Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2020 11:38 - Германски медии: Залезът на Бойко Борисов е видим чак в Брюксел
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1199 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
„Залезът на Бойко Борисов е видим чак в Брюксел. Дори и евродепутатите от задните банки научиха, че „Осемте джуджета“ не е приказка, а шокиращ трилър за изнудване“, пише Франк Щир в „Цицеро“. И АРД се спира на темата. Oбобщението e направено от Дойче Веле.

„Залезът на Бойко Борисов е видим чак в Брюксел“ – под това заглавие известният германски журналист Франк Щир анализира ситуацията в България и управлението на Бойко Борисов. Статията му в политическото списание „Цицеро“ припомня, че бившият бодигард на Тодор Живков е дошъл навремето на власт с обещанието да превърне в свой приоритет борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Изданието споменава за мащабните акции с гръмки имена като „Октопод“, „Наглите“, „Килърите“, „Пеперудите“ и други, след които, по думите на Щир, стотици хора са били задържани, но само незначителна част от тях – осъдени. „След офанзивата на Борисов срещу организираната престъпност, Европейският съд по правата на човека в Страсбург издаде множество присъди срещу България, а съответните парични обезщетения излязоха доста скъпо на българския данъкоплатец“, коментира германският журналист.

Докладът на ЕК и реакцията на ГЕРБ

Франк Щир отделя специално внимание на начина, по който премиерът реагира на последния доклад на ЕС за върховенството на закона в България. Журналистът посочва, че обичайно докладите на ЕК за България са писани на „пухено мек дипломатичен език“, а съставителите им той саркастично нарича „майстори на балансирания изказ“. Пример за това била и частта, посветена на България в най-новия доклад от Брюксел. И този път Брюксел успя да види известен напредък в съдебната реформа в България.

„На доклада от Брюксел партията на Борисов – ГЕРБ – реагира със собствен, твърде странен прочит„, не крие учудването си и журналистът Кристиян Лимперт. В репортаж за германската обществена телевизия АРД, озаглавен „Попътен вятър за демонстрантите в България“, се казва, че от ГЕРБ са изтълкували доклада като потвърждение за успешно сътрудничество с Еврокомисията и одобрение за досегашната борба срещу корупцията.

„Тъкмо затова и сега на Бойко Борисов не му беше никак трудно да обещае, че ще изпълни всички препоръки от Брюксел. Но този път неговата ситуация е коренно различна“, коментира по същата тема и Франк Щир. Той изброява и множеството скандали около премиера – като изтеклите записи на подслушани телефонни разговори, снимките от спалнята на Борисов с чекмеджето, пълно с банкноти от по 500 евро – „които предизвикаха голям отзвук в международните медии, без обаче да бъдат разследвани от българската главна прокуратура“, уточнява германският журналист.

„Борисов демонстрира невъзмутимост и се опитва да печели време„, четем в репортажа на германската общественоправна телевизия АРД. „Той отхвърля журналистически искания за интервюта, а в своите включвания на живо във Фейсбук се представя като загрижен баща на народа, управлява сам своя джип, слиза на различни места и приема поздравите на възторжената тълпа, разпитвайки за здравето на хората.“

Вече дори и евродепутатите от задните банки научиха за скандалите

Проблемите на България обаче вече намират широк отзвук в международния печат. Поради нестихващите протестни демонстрации Европа и светът научиха за огромен брой корупционни скандали, които пораждат сериозни съмнения дали правителството на Борисов зачита върховенството на закона, пише Франк Щир. „Даже депутатите от крайните скамейки в ЕП междувременно разбраха, че български държавни служители в министерството на транспорта са въртели със замах търговия с шофьорски книжки, че политици могат да си купуват луксозни апартаменти на смешно ниски цени, както и че „Осемте джуджета“ не е заглавие на приказка, а шокиращ трилър за изнудване“, посочва още германският журналист в статията си за „Цицеро“.

Изводът, който Щир прави, гласи: „Между приказките на Борисов, че се придържа към върховенството на закона, и действителната ситуация в тази балканска страна зее пропаст, която просто няма как да не бъде забелязана. Колко дълбока е тя явно ще се опитат да измерят на заседанието на Европейския парламент на 5 октомври, както и през ноември, когато Европейският съвет ще се занимава с тази неприятна тема.“

 



Гласувай:
6



1. apostapostoloff - Хубаво е все пак, че
06.10.2020 14:53
оставки няма да има. Защото и хлябът, и ножът, и сиренето са у Бойко.
цитирай
2. sekirata - Още им е нужен за кражбите им съвместни,
06.10.2020 18:54
а и не са намерили подходящ заместител пък и има да им дава пари!

ПРЕСТЪПНАТА ЕС, НАТО И Т Н

не искам да чувам за ЕС,НАТО,АМЕРИКА,ТУРЦИЯ, МИГРАНТИ, КОВИТА,ПАРТИИ РАЗНИ ТА И У НАС...И ВСИЧКО...ПОВДИГА МИ СЕ ОТН


МРЪСОТИЯТА И УНАС И НВ ЕВРОПА И В СВЕТА!

ДА ИМА КАК ДА ИДА ДА ЖИВЕЯ НЯКЪДЕ В КОСМОСА ИЛИ НА ОНЗИ СВЯТ ВЕЧЕ.

ТАКАВА ГНУСОТА ИЗПИТВАМ!

ПЪК САЧЕВА ЩЕ НИ ПЛАШИ КАКВО НИ ЧАКАЛО ДЕТО СМЕ ГИ ИЗЛАГАЛИ В БРЮКСЕЛ.


Крадци и убийци!
цитирай
3. sekirata - ПИШЕШ ТУК ОТКАКТО АЗ ВЛИЗАМ, СМЪРДЯЛНИК ТАКЪВ В ДЕМЕНЦИЯ! ДА ЯДЕШ НА БОЙКО ТИКВЕНОТО С...Е!
06.10.2020 18:56
apostapostoloff - Хубаво е все пак, че
14:53
оставки няма да има. Защото и хлябът, и ножът, и сиренето са у Бойко.


Смърдяло ,осмърди блога!
НЕЩАСТНИК!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4822163
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16457
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031