Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2021 07:13 - България отново е оценена като една от най-корумпираните държави в Европа
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1083 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 29.01.2021 13:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Изследвания на "Прозрачност без граници" говорят за "авторитарен оттенък в управлението на държавата"

България отново заема последното място в ЕС по ниво на справяне с корупцията, показва международният Индекс за възприятие на корупцията за 2020 г. на "Прозрачност без граници". Изследването се публикува ежегодно от 1995 г. насам и отразява анализи, оценки и възприятия за нивото на корупция според представителите на бизнеса, местните и чуждестранните анализатори в съответните страни.
В класацията България е с индекс 44 и заедно с Унгария и Румъния се нарежда на последно място сред държавите-членки. В световен план страната заема 69 място. "В последните години се движим в много тесен коридор между 41 и 44 точки, които показват системен проблем за борба с корупцията. Големият пробив, който се очакваше с консолидацията на антикорупционните институции, не се случи и за съжаление някои изследвания вече говорят и за авторитарен оттенък в начина на управление на държавата, който ни държи на такива ниски нива за справяне с корупцията", заяви Калин Славов от българския клон на организацията.
Кризата с КОВИД-19 е станала повод за възпрепятстване на отчетността на институциите и осъзнато възпрепятстване на гражданския контрол. "Има формално спазване на правилата за избори, назначаване на хора на висши ръководни длъжности в институциите, а голям брой институции са останали с ръководители, чийто мандат е изтекъл, което позволява контрол върху тях", заяви Славов и добави, че продължава концентрацията на собствеността в медиите, има политическа намеса и уволнения на журналисти. "Спрян е и контролът върху самите институции, миналата година беше спрян контролът върху изпълнителната власт от страна на парламента, за немалко време беше спрян и съдебният контрол върху администрацията. Ерозията на независимостта на съдебната система продължава, има неефектвни разследвания, неефективно санкциониране на хора, които заемат висши държавни длъжности. В тези условия е възможно без последствия въздухът да бъде отровен с вносен боклук, водата от язовирите да се източва безконтролно, като цели градове и региони остават на тежък режим, горите са безжалостно изсичани, а хотелите биват наричани "подпорни стени" и министри ни убеждават в това от екраните на телевизорите със седмици", обобщи Славов.
Изследването завършва с общи препоръки за засилване на обществения надзор над институциите, осигуряване на прозрачни и конкретни процедури за обществени поръчки и средства, защита на демокрацията и насърчаване на гражданското участие, осигуряване на пълноценен достъп до информация.
Държавите с най-ниско ниво на корупция са с най-добри позиции в реакцията на здравните и икономическите предизвикателства, свързани с пандемията от новия коронавирус. Това твърди "Асошийетед прес", позовавайки се на годишния доклад на "Прозрачност без граници". "КОВИД-19 не е просто здравна и икономическа криза. Това е корупционна криза, която в момента не успяваме да овладеем", посочва ръководителката на организацията Делия Ферейра Рубио. 



Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4823180
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16459
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031