Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2021 21:43 - Германски дипломат: "Всеки би очаквал, че Борисов и неговият антураж вече ще са изметени. Но България си е България..."
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 3839 Коментари: 10 Гласове:
7

Последна промяна: 05.04.2021 19:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
България ще си остане в плен на беззаконието и корупцията. А София пак театрално ще поднася на Запада руски шпионски истории, за да си върти необезпокоявано далавери , казва германският дипломат Клаус Шрамайер.

ДВ: Г-н Шрамайер, кой ще спечели изборите в България?

Клаус Шрамайер: ГЕРБ. Всъщност всеки непредубеден външен наблюдател би очаквал, че тези избори вече са предрешени в съвсем друга посока. Защото след 10-месечните улични протести Борисов и неговият антураж би трябвало да са вече изметени. Чудеса обаче не стават. Повече от 30 години след 10 ноември 1989 България си остава България. А това означава - Балкански полуостров. Там все още господстват призраците на миналото, навиците от миналото, плюс постсоциалистическите рефлекси.

Дори разумът да победи, шанс пак няма никакъв - заради вече превърналия се във фолклор „контролиран вот“ и заради изборните фалшификации. Освен това в България още няма гласуване по пощата, а в условията на пандемия това допълнително ще снижи избирателната активност, което облагодетелства големите партии и статуквото. В един разпокъсан парламент с 5-7 представени партии, сформирането на правителство никак няма да е лесно.

ДВ: Новият политически играч, партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, получава в допитванията над 10% подкрепа. Как си обяснявате този феномен?

Клаус Шрамайер: Нямам какво да кажа за Слави Трифонов и неговите, предполагаемо, добри шансове според допитванията. Но политици-комедианти е имало и другаде.

ДВ: Как оценявате сегашното състояние на БСП под ръководството на Корнелия Нинова?

Клаус Шрамайер: Безнадеждно. Казах преди малко за постсоциалистическите рефлекси – тъкмо БСП е най-добрият пример за тях. ...
ДВ: Кои избиратели в България, според Вас, ще гласуват за ГЕРБ?

Клаус Шрамайер: Конформистите и опортюнистите. Страната ще си остане в ръцете на беззаконието и под властта на олигарсите и на корупцията. А техни инструменти и занапред ще бъдат политиците. София и занапред театрално ще поднася на Запада руски шпионски истории, за да може в същото време необезпокоявано да си върти далаверите.

ДВ: Дали Борисов и ГЕРБ и след изборите ще могат да разчитат на подкрепа от Европейската народна партия и от германските християндемократи?

Клаус Шрамайер: Вероятно да, защото ги смятат за по-малкото зло.

ДВ: Какво очаквате от по-малките партии? А от ДПС?

Клаус Шрамайер: Онези от по-малките партии, които преминат 4-процентната бариера, нямат шансове от опозиционните банки да променят нещо – дори ако се съюзят в Парламента. А ДПС ще продължи и занапред да гледа своята изгода и с тази цел да подкрепя най-силния.

ДВ: В Германия официално живеят близо 400 000 българи. Как мислите, кого ще подкрепят на изборите българите в Германия и в чужбина?

Клаус Шрамайер: Мнението за емигрантите гласи, че те са интелигентни и отворени към света, така че сигурно ще подкрепят опозицията.

ДВ: Какви са възможните правителствени коалиции след изборите?

Клаус Шрамайер: Зависи от избирателната активност. Но дори ако избирателната активност е ниска, не ми се вярва да възникне коалиция между традиционно големите партии с мнозинство над 120 депутати. Според мен, всъщност няма никакъв смисъл да се провеждат рационални размишления за изхода от тези избори. Креатурите на миналото няма да изчезнат в резултат от избори. Тази възможност беше пропусната през 1989-1990 г. Уличните протести от 2013-2014 също не промениха базисните нагласи.

ДВ: Очаквате ли някакви промени в България след изборите?

Клаус Шрамайер: Единствената реалистична политическа промяна след изборите би било едно решение на София да вдигне ветото срещу Скопие. Трябва най-сетне да се прекрати този антимакедонски фарс, който всъщност се разиграва единствено поради тактически съображения преди изборите, за да се спечелят националистическите среди. Иначе всичко ще си остане по старому - с изключение на някои дребни заврънтулки.

ДВ: Какво е най-важно днес за България?

Клаус Шрамайер: Реформата на съдебната система. И най-вече: трябва да се създаде независим Висш съдебен съвет и такава Главна прокуратура, която да подлежи на контрол. И безмилостно да се преследва корупция в съдебната система.

Д-р Клаус Шрамайер е бивш заместник-посланик на Германия в България и специалист по конституционно право. От години той професионално анализира слабостите на българския Основен закон и особеностите на българското политическо развитие. 



Гласувай:
9



1. leonleonovpom2 - Поздрави от мен!
04.04.2021 21:54
България си е България- много точно определение
Партията на чиновниците е непобедима! Интереса клати феса!
Но ,може би с ВМРО и Слави ,ще достигне необходимата бройка? Ако и накой друг не се прикачи?
Слави, ако му предложаг пост, на министър,не знам, на културата ли, на халтурата ли, вероятно ще кандиса?

Но и опозицията не показа желание да спечели?

Хубава вечер!
цитирай
2. iw69 - Привет Леон!
04.04.2021 22:19
И аз имам съмнение, че Слави ще Му пристане, но дано да не сме прави.

Иначе Алеко е описал още преди 125 год. родната политическа сцена в "Бай Ганъо прави избори", в комбинация с примитивно патриотарство, и се оказва, че менталитета ни не се е променил много от тогава.

Поздрави и на теб!
цитирай
3. sekirata - Няма оправия ,но какъвто народ такива му управниците
05.04.2021 02:09
Народ изперка, зомбиран и ето...
цитирай
4. krumbelosvet - Това, че немецът хули българите, е логично
05.04.2021 07:20
Това, че немецът хули българите, е логично. Не ще да си признае човекът, че МЕРКЕЛ инсталира ББ на власт (според друг немски дипломат и ДЕ ФАКТО), и до днес го подкрепят световните БАНКЕРИ, "Европа" и САЩ. Добре. Тея чужбинци имат ИНТЕРЕС да съдят КРИВО българите, ама защо и некуй БГ-ари гу праат, тайна велика на манията майцеплювна.
цитирай
5. iw69 - Прост народ си иска прости управници
05.04.2021 08:52
sekirata написа:
Народ изперка, зомбиран и ето...

цитирай
6. krumbelosvet - Г-н iw69,
05.04.2021 10:52
КОЛКО българи гласуват за ББ, при положение че е БЕЗУСЛОВНО ПОДКРЕПЕН от Меркел, "Е" "Н" П, САЩ и СВЕТОВНИТЕ банкери? Знаета колко. Най-много 1/3 от гласувалите, а сега 22%. Повтарям, ПРИ БЕЗРЕЗЕРВНАТА ПОДКРЕПА НА ИЗБРОЕНИТЕ ЧЕТИРИ ВЕЛИКИ СИЛИ. У всеки народ ще се намери тая 1/3 до 1/5, от гласувалите 50%, т.е.1 от шест граждани до един от 8-10.
А вие изпадате в една масова, уви, ШИЗОФРЕНИЯ - българите са прости, но аз не съм, и родителите ми, и родата ми не е.
И Леонът тутакси се съгласява. Но за себе си и за предците си се обижда и рипа до небето за лоша дума. Шизофрения!
А аз горкият приемам като ЛИЧНА всяка обида срещу българите. В нашето БЪЛГАРОХУЛНО време това е тежка участ.
цитирай
7. iw69 - Круме,
05.04.2021 14:00
при 60% негласували /при положение, че имаше избор бол - 30 коалиции и партии, на мен лично ми бе трудно да избера м-у 5 формации, които всички ми харесваха/, а от гласувалите около 26% пак вотират за ГРОБ, u близо 18% за чалгаджии, които 1 политическо послание не обявиха предизборно, честна дума не знам как иначе да определя мнозинството на такъв народ, съжалявам.
Преди много десетилетия дори Вапцаров, който иначе обичаше страната си бе писал: „Народът – прост, животът – тежък, скучен…“ Нищо не се е променило чак толкова фундаментално от тогава. Народът пак е прост.

Разбира се, има и известно количество, които правят изклчение, със сигурност хора като теб не са част от ступидната тълпа, но подобни хора са малко, може би 10%, макс. 20%.

А и не може всичките несрети на 1 народ и държава да се обясняват само с външни фактори. Няма как все другите да са ни виновни за съдбата, и че бол хора преди да гласуват мислят с задните си части, а не с главата си.

Никой насила не ни е натикал във Втората балканска война (Междусъюзническата) или в Първата световна, ние нападаме съседите си!
Глупостта на излъчените от народа тогава управници ни вкарва и във Втората световна. А можехме да останем неутрални и да пропуснем да минат немски войски както направи Швеция тогава, без да обявяваме война на никого.
А управниците са прости, защото и народа е такъв, няма как да излъчи други, понеже почти няма такива.
цитирай
8. ronix - Роникс
05.04.2021 20:50
Благодарности за публикуването на ценните мисли на немския дипломат!
цитирай
9. krumbelosvet - Когато пишеш, че ТВОЯТ народ е прост,
06.04.2021 23:40
Когато пишеш, че ТВОЯТ народ е прост, трябва да го сравниш с ДРУГИ народи. Защото НЯМА единица мярка за простотия.
В САЩ д в а пъти избраха гения Буш младши.
Германците избират Меркел, която НЕЗАКОННО им натресе милиони мигранти мешани с терористи.
Френците избраха неизвестен банкер геронтофил.
В Италия имаше депутатка проститутка.
Италианците избират Берлускони.
Ма пък немците са избирали и Хитлер...
цитирай
10. iw69 - Тук си прав Круме
07.04.2021 07:37
Със сигурност и сред другите народи има много прости индивиди, несъмнено.
Но усешането за нагла простотия, безпардонна простащина и потресаващо невежество у нас като че ли е по-силно осезаемо.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4824408
Постинги: 2501
Коментари: 6279
Гласове: 16465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031