Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2021 18:57 - L'Express: Бойко Борисов - ”Кръстникът” на България
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1935 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ако гледа включванията му на живо във Facebook, човек ще реши, че той е предприемач в сферата на благоустройството, а не лидер на държава в Европейския съюз... Скандални снимки от спалнята му, на които се виждат пачки от 500-еврови банкноти, щяха да доведат до разследване за пране на пари в една нормална страна-членка. Но не и в България.

Това са само няколко изречения от статия във френското списание "Експрес" - поредният материал в международна медия, която говори за българската реалност и модела на управление на Борисов. Статията е публикувана в деня на парламентарните избори.

Ето и останалата част от материала:

Почти всеки ден Бойко Борисов, с физика на исполин организира посещения на редица строителни площадки, магистрали, тунели и мостове в България, чийто министър-председател е Борисов в продължение на десетилетие. Това е начин самият той да отговори на критиците си и да покаже на съграждани, че под негово ръководство държавата се модернизира.

Очевидно има успех - според социологическите проучвания и благодарение на разединената опозиция, неговата партия ГЕРБ е сочена като първа политическа сила след изборите на 4 април.

Ежедневните протести и редицата скандали през изминалите месеци не успяха да довършат този 61-годишен бивш пожарникар и шеф на охранителна фирма през 90-те години. Борисов е считан за ключова фигура в мафиотските злоупотреби в страната. България е страната с най-широко разпространена корупция в Европейския съюз според данните на “Трансперънси интернешънъл”.

"Борисов успя да наложи феодална структура на управление на банда, която той ръководи", заяви Евгений Дайнов, професор по политически науки в Нов български университет в София.

Целта е една - лични облаги от публични средства.

Пистолетът и пачките от 500-еврови банкноти

Репутацията на лидера се допълва и от друго. Сред тях е снимка, на която Борисов се вижда да спи, а на нощното шкафче до него стои пистолет. На друг фотос се вижда чекмедже, пълно с пачки от 500-еврови банкноти. Бившият бодигард първо обвини президента Румен Радев, негов заклет враг, който снимал Борисов с дрон. По-късно призна, че една от любовниците му е източник на тези "клишета".

Това нямаше да се случи по същия начин в останалите европейски държави. Скандалът не доведе до нито едно разследване за пране на пари.

Една от основните двигателни сили на общественото недоволство през 2020 г. бе липсата на независимост в съдебната власт. Това е констатирано и в доклад на Европейската комисия, а по-късно стана част и от резолюция, гласувана и приета от евродепутатите. Отбелязва се и контролираната от олигарси близки до властта медийна среда - България се срина до 111-то място по свобода на словото според “Репортери без граници”. Страната е на дъното на ЕС по този показател.

Възмущение има и заради систематичната злоупотреба с европейски субсидии - манна небесна за управлението на Борисов, който става премиер две години след приемането на България в блока.

Сериозните обвинения са потвърдени и от министъра на икономиката в кабинета на Борисов през 2009-2013 г. - Симеон Дянков.

"Тези фондове увеличиха корупцията във властта", заяви икономистът пед "Financial Times".

Фондовете са помогнали на Борисов да концентрира властта в себе си като субсидиите са давани в замяна на лоялност, смята Евгений Дайнов.

Новата европейска прокуратура добре осъзнава предизвикателството да следи отблизо как се използват субсидиите от Брюксел, които се наливат в бившата комунистическа държава. Особено след като съвсем наскоро получи допълнителни 6 милиарда евро от плана за възстановяване.

Въпреки всички тези перипетии, Европейският съвет не нарушава царския покой на Борисов. Причината? Лидерът на България все още държи своята позиция в полза на германския канцлер Ангела Меркел и ЕНП.

А когато му изнася, се прави на искрено наивен пред своите партньори:

"Казвам им, че не говоря добре английски и слабо ги разбирам. Така им го слагам дълбоко на тези чужденци, на тези премиер министри", изтъква се самият Борисов в звукозапис.

Един мафиотски бос не би могъл да го каже по-добре от това... 



Гласувай:
12



1. ka4ak - ЕЛЕМЕНТАРЕН,ВЪПРОС!,А????
08.04.2021 20:41
07.04 10:23 - СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,СЛУЧАЙНО ЛИ ПУСНАХ,ТОЗИ ПОСТ,НА РОЖДЕНИЯ ДЕН,НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА
18.07.2020 11:11 - ЕДНО НА МЪКА,НО ПОБЕДА!АМА ЗАЩО САМО ТОЛКОВАм?ЦАРЕ СМЕ НЯКОЙ ДА БАЧКА И КИБИЦИ И СЕИРДЖИИ,ДА НАМИРАТ МАНА?!БАЧКАНЕ МУ Е МАЙКАТА ПРИЯТЕЛИ,НЕВОЛЯТА Е ГЛУХА....
Автор: ka4ak Категория: Политика

,А????

Постинг: ПЪРВОАПРИЛСКА ШЕГА,СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ!!!ПЪК,АКО ВИ СВЕТНЕ,ЕХЕЙЙЙ...:)))
Автор на постинга: ka4a
цитирай
2. zaw12929 - ДОКОГА ЕВРОПЕЙЦИТЕ ЩЕ СЕ ШУШКАТ кОЙ ...
09.04.2021 18:18
ДОКОГА ЕВРОПЕЙЦИТЕ ЩЕ СЕ ШУШКАТ кОЙ СПРЯ ИСПАНСКАТА АФЕРА. ТОЗИ... Е ПЛАТИЛ И НА ЕНП, НА ВЕБЕР И МЕРКЕЛ ТАМ Е КОРУПЦИЯТА
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4871282
Постинги: 2538
Коментари: 6398
Гласове: 16701
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930