Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2021 13:30 - Байдън призна, че сам не вярва на лъжите на САЩ за Русия
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 416 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила."

- Джордж Оруел.

Поне от 2014 година насам, а всъщност и от много по-рано, българската и световната аудитория са свикнали с най-различните обвинения на Съединените щати и подопечените им от Европейския съюз срещу Русия и правителстовот и. Обвиненията (поводите и претекстите за санкции всъщност и натиск) варират от манипулиране на американските президентски избори през отговорност за сирийската мигрантска криза (въпреки отчетливата роля на Запада), до едно от най-големите безумия, а именно твърдението, че Москва е плащала на талибаните, за да и носят главите на убити американски войници в Афганистан. Този наратив беше особено ентусиазирано разпространяван в месеците преди президентските избори от 2020 година, въпреки че явно американците са забравили, че Русия им помогна значително за кампанията в Афганистан, особено с логистиката и сътрудничество за използването на централноазиатски летища и територия.

Някога сериозният, а днес скандален жълто-кафяв вестник "Ню Йорк Таймс" миналия юни разпространи нелепата история, че Русия плащала на талибаните за всяка американска глава, която донесат. Веднага други западни издания започнаха "да потвърждават" тази "надеждна" информация, която уж била дошла от разузнавателни източници. Излишно е да се казва, че български (на теория) медии също като по команда започнаха да папагалстват с обвиненията си срещу руското правителство, изкарвайки президента Путин като нов Тамерлан или Хитлер.

И въпреки че още тогава източници от американското разузнаване и военна комисия, отговорно за разследването на тези слухове заявиха, че не са открили информация, която да потвърждава твърденията, тогавашният кандидат-президент на Демократическата партия Джоузеф Байдън не се посвени да ги подхване.

В една от атаките си срещу Доналд Тръмп Байдън заяви следното, имайки предвид обвиненията за руските награди за главите на американци:

"Цялото му президенство е подарък за Путин, но това минава всяка граница."

"Това е предателство на най-свещения дълг, който имаме към нацията, да защитаваме и оборудваме нашите войници , когато ги изпращаме на опасности", заяви Байдън.

Когато Тръмп и хора от неговия щаб посочиха, че няма никакви факти, които да потвърждават обвиненията на "Ню Йорк Таймс" и Джо Байдън срещу Русия, медиите веднага скочиха срещу републиканския президент, изкарвайки го национален предател.

Впрочем, американските медии имат много сходен modus operandi на родните атлантически фактори и стожери, които от сутрин до вечер леят дитирамби срещу националната държава и всяка форма на родолюбие като "нецивилизовани" и "ганьовщина", но чуе ли се за нови "ексклузивни" шпионски скандали с Русия, веднага почват да лепят обвинения и етикети за "национално предателство".

Но да се върнем към основната история. В продължение на дълги месеци се водеше разследване от въоръжените сили на Съединените щати, което през септември излезе с категорични резултати, показващи, че историята на "надеждния" и "сериозен" вестник "Ню Йорк Таймс", който иначе бори яростно "фалшивите новини", няма нито зрънце истина в себе си.

Русия, разбира се, не е плащала на талибаните за да режат американски глави, но какво ли ги вълнува от "Ню Йорк Таймс", Си Ен Ен или българските евроатлантически медии, кръжащи около "Демократична България" днес....

Е, сега финалното разобличаване на това нелепо обвинение дойде и то не от кой да е, а от самата администрация на Джо Байдън. Точно така, същите , които обвиняваха Тръмп, че бил допуснал уж, руснаците да плащат на талибани за американски глави безнаказано, днес отричат правдоподобността на тази история.

„Американската разузнавателна общност оценява с ниска до умерена увереност, че руските разузнавачи са се опитвали да насърчават атаките на талибаните срещу служители на американската коалиция в Афганистан през 2019 г., включително чрез финансови стимули и компенсации“, каза високопоставен служител на администрацията на Байдън. Макар и с едно типично за евроатлантическия новговор извъртане, това си е признание, че в наратива няма нищо вярно.

Говорителката на Байдън Джен Псаки също потвърди, казвайки за сърцераздирателните репортажи за отрязани американски войнишки глави по заповед на злия Путин следното:

"Репортажите бяха достатъчна причина за притеснение, поради която поискахме разузнавателната ни общност да погледне този въпрос. Оценката откри ниска до средна увереност", че обвиненията са истински, заяви тя.

Но въпреки това, администрацията на Байдън разследвала тези твърдения, макар и още септември американските военни да ги отхвърлиха, защото репортажите на медиите изглеждали като "нещо, което Русия би направила". Ей на това му се казва поведение на едно сериозно правителство на сериозна велика сила!

И така, сега идва въпросът - ще се извини ли "Ню Йорк Таймс", че разпространява фалшиви истории, които станаха плод за поредната вълна от русофобска истерия в Америка и Европа? Ще си посипе ли Джо Байдън главата с пепел, че използва такива нелепи лъжи и фалшиви наративи, за да напада Доналд Тръмп? А българските медии, които подхванаха този разказ - ще си извадят ли поука какви източници да използват и що е то журналистическа етика?

Горните въпроси са риторични, разбира се. Самата администрация на Байдън показа, че не вярва на собствените си твърдения направени преди няколко месеца, но на кого ли му пука? Както Бисмарк е казал, най-много се лъже преди война. А това, че неолибералните клики, които управляват Запада се готвят за война срещу последната православна държава на света, няма никакво съмнение.

Всъщност, войната отдавна е започнала. Дори и да не се стигне до конвенционална война (всеки разумен човек ще се моли да не се), конфликтът е факт от няколко години. И рицарството на Първата световна, когато англичани и немци ритаха футбол на Коледа въобще няма да я има. Нито куртоазията от 18-ти век, когато херцогът на Марлборо кани победения командир на френските си врагове в каретата си, за да обсъдят провелата се между тях битка и да пътуват заедно. Войната, която днес глобалистите водят срещу една от малкото независими държави в Европа - Русия, е безпощадна и не познава никакви правила и етика. Всяко обвинение ще бъде хвърлено и всички възможни средства ще бъдат използвани.

Лъжи, инсинуации и изкривяване на фактите? Няма проблем. Нека си спомним как любимите на българските демократи Тони Блеър и Джордж Буш започнаха войната в Ирак, казвайки, че имат сигурни доказателства, че Багдад притежава оръжия за масово унищожение. Е, такива оръжия така и не бяха открити, но за сметка на това над Ирак разцъфна цвета на демокрацията - милиони убити и изселени, гражданска война, Ислямска държава, тероризъм, разпад на обществените, социални и икономически системи и фундаменти.

Живеем във времена, които за съжаление, Джордж Оруел и Олдъс Хъксли са описали чудесно в книгите си. Само от обществото и степента му на зрялост и нетърпимост към лъжата зависи дали всички най-зловещи неща от дистопичната фантастика ще се сбъднат.

Симеон Миланов, Поглед.инфо 



Гласувай:
9



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4820900
Постинги: 2499
Коментари: 6276
Гласове: 16450
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031