Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2020 14:47 - Учени: Чакат ни още по-опасни пандемии, ако не опазим природата
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 855 Коментари: 4 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Пандемии ще се появяват все по-често, ще се разпространяват по-бързо и ще убиват повече хора в сравнение с Ковид-19, ако човечеството не предприеме по-дръзки действия за прекратяване на унищожаването на природата, предупреждават учени, цитирани от Ройтерс.

Резултатите от проучването на 22-ма международни експерти бяха публикувани днес http://www.ipbes.net/pandemics. Според тях защитата на тропическите гори и други богати екосистеми ще помогне за забавяне на климатичните промени, ще спаси животински, птичи и растителни видове и ще предотврати разпространението на пандемии.

"Оказва се, че като предприемаме действия срещу пандемиите, допринасяме и за климатичните промени и биоразнообразието и това е нещо добро", казва зоологът Петер Дасцак, председател на панела от научни експерти. Изследването е по поръчка на Междуправителствената платформа за научна политика за биоразнообразие и услуги за екосистемите, в която участват над 130 страни.

Изследователите са установили, че близо половината от около един милион и седемстотин хиляди неоткрити вируси в природата може да са способни да заразят и човека. Дейности като търговия с диви животни, бракониерство, изсичане на гори, за да се разчистят терени за отглеждане на соя или маслена палма създава опасна близост между хората и патогените. Учените отбелязват, че Ковид-19 вероятно произхожда от прилепи и е започнал разпространението си сред хората на пазар в Китай.

Превенцията може да бъде сто пъти по-евтина от цената за овладяване на пандемия, но правителствата все още разчитат предимно на реактивни мерки като ваксини, пише в доклада на специалистите. Те призовават за задълбочаване на международното сътрудничество за ограничаване на рисковете.

Глобалните разходи вследствие на Ковид-19 се оценяват на 8-16 трилиона долара към юли тази година. Стойността само в САЩ може да достигне 16 трилиона долара към края на следващата година, се посочва в доклада на учените.

Източник: БТА
 



Гласувай:
10



1. bumerang - И не само
01.11.2020 17:16
Ако не спрем да се храним с боклуци - също.
цитирай
2. morskipesni - Не са "пандемии", а кризи.
01.11.2020 18:28
Капиталистически, глобалистки, ПРЕДИЗВИКАНИ кризи.
цитирай
3. iw69 - Природата
01.11.2020 18:38
отвръща на удара, който й нанасят алчността и ненаситата на хората.
А кризите, до които това в последствие води в обществото са системни, т.е. капиталистически организираните общества, базирани на приома на максималната печалба, не се справят с породената от пандемията криза. Това е повече от очевидно.
цитирай
4. raders - Че то е логично. При тези 7 - 8 мили...
01.11.2020 20:47
Че то е логично. При тези 7 - 8 милиарда хомосапиенс, натъпкани на планетата Гея и непрекъснато размножаващи се, какво друго да се очаква? Само Африка преди 60 години е била 160 милиона, а сега е милиард и двеста. - 8 пъти повече. Ами другите? И цялата тази пасмина иска да яде и да живее охолно. Да, но планетата Гея се задъхва - не е чак толкова голяма /прочетете Апокалипсис на Пако Рабан/ и един ден - много скоро - хомосапиенс ще се задуши в собствената си пръдня. Всички реват против някакъв хипотетичен "нов ред", но може би той е нужен, за да има някакъв ред наистина. Само едно планетарно правителство би могло да наложи някакво ограничение на популацията на хомосапиенс, защото алтернативата е или световна война с всичките ѝ последствия, или екологична катастрофа с всичките ѝ последствия. Възможно е и някаква страшна епидемия да свърши работата, доколкото безконтролното размножаване на всеки биологичен вид предизвиква намножаването на неговите унищожители. Ако не се унищожи сам, разбира се. И тук не се касае за доминация някоя от известните понастоящем политически идеологии - социализъм, капитализъм и пр. "изми" - а за властово управление с пълномощия за планетарен общ контрол над раждаемостта. Трябва най-после да се проумее, че планетата е в опасност, а тя е единствения най-ценен субект, достоен за любов и уважение от цялото общество. Всички останали патриотични ревове са "алабала" и залъгалки за малоумници.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4868153
Постинги: 2536
Коментари: 6395
Гласове: 16691
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930