Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2020 09:39 - Преглед на немските медии за България: "Много българи имат усещането, че живеят в мафиотска държава"
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1009 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"В България европарите често по-скоро вредят, отколкото помагат", казва германският евродепутат Даниел Фройнд пред "Дойчландфунк". А "Велт ам Зонтаг" пише: "Много българи имат усещането, че живеят в мафиотска държава".

Мнозина българи имат усещането, че живеят в мафиотска държава и обвиняват ЕС, защото неговите пари стабилизират корумпирания режим, пише германският "Велт ам Зонтаг" в статия под заглавие "Германия плаща нашата отровна система".
"С когото и да говориш, чуваш едно и също: България е овладяна от мрежа, изплетена от корумпираното правителство и олигарси", пише в репортаж от София Филип Фолкман-Шлук. Той предава впечатленията си от атмосферата на един от масовите протести. "По някои плакати се вижда германската канцлерка Ангела Меркел в приятелската прегръдка на българския премиер Борисов", посочва журналистът.

"Тежко е да видиш колко много пари се губят"

В статията си той отбелязва, че протестиращите българи са изпълнени с недоумение защо ЕС затваря очите си за проблемите в най-бедната страна от ЕС. "Мнозина са доволни, че изобщо се е появил някакъв политик от Брюксел, който да се запознае с безобразията на място", пише авторът, визирайки посещението на германския евродепутат Даниел Фройнд, произнесъл реч пред протестиращите в София.

За същата изява пише и "Дойчландфунк", където е поместено и обширно интервю с германския евродепутат. В него Фройнд казва следното: "В България една съществена част от европейското финансиране по-скоро вреди, отколкото помага". И още: "Тежко е да видиш колко много пари се губят заради корупцията в страната, включително и чрез некачествени строежи, проекти, които са приключени едва преди около година и половина, но вече се разпадат."
Той отделя място и на корупцията, свързана с европейските аграрни помощи за България, където средствата отивали предимно в ръцете на малка групичка олигарси. "С европейски пари те изкупиха нивите. Сега близо 80% от селскостопанските площи в страната принадлежат на около 2% от аграрните фирми", казва Фройнд и уточнява, че въпросните олигарси получават лъвския пай от европейските субсидии. "Това означава, че ние по този начин не пазим бедното население, не гарантираме икономическо развитие, парите не се инвестират, ами се усвояват от една малка групичка, която ги слага в собствения си джоб", казва германският евродепутат.

"ЕС трябваше да оказва по-голям натиск"

Даниел Фройнд обвинява ЕС, че не е използвал достатъчно съществуващите инструменти като Механизма за сътрудничество и проверка, за да оказва системен натиск над България. Той посочва, че откакто страната се е присъединила към Общността, натискът над нея значително е намалял.
За критиките срещу ЕС и особено срещу Германия се говори и в репортажа на "Велт ам Зонтаг". В него е цитиран бившият правосъден министър и лидер на "Да, България" Христо Иванов, който пледира за по-критично отношение на Меркел към Борисов с думите: "Германският данъкоплатец финансира нашия авторитарен режим и отровния популизъм".
Само че партията на премиера Борисов ГЕРБ и партията на Меркел ХДС са част от Европейската народна партия. И докато в България се разпространява видео с аграрната министърка, която открито признава за трикове с европари, в Брюксел Борисов залага на чара си, посочва авторът и добавя: "Същевременно в очите на много от демонстрантите България е превърната в рай за престъпници, които крадат европари - без да се страхуват от съда."

"Значението на правда и неправда е преобърнато"

"Велт ам Зонтаг" изрежда редица примери за злоупотреби със средства и за произвола в съдебната власт, обобщени с думите: "Значението на правда и неправда е преобърнато. Това е принципът. А главният прокурор Иван Гешев е прочут с това, че преследва критичните гласове.".
Според Асен Йорданов от разследващия сайт "Биволъ", цитиран в материала, методите на заплаха от страна на властта вече не са свързани с физическа разправа, а със съдебни притеснения и гонения. В заключение Йорданов казва, че 30 години след края на СССР България е изградила неосталинистка система.
Авторът на статията във "Велт ам Зонтаг" разказва и за срещите си с млади българи, някои от които имат фирми в страната, а други работят и живеят в чужбина. Според изданието, именно с тях е свързана добрата новина: "Близо 2,5 милиона българи работят в чужбина. Те и семействата им са независими, а надеждите им са свързани с Европа. Но и в самата България има предприемачи, които са успешни със своите компютърни или инженерни фирми. Тъкмо те често са тези, които движат България напред със своите инициативи. Защото те обичат своята страна с нейните планини и море." 

Източник: Дойче веле



Гласувай:
6



1. apostapostoloff - Заеби ти Дойче веле, ами
29.09.2020 11:48
кажи докъде я докархате с протестите?
цитирай
2. zaw12929 - НАПАДЕНИЕТО Е НАЙ ДОБРАТА ОТБРАНА- ...
29.09.2020 13:03
НАПАДЕНИЕТО Е НАЙ ДОБРАТА ОТБРАНА- НАПАДАТЕ ГЕРМАНЦИТЕ С ТЕХНИ ПРОПУСКИ- ТОВА САМО ПОТВЪРЖДАВА РЕАЛНОСТТА...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4822861
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16458
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031