Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2020 19:16 - Тежки критики бяха отправени към България за корупция и антидемократични практики на закритото заседание на Европарламента
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1158 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 29.08.2020 19:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Изслушването в ЕП на официални български представители в никакъв случай не беше "приятелски огън. Много от участниците изказаха остри критики към българското правителство.

Разговор на Емилиян Лилов (ДВ) с Красимир Кънев от Българския Хелзинкски Комитет, който взе участие в изслушването.

ДВ: Г-н Кънев, как бихте определили днешното изслушване на официални български представители в подкомисията на ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права - като "приятелски" или като "вражески огън"?
Красимир Кънев: Днешното изслушване по тон беше критично към правителството. В никакъв случай не беше "приятелски огън". Голяма част от участниците изказаха остри критики, а тези, които защитаваха правителството, бяха самите представители на правителството.

ДВ: С какви аргументи те защитиха неговите действия?
Красимир Кънев: Аргументът на прокуратурата например звучеше така: критиките срещу нея идват от криминални групи и кръгове, недоволни от успехите на акциите на прокуратурата - един крайно възмутителен за мен аргумент. Другият аргумент беше проектът за нова конституция, който обаче така и не можахме да обсъдим, защото никой не го е виждал и никой го е чел. Той беше представен от управляващите като техен отговор на продължаващите протести в страната.
ДВ: Понеже се създаде впечатлението, че днешното изслушване е във връзка именно с политическата криза в страната и продължаващите протести: беше ли това тема на срещата?
Красимир Кънев: Такива изслушвания се водят с всички страни. ЕП се стреми да наложи този механизъм по отношение на всички държави - изслушвания по ключови въпроси, свързани с основни проблеми в съответните страни. В нашия случай това са въпроси, повдигани многократно и през минали години: свободата на медиите, статутът на главния прокурор, интеграцията на ромите, хомофобията, корупцията и т.н. Официално от ЕП не свързват днешното изслушване с протестните действия в България. Обратното би означавало да вземат политическа страна по тази тема.

ДВ: Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев бяха лично поканени да участват, но изпратиха свои представители. Стана ли ясно каква е причината?
Красимир Кънев: Извинението беше, че са в отпуска. Г-жа Филипова заяви, че участва в срещата вместо главния прокурор, който е в платен годишен отпуск. А г-жа Ахладова като заместник-министър на правосъдието участва навярно поради това, че министърът е в оставка. Лично мен безкрайно ме възмути това, което заяви представителката на прокуратурата: че напрежението и критиките срещу прокуратурата произтичали от нейните успешни действия срещу престъпността. Г-н Гешев го повтаря непрекъснато по медиите в България, но не очаквах да го изрекат и пред европейската комисия, защото, според мен, това ги излага. Излиза, че всички, които сега протестират срещу прокуратурата, са престъпници или платени от тях хора, срещу които прокуратурата се борела. Това е крайно възмутителна теза.
ДВ: Как реагираха на това представителите на комисията?
Красимир Кънев: Имаше реплика от представителка на ЕП, която попита наистина ли това обяснява протестните действия и няма ли проблеми вътре в самата прокуратура. Европейските представители посочиха, че са загрижени от статута на главния прокурор и не приемат това, че прокуратурата в България иска да се утвърди като една независима, самоуправляваща се и йерархична институция. Видя се, че представители на различните групи в ЕП виждат сериозен проблем в един такъв статут на прокуратурата.
ДВ: Ще произтече ли нещо конкретно за България от днешното изслушване в комисията?
Красимир Кънев: Не мога да кажа. Това е нов механизъм, за който не знам до какво би могъл да доведе. 



Гласувай:
6



1. pando - ПРИВЕТ
30.08.2020 10:07
ЕС е съучастник в разграбването и унищожаването на България. Имат нужда от национални предатели(ГЕРБ в случая) и нагли полуграмотни простаци за тази "работа".

Някой да е повдигал въпроса-Защо цените в супермаркетите (стоки от първа необходимост) са 20 процента по високи от тези в ЕС? При доходи 4-5 пъти по ниски от тези в "братските"европейске страни.
Да не се правят на луди...и на "изненадани"...Това си е "нежен"геноцид...Разбира се под звуците на цигулките за "Братство,равенство и свобода"

ЕС има нужда от колонии,а не от равностойни партньори.Източник на евтина квалифицирана работна ръка и пазари....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4822001
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16457
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031