Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2021 15:33 - САЩ са на светлинни години зад Китай по отношение на инфраструктурата
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 577 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 04.04.2021 09:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Том Фоуди

/Поглед.инфо/ Инфраструктурният план на Джо Байдън на стойност два трилиона долара, насочен към изкарване на Съединените щати от падението, предизвикано от Covid-19, също е опит на американците да се изравнят с Китай. Но да се конкурираш с Пекин по отношение на инфраструктурата е неизпълнимо по редица причини.


Китай "ще изяде обяда ни", ако Съединените американски щати не се движат и развиват по отношение на инфраструктурата, отбеляза Байдън по-рано през февруари.

Планът, който Байдън разкри в сряда, предлага полагане на усилия за модернизация на железопътните линии, пътища и пристанища, както и за развитието на американските електрически превозни средства.

Администрацията ще инвестира в производство в областта на основните технологии, като полупроводници, както и в изграждането на домове и широколентова инфраструктура и в помощ на нуждаещи се групи в обществото. Има и голям фокус върху околната среда.

Трябва да му го признаете - това е амбициозно.

Изглежда обаче, че това е и опит за подражаване на Китай. Въпросът е дали ще работи. Разбира се, не можете да припишете цялата цел на предложението само на това, но това може би тази идея е голяма част от мотивацията му.

Добре известно е, че Пекин изгражда големи мощности на високоскоростни железници, летища и друга инфраструктура, за да стимулира икономическото си развитие.

И все пак, предложената от Байдън програма „веднъж на поколение“ в крайна сметка остава само част от това, което Китай е направил вече, като само за миналата година са планирани проекти на стойност над 7,5 трилиона долара (не всички, от които са поръчани наведнъж).

Може също да си струва да се отбележи, че Китай забави темпото поради страхове от дълга. Така или иначе, Америка не може да спечели в тази игра. Рязките различия в двете политически системи и препятствията, с които се сблъсква Байдън, в крайна сметка означават, че Америка не може да подражава на методите на Пекин.

Политическата система на Китай е подходяща за грандиозно инфраструктурно развитие и може би никъде другаде по света не е сравнима.

Неговите напълно централизирани и йерархични средства за вземане на решения незабавно заобикалят всички пазарни и бюрократични ограничения на бюджетирането, планирането, одобрението и вътрешната политика, което прави изграждането на инфраструктурата на Запад своевременен процес.

Разбира се, това носи свързаните с това недостатъци на изграждането на някои неща в излишък, както и неспособността да се защитят домовете, собствеността и понякога околната среда на хората.

И все пак това може да работи и, както виждаме, впоследствие Китай успя да изгради най-дългата високоскоростна железопътна мрежа, 5G мрежа и най-голямото летище в света (Пекин Daxing) за безпрецедентно време.

Байдън явно е вдъхновен от това. Той осъзнава, че Америка трябва да навакса, но просто не може. Процесът на Съединените щати за разходи за инфраструктура е дълъг, досаден, неприятен и се обмисля в среда на екстремна политическа поляризация.

На първо място, няма централизирано ръководство като в Китай. Конгресът по конституция държи властта над кесията, а не президентът на страната. Той трябва да преговаря с тях.

Докато Байдън има привилегията да има собствена партия, която контролира и двете камари на Конгреса, това все още не прави начинанието му лесна задача.

Законопроектът няма да бъде блокиран, но той ще трябва да промени съществено съдържанието му, за да успокои интересите на различни избирателни райони и партийни фракции, което ще промени областите му.

Това, което президентът налага сега, е визия, но всеки запален наблюдател знае, че това е начален гамбит. Крайният продукт всъщност ще бъде консенсус, който ще бъде разводнен.

Междувременно републиканците, дори и да не могат да блокират законопроекта, вече го атакуват. Голямата стара партия се възползва от намеренията на Байдън да повиши корпоративните данъци, за да плати за него, като сенатор Мич Макконъл нарече инициативата "троянски кон" и всички обичайни критики за "голямото правителство" излязоха наяве.

По темата за околната среда администрацията също е изправена пред значителна съпротива. Това, което разкрива този сценарий, е, че когато Байдън казва, че законопроектът е „веднъж на поколение“, той го има предвид, тъй като политическият капитал, необходим за поддържане на консенсус за такива разходи, е огромен.

Китай, като еднопартийна държава без опозиция, може да го прави отново и отново, когато е необходимо, но в Америка зъбните колела на цялата политическа система трябва да се въртят.

Съгласието да похарчите такава астрономическа сума пари, преди дори да стигнете до въпроса „как“, е просто изтощително. Когато републиканците доминираха в Сената преди изборите, кандидатурата за втори пакет за облекчение за Ковид просто не стигна до никъде.

В момента е периодът на медения месец на Байдън, тъй като опозиционната партия има тенденция да доминира в Конгреса от средносрочния период нататък.

В този случайу опитът да се конкурирате с Китай по отношение на инфраструктурата не е адекватен. Америка, разбира се, отчаяно се нуждае от по-добра инфраструктура, независимо от геополитическите съображения.

Въпреки това, две много различни системи на управление означават, че играта във всяка държава е напълно различна.

Това, което Байдън предлага, е нещо лесно за Пекин. Това е краткосрочен тласък, но не и дългосрочна стратегия и скоро задръстването на политическата система на Съединените щати в крайна сметка ще им тежи, както винаги.

В Америка, освен ако не става въпрос за оръжия и войни, харченето на пари е противоречиво, което е жалко, когато най-големият ви геополитически противник може да си позволи да харчи пари безмилостно - било то у дома или в чужбина. 



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4823961
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16462
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031