в тяхна подкрепа се обяви и президентът Румен Радев.

Недоволството избухна, след като бившият правосъден министър Христо Иванов, заедно с още двама души, се опита да акостира на плажа край Бургас, където заедно да забият българския флаг. Плажът, който по същество е държавна собственост, се намира в близост до имение, собственост на Ахмед Доган - бившият лидер на партията на етническите турци (ДПС), който има сенчести бизнес интереси. Служители на Националната служба за охрана изгониха тримата въже и хвърлиха българския флаг.
Случката промени образа на Иванов на откъснат интелектуалец и го превърна в неудобен политик, който поставя условията за публичен дебат. Неговата партия “Демократична България” пък удвои подкрепата си.

“Това е не просто пиарският ход на годината, но и на десетилетието”, заяви пред “The Guardian” Петър Чолаков - политически анализатор и социолог от БАН.

Целта на операцията бе плажът да се върне обратно в ръцете на народа и да се подчертае дебело онова, което Иванов описва като “правителство, което е зависимо от Делян Пеевски” - медиен магнат и депутат на ДПС.

Политическата партия е основана, за да защитава правата на малцинството на етническите турци, които са били обект на репресии по времето на тоталитарния режим. Пеевски обаче използва влиянието си в парламента, за да се превърне в основен играч в икономиката на България. Пеевски притежава няколко компании, както и 80% от печатните издания в страната. ...

Миналата седмица Борисов направи своето предложение да се оттегли.

“Готов съм да си тръгна по всяко време, ако това е най-важното” заяви по време на националната конференция на партията си, на която присъстваха 4000 от членовете. Срещата бе оповестена в последния момент. Присъстващите пък крещяха “Не!” в отговор.
Цялата тази неяснота само подхранва още повече общественото недоволство. Палаткови лагери са блокирали ключови пътни артерии в столицата и други места в България, а хиляди хора са се присъединили към антиправителствените шествия.

Според Чолаков, колкото по-дълго време Борисов се задържи на власт, толкова по-големи ще са пораженията върху партията му по време на предстоящите избори.

“Вкопчването във властта в този момет изглежда като вероятно най-лошото решение за управляващото мнозинство”, посова политологът и допълва, че според проучванията към момента всички парламентарни партии - включително социалистическата опозиция - губят позициите си, сравнено с миналия месец.



Гласувай:
8



1. jupel - Няма да има помощ отвън,
20.08.2020 22:08
много лешояди са и чакат края на агонията на България ,само приказват и това е...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4886326
Постинги: 2549
Коментари: 6425
Гласове: 16764
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930