Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2020 12:45 - Коронавирусът у нас: хората започнаха да умират вкъщи, а властта няма план
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 956 Коментари: 6 Гласове:
10

Последна промяна: 04.11.2020 18:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Цялата суматоха около коронавируса в България води до един извод: властта няма и никога не е имала план за действие

Вместо това цари хаос и безотговорност. Какво правиха от пролетта насам? Вижда се с просто око: абсолютно нищо!

Коментар от Ясен Бояджиев, Дойче веле

Само преди две седмици, когато новите случаи на зараза с коронавируса за първи път достигнаха 1000 на ден, властта успокояваше, че „ситуацията е достатъчно добре контролирана“, „нямаме абсолютно никакви притеснения“, „здравната система е стабилна и подготвена“ за лечението на всички, които имат нужда от нея. И се надпреварваха да се заричат, че няма да затварят нищо.

Да минем "тънко"

Още тогава обаче с просто око можеше да се види, че реалността е съвсем друга и че се намираме по-скоро в ситуация на свободно падане. Лекарите бяха започнали да излъчват сигнали на отчаяние, а потърпевши пациенти и техните близки пишеха, че в болница вече се влиза само с връзки. После броят на заразените започна да нараства и на властта ѝ се наложи бързо да отстъпи от своята категоричност. Първо пробваха да прехвърлят отговорността за затварянето - и съответно за недоволството от него - на местните власти. После поеха нещата в свои ръце, но с очевидния стремеж, ако може, пак да минат „тънко“ - с меки, компромисни и половинчати мерки. Разпуснаха гимназистите и студентите, но оставиха по-малките ученици, които, доказано, разнасят заразата безсимптомно. Затвориха баровете и дискотеките, но всички останали заведения останаха незасегнати. Както и моловете, фитнесите, стадионите, кината, театрите и какво ли още не. Включително масовите прояви (като градски празници и панаири, каквито продължаваха да се провеждат) и големите семейни тържества.

Да бъдем гъвкави

Преди две седмици попитах какво ли ще говорят, ако (когато) случаите станат 2000 или 3000. Е, вече станаха - и какво? "Най-лесното е (да се издават) заповеди за забрани. Трудното е гъвкавостта. Оторизирам всеки от вас, (да издавате) гъвкави заповеди. Изисквам от вас гъвкавост", нареди премиерът на министрите си.
Страхувам се обаче, че времето изтече и място за „гъвкавост" не остана. Болните стават все повече и повече, така че организираното карантиниране, проследяването на контактите и изолацията са практически невъзможни и всичко е въпрос на самопреценка. В болниците няма нито достатъчно места, нито достатъчно персонал. Наближаваме или може би вече сме в положението на Италия от пролетта. Лекарите трябва да избират кого да приемат за лечение и кого да оставят на произвола на съдбата. Хората започнаха да умират вкъщи. Като 33-годишния мъж от София, който си отиде не поради липсата на линейка, а заради липсата на елементарна организация и бездушния отказ на десетки хора и институции да му помогнат. За него властта избягва да говори.

Чак сега изведнъж се разтичаха тепърва да разкриват нови Ковид легла и отделения (кой ли ще работи в тях?), да търсят доброволци и всякакви отчаяно екзотични и закъснели решения като МВР-бусове и таксита вместо линейки, „пред всяка болница - фургон и професор“, „вместо да притискаме само болниците, хайде в санаториумите“ и други подобни. Цялата тази суматоха води до един извод: нямат и никога не са имали план за действие в тази ситуация, за чието настъпване отдавна всички знаеха. Вместо това - хаос и безотговорност. Какво правиха от пролетта насам? Отговорът изглежда ясен: абсолютно нищо.

Тичане след събитията

А ситуацията с разпространението на вируса продължава да е свободно падане. Властта продължава да изостава от събитията. Питам се какво ще говорят, ако (когато), не дай боже, случаите станат 4 или 5 хиляди на ден. Рано или късно, за да спасят здравната система, ще трябва да забравят за „гъвкавостта“ и да прибегнат наведнъж до целия комплект от по-тежки ограничения и мерки. Колкото повече се бавят, толкова по-продължителни и мъчителни ще са те. И толкова по-скъпи за икономиката и за хората. 



Гласувай:
11



1. nedovolen - Из суматохата на заблужденията, ...
04.11.2020 15:09
Из суматохата на заблужденията, никой не предлага решение.
Ние го имаме. От пролетта. И сме го изпратили до Безотговорните държавни институции. Няма и отговор. Няма и да има.
България и Европа могат да се неутрализират за месеци. Света, за повече. И това сме им го писали. Един приятел казва, вие може да не искате, те да искат. Схемата е проста, изпълнението е изпълнимо и евтино. Въпроси?
цитирай
2. iw69 - А сте вие
04.11.2020 15:18
и какви са вашите решения?
цитирай
3. nedovolen - БЛАГОДАРЯ! Модул „ ДОЙРАН||”, не ...
04.11.2020 15:41
БЛАГОДАРЯ!
Модул „ ДОЙРАН||”, не случайно е кръстен така,не позволява развитие и разпространение на коронаровируса. Дълга тема. Ако ви интересува, може на лични и др. контакти в мрежата, за да ви изпратя документи.
цитирай
4. nedovolen - Бонус. Ако имате, не дай Боже, по...
04.11.2020 16:08
Бонус. Ако имате, не дай Боже, познат с ковид, дайте ми някои данни /какви ще кажа при нужда/ и гледайте какво става с ковид. Модула действа и дистанционно. Вече има няколко СЕМЕЙСТВА, излекувани по този начин. И т.н. И т.н.
Не мога без :)))
цитирай
5. morskipesni - Ето какво се прави в такива случаи:
04.11.2020 18:13
Спират се ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ПАРИ/ПЪТЕЧКИ за "куронътъ"- увеличават се с 20% договорно заплатите на всички медици.
Държавата се заема със задълженията си- вскчи тестове се поемат от ДЪРЖАВНИ лаборатории на МИНИМАЛНА (конкурсна) доставна цена и без надценка.
ВСИЧКИ болници за активно лечение предствят списък с интензивни легла-проверки за ЗАЕТОСТТА и ОБЕЗПЕЧАВАНЕТО с персонал ежедневно.
Гаранция, че "заболяемостта" ще спадне 100 пъти!
цитирай
6. sekirata - Български лекар: Отвратителна държава, която нехае за здравето на хората
05.11.2020 20:56
Български лекар: Отвратителна държава, която нехае за здравето на хората
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4869030
Постинги: 2536
Коментари: 6395
Гласове: 16693
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930