Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2021 09:01 - Поредният гаф на Борисов (управленска издънка Nr. 12798)
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 973 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 17.01.2021 21:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За премиера хеликоптер има, за да се шляе насам натам, но не и за спасяване на пострадали хора в планината, тогава когато животът е на косъм и всяка минута е от значение. И защо страната ни днес, в 21 век, се оказва, че е  единствената в ЕС без летящи линейки?

България е единствената държава в ЕС без специализирани хеликоптери за медицински цели. Инцидентите в планината през последните дни за пореден път откроиха спешната нужда от тези машини. Ако ги имаше, както каза Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК, акцията в Стара планина, при която бяха спасени четирима души, би продължила час и половина вместо 11 часа.
Когато обаче властта има да прави политически пиар, хеликоптери се намират без проблем. Във вторник министър-председателят Борисов инспектира с вертолет строежа на магистрала "Хемус". Събитието бе предадено на живо в профила му във Фейсбук и отразено от медиите.
Докато г-н Борисов лети на воля обаче се оказва, че управляващите са подценили необходимостта от закупуване на хеликоптери-линейки. Те, разбира се, биха се ползвали не само от ПСС.

Последната въздушна линейка в България е продадена през 2019-а година. През февруари 2020-а заместник-министърката на регионалното развитие Деница Николова обеща (в отговор на петиция, подписана от повече от 10 хиляди души), че за два хеликоптера с такова предназначение ще бъдат заделени 20 милиона лева по оперативна програма "Региони в растеж". Тръжната процедура все още тече, а според Георги Спасов от "Хели Ер" - фирмата, чиято собственост са били последните две летящи линейки - тези средства са крайно недостатъчни. Нужни са поне 26 милиона лева, като отделно се предвидят и пари за обучение, пилоти и поддръжка.
Обиколките на г-н Борисов - докато шофира служебната джипка или просто наблюдава "как се наливат основите" от хеликоптер, самолет, влак и т.н. - целят определен медиен ефект. Замисълът е всички да могат да усетят личната му ангажираност с обществените дела или просто да го зърнат. Г-н Борисов познава отлично правилата на политическия маркетинг и успешно използва инспекциите, за да напомни за себе си, да повиши доверието на избирателите и укрепи властта си. Тези похвати са част от политическия театър не само у нас.
Проблемът е в приоритетите. За отбраната кабинетът намери милиарди - 2,2 милиарда лева за осем самолета F-16 Block 70 и един милиард за бойни кораби. Сектори като здравеопазването, както безмилостно показа кризата Ковид-19, обаче са финансирани крайно недостатъчно. България не може без отбрана. Но какво са 26 милиона лева за два хеликоптера на фона на няколко милиарда?

Може да се възрази, че Борисов в редица случаи е изпращал правителствения хеликоптер и правителствения самолет в помощ на обикновени граждани. Например, по негово разпореждане, през януари 2017-а болно петгодишно момченце от Бургас бе транспортирано с хеликоптер до Пирогов в София. Но никак не изглежда невероятно в основата на тези жестове поне отчасти да стоят и хладни политически сметки.
Не, не е изненада, че на премиера междувременно му е била представена пътна карта, разработена от Министерството на здравеопазването за медицинска евакуация по въздух на пострадали граждани. И му е било докладвано за предприетите действия за купуването на хеликоптер с европейски средства, както и за осигуряването на финансиране за ремонт на четири вертолета "Кугър", собственост на Министерството на отбраната. Дали обаче тази развръзка е повод за гордост?

Петър Чолаков, Дойче веле 



Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4823581
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16461
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031