Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2020 17:17 - Управляващите сурват държавата по наклонената плоскост към фалит
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1241 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 27.10.2020 20:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Управляващите в България са на път с лека ръка да зачеркнат най-голямото постижение на собствената си власт. Мнозина вече предричат, че ще сурнат държавата по наклонената плоскост. ... Дано не са прави.

Коментар от Ясен Бояджиев, Дойче веле    image
"Всеки в България трябва да усети, че държавата в тая пандемия не му говори само за маски и да пази дистанция, а и заедно трябва да преодолеем това чудо гадно. (...) Така че ти няма да се мериш с финансовите министри, които държаха здраво преди тебе, а ще мислиш за всеки един човек, за малките населени места, до всеки човек трябва да стигне."

Краят на една над 20-годишна политика

Такива напътствия даде преди десетина дни министър-председателят на финансовия министър в пряко излъчване по Фейсбук от една кравеферма. Мизансценът в обора край кравите и телетата създаваше силно комично усещане. Когато обаче след това бе публикуван проектобюджетът за догодина, се оказа, че нещата са доста сериозни. Министърът строго се е придържал към напътствията на началника си и щедро е отпуснал двата края на държавните сметки - милиардни дефицити за години напред и (за тяхното покриване) драстично нарастване (със 77%) на държавния дълг.
Така управляващите се канят да сложат край на политиката на финансова дисциплина, спазвана стриктно в продължение на над 20 години. Самите те за десетина години не успяха да завършат нито една реформа в нито един сектор, но поне благоразумно пазеха финансовата стабилност. Но ето, че сега са на път с лека ръка да зачеркнат най-голямото (и комай - единственото) постижение на собственото си управление.

Заради пандемията ли?

Както вече стана дума, внезапно сполетелия ги порив към разточителност обясняват с необходимостта да се ограничи пандемията и да се тушира предизвиканата от нея икономическа криза, защото така правели всички по света. По света обаче правят нещо доста по-различно. Според препоръките на МВФ например, мерките трябва да са таргетирани - тоест, да са насочени към онези, които реално са ударени от икономическия шок, както и да са навременни и временни. Тъй че проблемът не е в самия дефицит - той може да е и по-голям, стига да отговаря на горните критерии. Което не може да се каже за огромната част от предвидените в нашия случай извънредни разходи.
В нашия проектобюджет почти не се забелязват мерки, свързани пряко с пандемията и икономическите последици от нея. (Освен схемата „60/40“, средствата за която обаче са направо миниатюрни на фона на общите харчове.) Да не говорим за някакви реформи, които да стимулират затруднената бизнес активност, инвестициите и създаването на работни места. Тук става дума почти само за раздаване на пари на калпак на групи от хора, чиито доходи и трудова заетост ни най-малко не са пострадали в резултат от пандемията (като по-високи пенсии и заплати в държавната администрация), става дума също така за безсмислени, но скъпоструващи социални разходи (като помощи за отглеждане на всички деца, без оглед на доходите на родителите).
По принцип, в някакъв момент на икономически възход, тези мерки може да са справедливи и необходими, но не им е сега времето. Те нямат нищо общо с борбата срещу икономическите ефекти от пандемията, поради което бюджетът не е нито антикризисен, нито „антипандемичен“, какъвто се опитват да ни го представят.

Защо го правят?

Какъв е тогава? По този въпрос има две мнения. Според едното, принципът гласи „след нас и потоп“. Тоест, целта е да се минира предварително следващото управление. Аз клоня по-скоро към другото мнение: въобще нямат намерение да сдават властта и действат чисто предизборно - купуват си гласове.

Което и да е вярно обаче, поведението им е политически безотговорно. По този повод пък се правят две сравнения. Първото е със Станишев и „Тройната коалиция“ и завещания от тях на днешния премиер и тогавашното му първо правителство финансов капан. Аз клоня по-скоро към второто сравнение, колкото и времената да са се променили: сурват държавата по наклонената плоскост подобно на Виденов и неговото прославило се с компетентността си правителство. Дано да не съм прав. Иначе наистина „всеки в България ще го усети“. 



Гласувай:
8



1. krumbelosvet - ББ подобно на Виденов!?!?
27.10.2020 20:12
Виденов го хлъзна МВФ. А ББ банкерите го подкрепят.
Щурма на парламента ,97 го подкрепи САЩ.
Сега "Европа" и САЩ НЕ подкрепят протестите, а ББ.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравейте!
27.10.2020 21:50
Следователно , ако има фалит, той ще е само за държавата, но не и за управляващите
Което е добро за тях!

Хубава вечер!
цитирай
3. iw69 - Да така е, те са се накрали и фин. обезпечили до 10-то коляно, да му мислят останалите!
28.10.2020 09:40
leonleonovpom2 написа:
Следователно , ако има фалит, той ще е само за държавата, но не и за управляващите
Което е добро за тях!

Хубава вечер!

цитирай
4. krumbelosvet - НЕ краденето е главния проблем
29.10.2020 10:07
НЕ краденето е главният проблем, а УБИВАНЕТО ни от авторите на цветната революция. Чиито марионетки или ЖЕРТВИ са В С И Ч К И "управляващи" след 10-ти. Никой не може да открадне толкова, колкото загубихме в "прехода". И не сме изключение. Прехвалената Полша, на която опростиха 40$ милиарда дълг, е загубила половината си икономика след 1989-та според самия Лех Валенса. Цяла Европа е подложена на унищожение, на първо място славяните, с русофобите им барабар, а ние водим световитото хоро на смъртта.
цитирай
5. iw69 - Да Круме,
29.10.2020 11:24
за 30 год. продажни "елити" разкостиха и разпродадоха родината ни. А това което е останало днес не може да се нарече такава.
цитирай
6. krumbelosvet - Колега iw69,
30.10.2020 13:02
Да повторя.
Кви елити, ква кражба.
Нас ни УНИЩОЖАВАТ победителите в Студената Война. Унищожават ни със свръх-научната ТЕХНОЛОГИЯ на цветните революции. Това, че някой се е вредил да продаде РАЗВАЛИНИТЕ за скрап, е дребна подробност. На мястото на развалините на българската икономика, израснаха ЧУЖДИ молове и банки. Отнеха ни и ВЪТРЕШНИЯ пазар....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4822950
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16459
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031