Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2021 16:52 - Данъчни облекчения за заможните не водят до “просмукване” на благосъстояние към по-бедните
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1012 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 13.01.2021 08:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ново изследване на британски икономисти увеличава доказателствата срещу мита, че намаляването на облагането за богатите в крайна сметка облагодетелства цялата икономика

Единственият резултат от данъчните облекчения за богатите е, че са ги направили още по-заможни.

Намаляването на данъчното облагане за богатите хора е задълбочило неравенството, без да донесе особени ползи за останалите, показва ново изследване за развитите икономики. Тези изводи увеличават аргументите, че богатите трябва да поемат по-голяма част от цената на коронавирусната пандемия.

Докладът е изготвен от икономистите Дейвид Хоуп от Лондонската школа по икономика и Джулиан Лимбърг от Кралския колеж в Лондон. Те са установили, че подобни политики през последните 50 години реално са облагодетелствали само директно засегнатите от данъчните облекчения и не са насърчавали създаването на работни места или икономическия растеж.

“Управляващите не трябва да се притесняват, че повишаването на данъците за богатите, за да се покрият разходите за пандемията, ще навреди на икономиките им”, заявява Дейвид Хоуп в интервю за Bloomberg.

Авторите на доклада са приложили анализ, включващ данните от последния половин век за различни данъци върху доходите, капитала и активите в 18 страни от ОИСР, включително Великобритания и САЩ. През целия разглеждан период в тези държави е имало значителни понижения на облагането за най-богатите, като най-голямата концентрация на подобни реформи е била в края на 80-те години.

Резултатите от изследването показват, че големите намаления на данъците за богатите увеличават дела от националния доход преди облагане, отиващ в ръцете на най-богатия 1% от населението. “Мащабът на този ефект е значителен. Средно всяка съществена реформа в такава посока води до покачване с 0.8% на дела от националния доход преди облагане, отиващ в горния 1%. Резултатите също така показват, че икономическите резултати, измерени чрез реалния БВП на глава от населението и равнището на безработица, не се влияят значително от големите намаления на данъците за богатите. Очакваните ефекти за тези променливи са статистически неразличими от нула”, заявяват икономистите.

Техните констатации опровергават аргументите, често използвани от политици в САЩ, че политики, които непропорционално облагодетелстват по-богатите, в крайна сметка се просмукват до останалата част от икономиката. Разглежданият в доклада период завършва през 2015 г., но Хоуп казва, че анализът важи и за данъчните облекчения, прокарани от президента Доналд Тръмп през 2017 г. “Нашето изследване сочи, че подобни политики не осигуряват такива ефекти на просмукването, каквито поддръжниците им твърдят, че имало”, казва икономистът.

“Нашите констатации за ефектите върху растежа и безработицата предоставят доказателства срещу теориите на икономиката на предлагането, които предполагат, че по-ниското облагане на богатите ще предизвика реакции на предлагането на труд от лица с високи доходи (повече часове работа, повече усилия и т.н.), които на свой ред ще подсилят икономическата активност. Всъщност резултатите от изследването ни по-скоро съответстват на скорошни емпирични изследвания, които показват, че данъчните ваканции и неочакваните печалби не карат хората да променят значително обема на работата си”, изтъкват авторите.

Те заключават: “Резултатите ни имат важни последствия за текущите дебати за икономическите ефекти от облагането на богатите, тъй като те добавят към нарастващия набор от причинно-следствени доказателства от свързани изследвания, че орязването на данъците на най-богатите увеличава техния дял от общите доходи, но има малък ефект върху икономическите резултати”.

“Нашето изследване показва, че икономическите аргументи за поддържане на ниски данъци за богатите са слаби. Големите данъчни облекчения за богатите от 80-те години насам са увеличили неравенството на доходите с всички произтичащи от това проблеми, без да доведат до никакви компенсиращи ефекти за икономиката”, заявява Хоуп.

Това трябва да са успокоителни изводи за британския канцлер на държавната хазна Риши Сунак, чиито надежди за стабилизиране на националните финанси се основават на способността да се повишат данъците. Сред обмисляните варианти е по-високо облагане на капиталовите печалби, което би засегнало предимно лица с високи доходи. Изводите от доклада също така предполагат, че икономиката на Великобритания би могла да понесе еднократен 5% данък върху богатството, какъвто бе предложен през миналата седмица от Комисията за данъци върху богатството. Такъв налог би засегнал около 8 милиона от жителите на страната.

Освен САЩ и Обединеното кралство, докладът обхваща данните за Австрия, Австралия, Белгия, Канада, Германия, Дания, Финландия, Франция, Ирландия, Италия, Япония, Нидерландия, Норвегия, Нова Зеландия, Швеция и Швейцария.

Източник: Baricada.org 



Гласувай:
5



1. leonleonovpom2 - Среднощен поздрав!
10.01.2021 00:08
Както забелязах, писал си го, тези облекчения са влезли в джоба им!
Пари , при пари отиват!

Лека нощ!
цитирай
2. iw69 - Да, така е Леон.
10.01.2021 09:42
Неолибералните идеолози десетилетия наред лъгаха, че когато големите печалби се облагат с по-малко данъци, богаташите щели да инвестират повече, което да е от полза на работещите и на цялото общество. Да, ама не.
Вместо това те изграждаха структури за допълнително укриване на данъци, а печалбите ги харчеха за частни острови, лични самолети, яхти, супер луксозни имения и стоки, частни армии, опияти, разврат и какво ли още не.
Докато доходите на работещите стагнират, дори намаляват, а безработицата расте. Нищо не се е "просмукало" до мнозинството на хората, които стават все по-бедни, заради спада на покупателната способност на доходите им (всичко поскъпва по-бързо от ръста на заплатите).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4868620
Постинги: 2536
Коментари: 6395
Гласове: 16692
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930