Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2021 12:40 - За антипротеста срещу Луковмарш
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1457 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 21.02.2021 11:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Никога вече фашизъм!“

За поредна година в София се проведе митинг-шествие под надслов "Без нацисти по улиците ни". Докато милиони хора по света се борят с COVID-19 и последиците от пандемията, друг вид болест тегне над обществото ни – проказата на фашизма, ксенофобията и расизма, предупредиха участниците  

Николай Драганов , 13 февруари 2021   

 

imageСнимки: Николай Драганов, „Барикада“

 

Митинг-шествие под надслов „Без нацисти по улиците ни“ се проведе за поредна година в София. Анархистки и други леви организации от страната се събраха в центъра на столицата и проведоха общо антифашистко шествие, което премина покрай Министерския съвет и Народното събрание (по бул. „Мария Луиза“), завършвайки пред Съдебната палата. Обичайно към шествието се присъединяват и антифашисти от чужбина, но тази година заради пандемията и ограниченията в пътуванията гостите от Гърция и други държави не присъстваха.

„Да бъдем хора, не нацисти“, „Без толеранс за омразата“ и други лозунги бяха издигнати от присъстващите няколко десетки участници. Шествието се проведе часове преди предвиденото традиционно шествие „Луковмарш“, което също се провежда в София във възхвала на лидера на пронацистката и антисемитска организация „Съюз на българските национални легиони“ Христо Луков.

В материал на официалната страница на т.нар. „Луковмарш“, в свой монолог Луков твърди:

„Няма да ни спаси Търновската конституция. Не по пътищата на конституциите Хитлер намери ония шестнадесет хиляди младежи, които се хвърлиха с парашути в Ротердам и го знаеха. И утре, ако потърси сто и шестдесет хиляди души, за да се хвърлят с парашути в Англия, пак ще ги намери, защото създаде новия човек, с нов светоглед, със съзнателната саможертва на личността пред нацията той успя да наложи Германия над цял свят и да я поведе от победи към победи. Ето, това е пътят, по който трябва да тръгнем и ние, и само така можем да спасим страната, да спасим народа си.“

„Фашизмът не е мнение, а престъпление“ отново беше едно от основните скандирания по време на шествието, което стартира в градинката до ЦУМ и премина през няколко столични улици въпреки минусовите температури.

image

„Докато милиони хора по света се борят с Ковид-19 и последиците от пандемията, друг вид болест тегне над обществото ни – проказата на фашизма, ксенофобията и расизма. На 13.02.2021 г. крайнодесни групировки и организации за поредна година ще се съберат, за да проповядват съвсем спокойно човеконенавистните си идеи в центъра на София на т.нар. Луковмарш. Затова, докато властите отново си затварят очите за този обществен позор, ние, поддръжниците на свободата и солидарността, изразяваме своето несъгласие и съпротива под формата на протест. Предоставянето на трибуна и легитимирането на антихуманни, опасни и деструктивни идеи като тези, които шествията на омразата и съпътстващата ги пропаганда изразяват, са недопустими“, посочват организаторите на шествието.

Те са категорични, че омразата не е ценност, че всички заслужаваме свобода и достоен живот без страх, че човеконенавистните идеологии нямат място в нашето съвремие и че нормализирането на потисничеството и насилието (било то от институции или личности) трябва да бъде спряно. „Никога повече фашизъм!“, завършва техният призив.

Основен организатор на антифашисткото шествие е Antifa Bulgaria, а освен активисти на организацията и други леви формирования като „ЛевФем“, „Феминистки мобилизации“, „Храна, а не война“, „Солидарна България“, Колектив за обществени интервенции и други, и на тазгодишното шествие присъстваха представители на БСП, сред които евродепутатът Петър Витанов, депутатът Крум Зарков, бившият общински съветник и председател на ГС на Българския антифашистки съюз Борис Цветков и други.

Фотогалерия:

 

  image   image   image   image   image   image   image   image   image   image   image   image   image   image   image   image   image   image   image   image   image   image   image   image   image    

 

„Барикада“ е независимо издание,  



Гласувай:
7



1. iw69 - България е била съюзник на фашис...
15.02.2021 16:50
България е била съюзник на фашистко-нацистката Ос. В страната ни тогава действа расистки Закон за защита на нацията. Хиляди евреи от присъединените територии се изпращат на изтребление в лагерите на смъртта. Брутално се преследват политически противници, безброй арести, зверски изтезания, усъдени на смърт и хиляди убити.
Управляващите тогава идиоти обявяват война на САЩ и Великобритания. И някой още тръбят, че властта, която приема и извършва всичко това не била фашистка. Луков е важна част от тази фашизоидна управа - министър на войната, възхваляващ открито нацистка Германия.
То и в Италия и Германия неофашистите и неонацистите твърдят, че предците им са били преданни патриоти, но премълчават, че всичко това е било за сметка на живота на други народи.
Национализмът много бързо може да прекрачи разделителната линия към Фашизма.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4867541
Постинги: 2536
Коментари: 6395
Гласове: 16690
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930